Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стартира 76-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив
19 Септември 2022
Близо 180 фирми от 12 държави участват в изложението
15 премиери на иновативни продукти, сред които дрон - разработка на БАН, ще бъдат представени в рамките на 76-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив.

Близо 180 фирми от 12 държави участват в изложението. По-силно участие сред чуждестранните изложители имат компании от Полша, Чехия и Индия.

При откриването на изложението служебният министър на икономиката индустрията Никола Стоянов подчерта, че заради нарушените доставки и поскъпването на енергоизточниците българските фирми са изправени пред предизвикателствата на кризата.

Според него обаче именно в кризисни времена са най-големи възможностите на компаниите за растеж и въвеждане на нови технологии и иновации: "Затова искам да поздравя и организаторите, че са дали фокус на панаира по отношение на индустрия 4.0 и иновациите. Ние като Министерство на икономиката също се стремим да способстваме развитието на иновациите в България и съм много щастлив, че секторът на научноизследователска и развойна дейност расте стабилно като част от брутния вътрешен продукт на България", отбеляза министърът.

Очаква се тази година брутната добавена стойност, произведена от този сектор, да доближи 10 милиарда лева, каза още Никола Стоянов.

Той посочи, че данните за износа за 2021 година отчитат увеличение от над 24% спрямо предходната, като водещи пазари са Германия, Италия, Австрия и други високоразвити държави от Европейския съюз. "Това показва, че се конкурираме с най-добрите", допълни служебният министър на икономиката и индустрията.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.