Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Не Гърция, а Италия е държавата, която реално може да разклати еврозоната
7 Август 2015
Италия е държавата, за която има реални изгледи да напусне еврозоната, тъй като единствените показатели, по които отбелязва ръст, са безработицата и дълговете

Когато става въпрос за криза в Европа, подозрението винаги пада върху Гърция. По ирония на съдбата обаче не тя, а красивата Италия е държавата, за която има реални изгледи да напусне еврозоната, тъй като единствените показатели, по които отбелязва ръст, са безработицата и дълговете, коментира германският вестник Die Welt, цитиран от Фокус.

Италия въвежда единната европейска валута през 1999 г. и оттогава досега страната е отбелязала растеж от 4,5 % - средно по 0,28 % годишно. Тези данни я отреждат на последно място в еврозоната, изпреварвайки дори Гърция. Европа обаче все още не е връхлетяна от италопесимизма, тъй като нито медиите, нито фондовите пазари се съмняват в статута на Италия като страна-членка на валутния съюз.

Даниел Стелтър, бивш високопоставен съветник на консултантска група в Бостън пише, че икономиката на Италия се развива по-лощо дори и в сравнение с 30-те години на миналия век, когато страната е в международна, съответно и икономическа изолация. "Такъв срив не безпрецедентен за голяма икономика, но основната причина е непоправимата загуба на конкурентоспособност в ранните години след приемането на еврото", коментира експертът.

Статистическите данни за износа показват, че през последното десетилетие той се е свил с близо 30 на сто. Опустошителни са и последиците за пазара на труда. Равнището на безработицата в страната е 12,5 % - рекордно високо. Картината става още по-мрачна за младежите, безработицата при които достига 44 %. Това означава, че почти всеки втори на възраст под 25 години няма доходи. А ако половината младо поколение трябва да се сбогува с работата си, то потенциалният растеж на една държава е обречен.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.