Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дали "Харви" и "Ирма" са само едно предупреждение за това, което тепърва ни очаква?
10 Септември 2017
Дали с тях природата си отмъщава за безобразията, които ние, хората вършим с нея?

Дали "Харви" и "Ирма" са само едно предупреждение за това, което тепърва ни очаква? Дали мега-ураганите ще се превърнат един ден в "нормално явление"? И дали с тях природата си отмъщава за безобразията, които ние, хората вършим с нея?

Турболентен сезон на ураганите

Тропическите циклони се делят на пет степени от 1 до 5, в зависимост от интензивността. При това става дума за скоростта на вятъра, количеството валежи и разрушителната сила на ураганите, съобщава КРОСС. Най-опасни са ураганите от пета степен. И докато "Харви" в своя апогей беше от четвърта степан, "Ирма" със скорост на вятъра от 285 километра в час е един от най-силните регистрирани атлантически урагани. През последните години хората в САЩ и Карибския регион се отърваваха сравнително леко, но "сегашният сезон на ураганите е изключително активен", казва Андреас Фридрих от германската метеорологична служба във Франкфурт. "Това може да се обясни донякъде с ефекта Ел Ниньо. В момента имаме по-дълга фаза Ел-Ниньо и това е времето, когато отново се образуват повече и по-силни урагани над Атлантическия океан", казва експертът.

Ел Ниньо е метеорологичен феномен, който се проявава средно на четири години в различни интервали. Покачващите се температури на морската вода обаче допълнително усилват този ефект. "Освен това морската повърхност в региона на Мексиканския залив и в Карибския басейн е значително по-топла, около 30 градуса. А това е още една от причините за появата на силни урагани", казва Андреас Фридрих. 26 е магическата цифра, тоест температурата, от която нагоре се образуват ураганите и другите тропически циклони. Колкото водата е по-топла, толкова повече изпарения има във въздуха. И ураганът става още по-интензивен, когато може да засмуче повече изпарения, посочва експертът.

По-мощни, но не и по-чести

Има доказателства, че тропическите циклони ще стават все по-интензивни. Но учените се въздържат да твърдят, че те ще стават по-чести с глобалното затопляне. "Още през 1970-те години имаше такива години като сегашната. Тогава имахме много силни урагани. В момента не се вижда ясна тенденция в метеорологичните данни, че броят на ураганите се е увеличил", казва Андреас Фридрих. "При тропическите циклони, които все още са рядко явление, е трудно да се открият статистически доказателства за увеличаване на броя им с течение на времето", казва Моджиб Латиф от Центъра за проучване на океаните в Кил. Латиф обаче казва, че се забелязва тенденция по отношение на интензивността на тропическите циклони. "Изглежда, че тропическите бури ще стават все по-чести. И това се отнася както до ураганите в Карибския регион, така и до тайфуните и циклоните в други части на света", казва той.

През 2008 година учени от университета във Флорида са установили, че тропическите циклони в Атлантическия океан стават все по-мощни и скоростта на вятъра се увеличава значително. "Когато температурата на морската вода се повишава, моретата отделят повече енрегия за развитието на тропически циклони", пишат те в спициализираното списание "Природа". Моджиб Латиф споделя това становище. "Разрушенията, които предизвикват тропическите циклони, стават все по-големи. Ураганът "Харви" постави рекорд по огромните валежи. "Ирма" също постави рекорд. Никога досега не сме наблюдавали толкова високи скорости на вятъра на такова голямо пространство", посочва той.

Климатичните промени ли са виновни?

Според Латиф, е трудно да се каже, че глобалното затопляне е единственият виновник за всеки отделен случай като ураганът "Ирма" или "Харви". "Никога не можем да кажем, че един или друг ураган възниква вследствие на климатичните промени. Вярвам обаче, че ураганите ще стават все по-интензивни във връзка с промяната на климата", казва той. Вече съществуват климатични модели, които прогнозират, че в бъдеще ураганите ще стават все по-мощни и по-чести.

Тери Динън от бюджетната служба на Конгреса във Вашингтон е изследвал потенциалното увеличаване на щетите от ураганите в САЩ от днес до 2075 година. Той установява, че климатичните промени и развитието на крайбрежието ще доведат до това, че пораженията от ураганите ще се увеличават по-силно, отколкото може да расте американската икономика. "Освен това броят на засегнатите хора ще се увеличи осемкратно през следващите 60 години", пише той в списанието "Ecological Economics".

"Това, което преживяваме понастоящем, е само предвестник на това, което ни очаква според климатичните симулации. Може би е крайно време да се подготвим за бъдещите мега-урагани, вместо да водим дискусии за климатичните модели", заключава метеорологът Андреас Фридрих.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
11 Sep, 2017 | 19:52

Какво значение има че урагана ще ти отнесе къщата, която като по правило не е твоя - или си под наем или я изплащаш доживотно? Какво значение има че дъската от портала ще ти падне на главата и я счупи?! Че ти когато си я заковавал там, ако си знаел какво се задава, би я само закрепил с тейп. Какво е това! - може би разрушителен стремеж към самоубийство. Не! Това е висше ниво на съзнание, осъзнаване че света е безпределно чужд и задаващото се излизане от него е спусната милост от Небето. Кой споделя тези мисли и кой ги счита за глупост? Висшата прослойка на бялата раса, творческия й елит, - надолу, в трудовите й маси и във всички слоеве на останалия свят - от султаните до камиларите няма такива. Това е душевно движение на душа дарена и със сърце, милиардите са само кал временно приведена в движение. Елита на белите е подложен на стихийна и постоянна умраза от нямащите души, и те бутани от бесовете на дявола йехова напират да унищожат този бял елит и то заедно с потенциалните за елит бели! - Всички бели ги мразим, те на какви се правят, че ние сме повече, бог е с нас, не е толерантно - не е справедливо! - Не правете опити да ги подсетите, че без бели няма и Пособия! Милиардите са на Пособия, от еигрантите в Европа до останалите несправедливо братя в алаха в пясъците и камънака. На Пособия са даже и такива работливи мравки като китайците. Те произвеждат разни неща в китайски мащаби, все взети образци от белите, защото дивака нищо не може да измисли а подражава за да се включи и той в благоденствието. И за кого ще произвеждат след като не текат Пособия от белите и създават някакъв пазар. Ще спрат да произвеждат както дъвчат, и ще спрат да дъвчат - нещо като смърт преживе. Белите, о странен ужас, оставят агонията, когато само да замахнат и от Мароко до Мексико и от Чечня до Южна Африка ще унищожат всичко?! Войната не е между нас и диваците, а между Бога и дявола, - ние белите усещаме това и чакаме оптимистичния край. Че защо сме толкова самонадеени! - възкликват диваците. Ние на тях не можем да отговорим, не подържаме и най елементарна връзка, - за нас си вярваме в Бога дето не слезе от кръста, а го прие като изход!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.