Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ВСС отстрани главния прокурор Иван Гешев от длъжност
12 Юни 2023
Сега е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста "Главен прокурор"
Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор с 16 гласа "за" и 4 гласа "против". Само две заседания трябваха на ВСС, за да освободи главния прокурор Иван Гешев. Той не присъства на освобождаването си, тъй като замина за Страсбург.

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор. Днес бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен. За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо ВСС да изпрати на държавния глава решение и той да подпише указ за освобождаване от поста "Главен прокурор".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.