Факти, Анализи, Коментари
   27 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ББР кредитира при ниски лихви малките износители
1 Май 2014
Нисколихвеното финансиране от 3.5% годишно ще бъде достъпно достъпно за всяка компания-износител. Планирано разкриването на 12 представителства в страната, които да информират бизнеса за предлаганите продукти
Българската банка за развитие може да осигури на малкия бизнес финансиране на цена, която по принцип е достъпна само за големите корпорации. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на среща с бизнес обществеността от Област Бургас. Събитието бе организирано от Българската банка за развитие (ББР) и е десетото от поред, на което институцията представя новия си модел на работа и продуктите за бизнеса.
  
Нисколихвеното финансиране от 3.5% годишно е достъпно за всяка компания-износител, която е застраховала пратката си в Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), като налични са няколко различни схеми на кредитиране. При първата компанията може да финансира целия процес от закупуване на материалите, производство и спедиция и да изплати кредита едва след като получи плащане от своя задграничен клиент. При втората схема ББР предлага следекспортно кредитиране, при което фирмата може да си получи стойността на изнесените стоки по фактура, а да обслужи заема си, едва след като нейният клиент извърши плащане.
Освен това ББР предлага услуги, присъщи на ексимбанките, при които кредитирането на износителите става самостоятелно или в партньорство с чуждестранни банки.
 
Главният изпълнителен директор Димо Спасов представи новата визия на ББР, която започва да работи като типична банка за развитие в партньорство, а не в конкуренция с търговските банки. Нейната роля ще бъде да подпомага със специфични продукти и решения малките предприятия и фирмите, които класическите банки оценяват като рискови. Такива са микропредприятията, стартиращите фирми и компаниите в икономически изостаналите региони, към които търговските банки подхождат по-предпазливо заради високата си рискова оценка.
Другият важен приоритет са експортноориентираните компании, а до края на годината трябва да заработи и специален Фонд за капиталови инвестиции. Той ще участва с вноска в капитала на новостартиращи фирми и впоследствие, когато те стигнат фазата на устойчиво развитие, ще излиза от инвестицията си, като позволи на нейните собственици да изкупят дела му.
 
За да може банката за развитие да стигне по-близо до бизнеса е планирано разкриването на 12 представителства в страната, които да информират бизнеса за предлаганите продукти и да помагат на мениджърите и предприемачите в кандидатстването им за заеми.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.