Факти, Анализи, Коментари
   22 Юли 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Народното събрание уволни председателя си
16 Юни 2022
Предложението за оставката му бе прието със 125 гласа "за" срещу 113 "против" и 1 "въздържал се" при гласували 239 депутати
Народното събрание остана без председател, след като депутатите от опозицията и "Има такъв народ" гласуваха за оставката му. Предложението бе прието със 125 гласа "за" срещу 113 "против" и 1 "въздържал се" при гласували 239 депутати. По-късно стана ясно, че именно Никола Минчев е гласувал "въздържал се". По предложение на депутата от ПП Николай Ангов имаше прегласуване, като резултатът бе същият. В подкрепа на Никола Минчев гласуваха от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите, отцепили се от ИТН, предаде БНР.

В сряда между парламентарния шеф и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония.

Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха. Това даде основание на противниците им да твърдят, че прикриват "националното предателство" на премиера Кирил Петков.

През цялото време Минчев упорито отблъсваше непрекъснатите искания на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Завихри се дълга разправия, кулминацията на която беше заканата на ИТН да поиска оставката на председателя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов изпълниха заплахата си и малко по-късно обявиха, че инициират подписка. За такова искане е необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парламентаристите от ИТН, след разцеплението си, са едва 20 души.

Към тях обаче се присъединиха още 100 от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Така те застанаха зад искането за предсрочно освобождаване от поста на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Сега предстои различните парламентарни сили да номинират кандидати за нов председател на парламента, както и обсъждане на кандидатурите им. А за поста отново се спряга името на бившия парламентарен шеф от ИТН Ива Митева, която бе на поста в предходните два парламента.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.