Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Избират нов управител на БНБ
14 Юли 2015
Веднага, след като стане ясно името му, депутатите ще гласуват оставката на гуверньора Иван Искров

Новият управител на БНБ трябва да бъде избран на извънредно заседание на парламента. Веднага, след като стане ясно името му, депутатите ще гласуват оставката на гуверньора Иван Искров. Четирима експерти се борят за поста му, като миналата седмица бяха изслушани от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Фаворит за поста на управителя на БНБ е Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и е подкрепен от част от реформаторите. Условието да получи пълната им подкрепа е - в управителния съвет на Централната банка да няма хора, работили по време на фалита на КТБ. Радев бе единственият, който представи план-график за действия, но въпросите към него бяха основно политически:

БНБ е силно политизирана. Възможно е на топ-равнището, нямам такова впечатление от контактите ни с хората на експертни равнища. Това ще бъде едно нещо, на което ще държа изключително силно, ако бъда избран - банката да е максимално отдалечена от каквито и да е политически влияния.

Другата кандидатура на Реформаторите е Бисер Манолов, който настоя за ускорено влизане в еврозоната, но внимателна подготовка на стрес - тестовете на банките:

Не считам, че една прибързана процедура, в посока оценка на качеството на активите, е много удачна. Това е процес, който ще отнеме поне между 6 и 9 месеца.

Кандидатът на "Патриотичния фронт" проф. Григорий Вазов определи категорично своя приоритет номер едно:

Първото нещо, което трябва да направи новият управител е промени в Закона за БНБ, главно във функциите и задачите на всички членове на УС.

А номинираният от АБВ доц. Виктор Йоцов припомни, че е работил в БНБ след кризата от края на 90-те и обеща връщане на доверието към Централната банка:

Знам колко трудно се възстановява доверието и колко труд костваше БНБ да си възвърне това доверие, което беше изгубила 96-та - 97-ма година. Наистина с болка наблюдавам, как за една година, всичко това се срина.

За избран ще се смята кандидатът, който получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vali
25 Jun, 2016 | 15:59

И какво сега? Сменявате го,той си отива по живо-по здраво,ни лук ял,ни мирисал!! И така със всички почтенни "бизнесмени" !!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.