Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Димитровград става част от европейски маршрут за тоталитарен туризъм
29 Май 2012
В проекта "Атриум" ще участват 11 страни

11 страни сред които Италия, Унгария, България, Словакия, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия, Албания и Босна застанаха зад идеята да бъде създаден европейски маршрут за тоталитарен туризъм. Може ли и как тоталитарното изкуство да бъде превърнато в успешен туристически продукт, върху тази тема дискутираха в студиото на "Преди всички" по БНР Емилия Кълева от Националния институт за недвижимо културно наследство и Живка Шишкова, ръководител на проекта "Атриум" в Димитровград.

Идеята е това да бъде културен маршрут на Съвета на Европа. Общо в 11-те страни, участнички ва проекта "Атриум" са идентифицирани 71 обекта.

Гледаме на тази селекция като стартова. Основният белег, по който са избирани обектите, е тяхната връзка с режимите. Целта е да се изследва периодът чрез неговото наследство. Интерес вече съществува, той идва от страните в Западна Европа, а източните страни трябва да изследват наследството си и да го предоставят като туристически продукт. Интерес съществува и вътре в страните от бившия социалистически лагер, това са млади хора, които не познават близкото минало, каза Емилия Кълева.

Историята си прави шеги с нас. Димитровград беше до известна степен изолиран с това свое тоталитарно наследство. Вие знаете историята на този град, той е емлематичният град на идеологията на социализма. Това в известна степен смущаваше жителите на града, но се оказа, че точно това наследство му дава големи шансове за излизане на международната сцена като туристически град, изтъкна Живка Шишкова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.