Факти, Анализи, Коментари
   22 Юли 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Парашутист е загинал по време на снощното учение на НАТО край Пловдив
18 Юни 2019
Един военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище "Чешнегирово"
Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. Това се посочва в официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението „SWIFT RESPONSE 2019”, предаде БНР. 

На 18 юни 2019 г. един военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище „Чешнегирово“ на територията на Република България, докато са участвали в многонационалното учение , ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, става ясно от изявлението. 

В него е отбелязано, че десантирането е било прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Всички ранени незабавно са били транспортирани до местни болници, където на един от военнослужещите е констатирана смъртта, един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани.

От съобщението не става ясно каква е националността за загиналия и ранените. По неофициална информация се твърди, че загиналият е канадец, а ранените американски граждани. 

 „Въпреки че ние предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите и се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование“, пише още в изявлението. 

От Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа отбелязват, че са спазени военните процедури относно уведомяването на близките и роднините. Те припомнят, че „SWIFT RESPONSE 2019“ е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа и провеждано от Силите за глобален отговор на САЩ, за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния. 

То ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force, провеждайки учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност за провеждането на съвместни подготовки с цел увеличаване оперативната съвместимост на въздушнопреносими формирования сред съюзниците на НАТО.

Случаят се разследва от Военна окръжна прокуратура в Пловдив, от където на този етап отказват информация. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.