Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът Румен Радев подписа указ за предсрочно освобождаване на главния прокурор
15 Юни 2023
Иван Гешев стана първият главен прокурор, отстранен предсрочно от поста му
72 часа след като с 16 на 4 гласа Висшият съдебен съвет прекрати мандата на Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Президентът Румен Радев подписа указ за освобождаването му от длъжността. Очаква се още утре Прокурорската колегия  да се събере, за да реши кой ще поеме временно функциите на главен прокурор.

Иван Гешев пое поста на 18 декември 2019 година от Сотир Цацаров.  Той беше негова номинация, както и  на цялата Прокурорска колегия, част от която инициира процедурата за предсрочно прекратяване на мандата му. 

За Гешев началото на края беше 1 май, когато взрив, избухна до автомобила му на пътя Самоков – София. Седмица след това заместника му Борислав Сарафов, заговори за политизация на прокуратурата и за дела на трупчета, държани по указание на Гешев. Последваха две искания за освобождаването му. Накрая остана само едно, но достатъчно да събере мнозинство за отстраняването му заради фразата „политически боклук“, казана по адрес на народните представители. 

Гешев остана на поста точно 3 години и половина. Оставаха му още толкова. Презполовеният му мандат беше съпътстван с десетки протести, шумни акции, скандални изявления, съмнения за политически зависимости. Заради отказа на президента Радев да подпише първото предложение за назначаването му, а второто да направи с критичен коментар - вече бившият главен прокурор влезе в открита война с държавния глава. След прокурорска акция на Дондуков 2, Румен Радев поиска оставката му в комплект с тази на тогавашния премиер Бойко Борисов. Преди да бъде отстранен от поста, Гешев се обяви за жертва на план за отстраняването му, зад който стоял именно Борисов. А в деня на гласуването – добави към Борисов и Пеевски. 

Преди финализиране на процедурата близки до президента внушаваха, че Румен Радев няма да бърза с подписа си. Но той вече е факт, а това, което предстои е Прокурорската колегия да избере временен ръководител на прокуратурата, а Пленумът на Висшия съдебен съвет да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Има спорове обаче дали тези съдебните кадровици да гласуват за наследника на Гешев заради изтеклите им мандати.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.