Факти, Анализи, Коментари
   20 Юни 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вариант 1 на матурата по БЕЛ за седмокласниците
14 Юни 2022
Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература
В 8 без 15 тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците, предаде КРОСС.

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература.

Оценката от изпита на седмокласниците се използва за кандидатстване в гимназиите след 7- ми клас, а с резултата си десетокласниците от обединените училища могат да продължат във втори гимназиален етап. За 10-ти клас вариант не се тегли.

Днес се провежда изпит "две в едно" по български език и литература. Десетокласниците се явяват на Национално външно оценяване за втора поредна година. Седмокласниците пък по традиция чрез този изпит влизат в гимназиите след 7-ми клас.

За десетокласниците изпитът започва в 9 часа. Ще се яват около 53 хил. ученици. За час и половина те ще решават тест от 23 въпроса. Последната задача е за създаване на текст. За този изпит вариант не се тегли, защото е само един.

Изпитът на седмокласниците ще започне в 10 часа и ще продължи два часа и половина, явяват се над 60 хил. ученици. Те ще решават тест от 25 въпроса и ще правят преразказ върху неизучавана творба.

Всички ученици, и от 7 и от 10 клас, днес провеждат изпита в собствените си училища. Учениците пишат с черен химикал. Има и видеонаблюдение и квестори, които следят да няма преписване.

Максималният брой точки е 100 и не се преобразуват в оценки. Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Засега не се предвиждат промени за догорина каза зам.-министър Мария Гайдарова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.