Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турция - преврат или сценарий
17 Юли 2016
Турската държава води гражданска война на собствената си територия, което е тема табу за световните медии
Развитието в Турция през последните години и ислямизацията създадоха доста негативни настроения в определени среди в Турция, а армията в Турция винаги е била гарант за светския характер на държавата, съобщава БНР. Вероятно включилите се в неуспешния опит за преврат са искали да се противопоставят на ислямизацията на държавата. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ Александър Велев, бивш генерален консул на България в Истанбул, според когото опитът за преврат е изненадващ, защото не се опира на конкретна обстановка, която би го провокирала.

Александър Велев
52% от хората са гласували за Ердоган и начинът за смяна на правителството е през избори. Турското общество е много поляризирано и бе подценен фактът, че той много добре владее подкрепящите го народни маси, обясни Велев. Военните не успяха, защото армията е отслабена след разкрития преди години заговор и подмяната на много висши офицери, а от друга страна военните от втория ешелон, участвали в преврата, са надценили собствените си възможности, подчерта Велев и добави, че е трудно да се прецени дали те са били неподготвени и са смятали, че ще получат подкрепата на населението в хода на операцията. Не цялата армия участва във военния преврат, подценени са и силите за сигурност в Турция, които владеят голяма част от ситуацията в страната, каза още той, като акцентира и върху военните действия на изток срещу кюрдите, които изтощават турската армия. 

Пълзящата ислямизация на Турция не бива да се подценява, заяви още бившият ни консул в Истанбул и нарече въпросът за смъртното наказание много важен за Турция по пътя към Европа и европейските ценности. Ако Ердоган предозира реакцията си на преврата ще се получи втвърдяване на позициите на ЕС към Анкара, прогнозира Велев, като допълни, че Ердоган не може да си позволи такова захлаждане на отношенията с Европа и САЩ. 

Съби Събев
Генералът от резерва и настоящ военен експерт Съби Събев потърси причините за развоя на събитията в Турция като неправилна оценка и неправилно съотношение на силите, за да стартира събитие като военен преврат. Събев изтъкна, че за разлика от минали случаи на преврати при този няма масовост и единност в намеренията. Като недостатък на операцията той оцени факта, че не е било привлечено висшето военно ръководство, а координацията не е била добра. Сериозно е била подценена вероятността за обществен отпор и мобилизация на поддръжниците на президента Ердоган, не са били овладени и медиите, очерта картината Съби Събев. Според него настоящите репресии срещу военните са доста силни и неприемливи и той не изключи вторична реакция на армията и нов опит за преврат, ако бъде премината една граница. Дългосрочната печеливша стратегия е да се запази стабилността в Турция, заключи експертът.

Георги Кръстев
Случващото се в Турция касае не просто България като съседна държава, но и нашата сигурност в различни аспекти. За нас ставащото в Турция е от особен интерес. Това гласи прочитът на Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който определи случилото се в Турция като неуспешен опит за преврат, може да се каже и метеж. Всички опити за преврати в демократични държави след 1980 година са неуспешни, отбеляза още Кръстев и припомни руския пуч от началото на 90-те години. По думите му демократичният рефлекс вече е различен и хората очакват да бъдат информирани:

Когато има една легитимна демократична власт и демократични очаквания на хората, да се мисли, че някой ще излезе с въоръжени сили, без каквато и да е легитимност и да каже, че ще донесе демокрацията и ще спаси народа от нещо, това няма как да се възприеме. 

Терористичните атаките срещу турската армия също повишават напрежението вътре в нея, смята още Георги Кръстев. 

Ангел Джамбазки
Реджеп Ердоган организира пълзящ преврат през последните десетилетия, като последователно и системно разгражда кемалистката република, тече ислямистка реставрация на Османската империя. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки, като допълни, че този „преврат“ се осъществява изключително успешно от президента Ердоган. Джамбазки обясни закъснялата реакция на европейските и световни лидери изчакване да видят кой е по-силен и отбеляза, че Ердоган ще използва опита за преврат от нощта срещу събота, за да си разчисти сметките в армията:

Това е фасадна, овладяна демокрация. В Турция не може да се говори за демокрация, когато се затварят и превземат вестници, а журналисти се вкарват в затвора. Турската държава води гражданска война на собствената си територия, което е тема табу за световните медии – това се нарича лицемерие.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
08 Aug, 2016 | 03:01

В момента, първата половина на 21 век, най гъсто населена с мюсюлмани е така наречената, кой знае защо с гяурско име Родопи?! - област между София и трите морета. Алах ни зове да я освободим! Да я освободим с твърда ръка, защото ще има хънта-мънта от разни гяурски интелектуалци - да е*а тяхната мама, - че, представете си само, един вид не е справедливо?! Че виждате ли, казват гяурите - Моамед е бил глупак! Но това е нищо, за да обидят Пророка казват че бил турчин! Ятагана братя в алаха ще изглади тази гойска планина като месопотамска плантация. Ятагана е правил Империя, ятагана е честа! За този именно лайсенс на честа Европа ни кани да си заемем мястото в Брюксел! Правоверни, там в Източните Балкани има една държавица, мисля че се казва Бугария, на която даже премиера е едно чааве, вече стареещо, но запазило всичкия кретенизъм на римляните. Около него шетат сто хиляди тариката канибала и без нито един бугарин между тях! Другари, за нас са работили десетилетия наред от много горно място, ние трябва само да си приберем своето и положим под миндера на султана! Алах абкар, сиктир боку и кафа сефтим гяури!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.