Факти, Анализи, Коментари
   13 Юни 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес се издължаваме на държавата
13 Май 2024
Икономистите изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна
Икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) изчисляват, че 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна. Средно за един ден българите изработват 562 млн. лв.

Икономистите използват заложените приходи в бюджета в размер на 75,3 млрд. лв. и на базата на прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв. изчисляват 134 работни дни, за да попълним държавната хазна.

Така денят на данъчна свобода настъпва на 13-ти май - условната дата, до която, ако приемем, че всичко изработено от началото на годината е постъпвало в бюджета, а оттук-нататък ще работим единствено за себе си.

От Института за пазарна икономика отбелязват, че датата отчита приходите в бюджета, но не и бюджетния дефицит от 6,2 млрд. лв.

За да се компенсира разликата със заложените разходи от 81,5 млрд., трябва да се отработят още 11 дни само за хазната, които да покрият харчовете, без да се тегли нов дълг.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.