Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ще нараства ли износът ни за Китай
26 Април 2014
Българо-китайската смесена комисия ще заседава в Пекин и Шанхай през следващата седмица.
От 28 до 30 април в Пекин, Китай ще се проведе XV-тата сесия на българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество. Начело на българската делегация е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, а на китайската - Джун Шан, заместник-министър на търговията и специален представител на Китай по въпросите на външната търговия (с ранг министър). В делегацията също са включени заместник-министри на регионалното развитие, транспорта, земеделието, инвестиционното проектиране, представители на Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българския енергиен холдинг, Българските държавни железници и др. 
 
Бизнес форумите ще се проведат паралелно в Пекин и Шанхай. 
Българският износ за Китай се увеличава през последните години. Нараства двустранната търговия. Съществуват големи възможности за българския бизнес за увеличаване на износа в бързоразвиващите се икономики в Азия, включително и на огромния китайски пазар. Китай вече е на второ място след Турция по износ от България, сред страните извън Европейския съюз. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).
 
Традиционните български стоки, които се изнасят на азиатските пазари са вино, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла, продукти на машиностроенето и електротехниката. Те могат да присъстват по-осезаемо и на китайския пазар. В тази връзка е особено важно е да бъдат улеснени процедурите за внос в Китай на хранителни продукти. Приоритетно значение има и привличането на китайски инвестиции у нас в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива с висока добавена стойност - машиностроене, автомобилостроене и електроника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и туризъм. 

По време на Срещата на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която се проведе на 25-26 ноември 2013 г. в Букурещ, китайският премиер Ли Къцян обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от региона, в рамките на следващите 5 години. Той потвърди и интереса на китайските фирми да инвестират в ЦИЕ, да участват в производства и да изграждат инфраструктурни и други обекти. Изразена бе готовност да се обсъждат и търсят механизми за използване на кредитната линия от 10 млрд. щ.д. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.