Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изборите в Македония - краят на ерата Груевски
16 Октомври 2017
Дни преди вота трудно можеше да се намери анализатор, който да се ангажира с твърда прогноза за техния изход, а най-смелите очаквания стигаха само до подялба на кметските места и до изравняване на гласовете
Най-дългоочакваните местни избори в историята на Македония донесоха резултати, изненадващи дори за македонските гласоподаватели. Защото дни преди вота трудно можеше да се намери анализатор, който да се ангажира с твърда прогноза за техния изход, а най-смелите очаквания стигаха само до подялба на кметските места и до изравняване на гласовете, подадени за партийните листи, съобщава Фокус. 

Коалиционното правителство на СДСМ и на партиите от т.нар. албански политически блок имаше крехко парламентарно мнозинство, докато ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, беше нахъсана да си върне властта, която според нея й беше отнета несправедливо. 

Така местните избори изведнъж придобиха допълнителен залог за национално и съдбовно значение за бъдещото развитие на Македония. Победата на СДСМ означаваше вот на доверие за курса на проевропейска и проатлантическа политика, за връщане на доверието към съседите и за извеждане на страната от изолацията, в която беше изпаднала през последните години. Победата на ВМРО-ДПМНЕ гарантираше почти сигурни предсрочни парламентарни избори, ново начало на политическата криза и връщане към политическия диктат на еднопартийната система на управление. На страната на СДСМ беше декларирания стремеж за уеднаквяване на различията и за превръщането на Македония в място за съвместен живот, независимо от народността и вероизповеданието.  ВМРО-ДПМНЕ разчиташе на технологията на постигане на изборните победи, на клановия принцип в назначенията на държавно и общинско ниво, на срастването на партията с държавата. 
В крайна сметка "бомбите", разкритията, мерцедесите, отчисленията и парите, отклонени от магистралите на все по-обедняващата Македония, направиха необходимото. 
Първият тур на изборите донесе изненадващи резултати. 

СДСМ спечели кметските места в 38 общини. ДСИ на Али Ахмети спечели Кичево и Пласница. Демократичната партия на турците спечели традиционно Център Жупа. Независими кандидати  спечелиха кметските места в Чунчер Сандево и в Ранковце. Втори тур предстои в 36 общини.

Заедно с кметската власт партията на Груевски изгуби и мнозинството си в общинските съвети в почти всички по-големи градове на Македония. По невероятна ирония на съдбата, на първи тур на местните избори, ВМРО-ДПМНЕ спечели точно толкова кметски места, колкото отстъпи на опозицията от СДСМ преди 4 години, по време на изборите през 2013 г. Открит остана само въпросът за оставката на Груевски, който по стар балкански обичай обеща да поеме отговорност и побърза да обвини новите управляващи във всичко, в което те го обвиняваха в продължение на близо десет години, без да разбира че времето му вече е изтекло. Всъщност какъвто и да е резултатът от втория тур на местните избори, където към вълната на протестния вот срещу ВМРО-ДПМНЕ ще се прибавят и задължителните 5 % конформизъм, сигурно е че за Македония ерата на Груевски вече е приключила, без значение дали го очаква пожеланието на политическите опоненти за продължителен престой в Шутка или емиграция в Москва.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Маке
16 Oct, 2017 | 21:14

Ерата Груевски изобщо не е приключила. След няколко години, типично по балкански, всичко ще е забравено и партията ВМРО-ДПМНЕ, а сигурно не Груевски ще са отново на власт.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.