Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Блумбърг: Кога Атина ще стигне София в своето развитие
14 Юли 2015
Един ден Гърция ще бъде нормална. Какво е нормално? България? Португалия?

Излизането на Гърция от кризата ще й отнеме десетилетия. Един ден Гърция ще бъде нормална. Какво е нормално? България? Португалия? Може би, това е още по-голям стремеж, например Ирландия?

В зависимост от вашата гледна точка, Ирландия е 83 % по-просперираща от Гърция. Забравете за една минута какво е нормално. С гръцката депресия и криза и по-дълбока депресия, ние трябва да се съсредоточим върху "кога" преди всичко. Гръцкото "кога" е поне след 20 години или с други думи - едно цяло поколение.

Пропастта между реалния БВП на глава от населението и паритета на покупателната способност беше и продължава да бъде плашеща. Несъответствието беше контролирано много добре преди финансовата криза.

Както се разбра много добре, Ирландия първоначално бе смачкана и работеше, за да пребори кризата и да продължи напред. Смятам, че "продължаването напред" не беше в услуга на Ирландия и нейния просперитет. Както твърде добре се разбра, Гърция се забави, беше смачкана и след това още по-смачкана. Но ако има оптимизъм за гръцкото стабилизиране и след това "продължаване напред", трябва да се запитаме колко дълго ще й отнеме да стане нормална или дори да се стреми да бъде като Ирландия?

Отговорът е 20 години. Това е на база груби предположения за "най-добрия резултат" за Гърция. Предполагам Гърция няма да се върне към предкризисната нормалност до 2023 г. До момента най-голямото предизвикателство е да се познае времето. В този случай много може да се случи през едно, две и три десетилетия.

Какво да направим за това? Условието е да се стабилизира икономиката и политиката на Гърция. Всички са съгласни за това, дори и да има горчив спор за това как да се направи. Това, което е по-малко известно е кога Атина ще достигне София, Лисабон или може би дори Дъблин в своето развитие. /БГНЕС

Том Кийн, агенция "Блумбърг"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.