Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бъчварова – бомбата на Борисов
15 Юни 2015
На Бойко Борисов очевидно ще му се наложи за втори път за 4 месеца да прави спешна промяна на върха в МВР

Добре би било, ако този текст бъде неактуален в минутата, в която бъде публикуван. Това щеше да е възможно, ако оставката на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова вече е депозирана, в очакване на завръщането на премиера Бойко Борисов от Швейцария, на когото очевидно ще му се наложи за втори път за 4 месеца да прави спешна промяна на върха в МВР.

Вина за ескалацията на напрежението в "Орландовци" в неделната юнска привечер не трябва да бъде търсена, нито сред младежите, които обсадиха ромската махала, нито в ромите, които предната нощ са били далеч по-смели, когато са пребивали съседите си. Вината е изцяло на политическото и професионално ръководство на МВР.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов прибързано, но за сметка на това много уверено още в неделя рано сутринта твърдеше, че случилото се в събота срещу неделя в "Орландовци" е обикновен битов инцидент, нямало сериозно пострадали, а и положението вече било "под контрол". Едва десет часа по-късно над двеста младежи, част от тях футболни хулигани, а със сигурност и такива, които са добре известни на органите на реда нахлуха в ромската махала и изненадаха в гръб дори малцината униформени, които се чудеха ромите ли да пазят или самите себе си от прелитащите камъни, дървета и железа.

България уж е правова държава, осма година е член и на Европейския съюз, а атакуващите счупиха няколко глави на случайно преминаващи хора. Тъжно, защото тези, които станаха жертва на естествения гняв на атакуващите младежи бяха избрани само заради по-тъмния цвят на кожата. Този факт тепърва ще има последици, които са трудно прогнозируеми, но е факт, че в България вече пребиват само, защото си тъмен, без значение, дали си виновен или просто, защото твоята етническа група е нарочена.

Точно заради това е важно - дали липсата на превантивни действия от страна на органите на реда, на предварителното разполагане на достатъчно полицейски сили е въпрос на подценяване на ситуацията или можем да говорим за умишлени действия, с цел ескалация на напрежението. Да се надяваме, че в случая става въпрос единствено за провал на ръководството на МВР.

Твърдението на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ заместник на Румяна Бъчварова - Красимир Ципов, че положението е "под контрол", а само няколко часа по-късно панически да събираш полицаите и да ги пращаш под тревога, е ярък пример за пълната несъстоятелност на ръководството на ведомството, на което е поверено да управлява 60-хилядна армия.

Ако министър Бъчварова имаше поне малко познания за естеството на работата, която се е наела да изпълнява, то още в неделя сутринта щеше да е изискала взимането на спешни превантивни мерки. Десетки са случаите, при които инциденти като този от събота вечер, когато роми нападат българи или обратното, било то заради спор за силна музика или поради друга битова драма, са последвани от ответна реакция и опит да се търси отмъщение. Ако Румяна Бъчварова няма интуицията да допусне подобни действия, то това трябваше да направят останалите в ръководния екип на министерството. Нима по върховете на МВР нито един не се сети, че след сблъсъците от събота вечерта, по всяка вероятност близки на пострадалите ще търсят мъст? Толкова ли е било трудно, че агентурата на полицията, а и контраразузнаването, не са успели да засекат в неделя, че в интернет, а вероятно и по обичайните места за сбирки на футболни фенове върви организация по щурм на ромската махала на "Орландовци"?

Подобно подценяване на ситуацията или още по-страшното - умишлено бездействие, може само да кара да изпитваме сериозна загриженост за сигурността, която държавата би могла да гарантира или умишлено да не осигурява за гражданите й. А, ако по време на заседание на Народното събрание или на правителството 200 души решат и нахлуят в парламента или в Министерски съвет?

Отговорността за поредния провал на Румяна Бъчварова, бил той от липса на професионализъм или от конспиративните теории, че зад тях може да се крият умишлени действия, с цел ескалация на етническата обстановка в страната в навечерието на местните избори, вече директно носи премиерът Бойко Борисов. Той вече носи отговорност и за невъзможността на Бъчварова да проведе нормален диалог с протестиращите служители от сектор "Сигурност".

Ехидно подхвърленото от Румяна Бъчварова твърдение, че зад протеста на полицаи, пожарникари и надзиратели, стоят задкулисни кръгове беше най-голямата грешка, която доскорошната социоложка допусна. Съвсем скоро подчинените на Бъчварова ще й напомнят тези думи. Просто системата за сигурност е така устроена, че първо се обръща срещу всеки, който идва да я ръководи с чувство за собствената си гениалност, а накрая го изхвърля на бунището за провалени вътрешни министри. Ако Бъчварова изпитва несигурност на поста и от факта, че никак доволен от нейното назначаване е нейният основен конкурент в партията Цветан Цветанов, то тя вероятно е сред най-нетърпеливите и очакващи скорошно решение на Върховния касационен съд по делото срещу бившия МВР-министър.

За съжаление на самата Румяна Бъчварова, нейната увереност и самочувствие, че е новият "втори" в управляващата партия и държавната власт, много бързо бяха заменени с усещането, че провалът я следва неотменно. Хаосът със струпването на сто униформени и разходките на полицаи в телевизионни студия, липсата на адекватни действия в Гърмен, нулевият напредък по разследването на жестокото убийство на 16-годишно момче в най-оживената част на Борисовата градина, серията от взривове във военни обекти, са само малка част от пъзела, който започва прекалено много да тежи на вицепремиера, а все повече и на нейния началник.

За зла участ на вицепремиера и вътрешен министър тази й слабост вече започна да се използва, не толкова от политическите опоненти, колкото от партньорите на ГЕРБ във властта. Първи т.нар. патриоти се активираха и поставиха ултиматум от един месец за справянето с битовата и етническа престъпност. Надушили, че "етническата" карта ще е водещата тема за предстоящите местни избори, часове след инцидента от събота вечер в "Орландовци" и часове преди последвалата атака на етническа основа, хората на Радан Кънев също "яхнаха" темата.

Разбира се, Бъчварова далеч не е единственият отговорен за поредната искра, която заплашва да запали чергата на етническия мир у нас. Отговорността е и на Петър Москов, който се възгордя, че натрупа рейтинг сравнявайки ромите със "скотове". Валери Симеонов, освен, че смята ромите за "човекоподобни", не се притеснява да използва антиромското говорене, с надеждата, че така ще се хареса на повече на добиващите застрашителни размери националистически и открито ксенофобски настроения в обществото. Лютви Местан, който очевидно е загрижен повече за собствения си пост, бърза да представи себе си като антипод на Московщината и Валерисимеоновщината. Вместо да даде отговор на въпросите, какво е направило ДПС, за да не бъдат ромите изолирани и все по-маргинализирани, Местан предпочита да се обявява за защитник на малцинствата и онеправданите, с тайната надежда, че така партията му ще става още по-силна. Всички те вкупом обаче не могат да се мерят с отговорността и най-вече с негативите, които Борисов започва да калкулира от всеки ден на Бъчварова в МВР и очевидната й неспособност да се справи с растящото етническо напрежение. Всъщност Борисов вече веднъж призна, че ако се стигне до етнически сблъсъци, нищо не би могло да го спре за втори път да абдикира от управлението. За да избегне този сценарий, премиерът ще трябва да се освободи от "бомбата", в каквото вицето му се превръща. А Борисов многократно е доказвал, че не обича "бомбите" и рисковете, които те крият... /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.