Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лена Бориславова: Правителството отказва предложението на Бойко Борисов!
22 Юни 2022
Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание
Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да "отпуши" процеса по начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това става ясно от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник", цитиран от БГНЕС.

Бориславова казва, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната Комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но според наблюдатели, министър-председателят е предприел този политически ход заради обвиненията от "Има такъв народ" за двойствена политика по спора за Северна Македония, опитвайки така да демонстрира максимална прозрачност. Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.