Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ще издържи ли Сеп Блатер скандала?
29 Май 2015
Независимо от последния скандал не може да се очаква, че Блатер ще си тръгне доброволно

Година след година обвиненията за корупция съпътстват ФИФА и Сеп Блатер, дългогодишният президент на световната футболна организация и този, който от 17 години е припознаван като най-влиятелния човек в спорта.

Обвиненията и шушуканията обаче винаги се посрещаха по маниера на шефа на полицията, капитан Рено от филма "Казабланка": "Шокиран съм, шокиран съм да разбера, че тук има хазарт". Това обаче прави лоша услуга на Блатер, чийто инстинкт и умение за оцеляване на мултимилиардната организация е безпрецедентен. Естествено, шегите го съпътстват, но освен това, на места има и истинско възхищение към него. Той е бил определян като "тъмния принц на футбола", като "сивия кардинал", "Дон Блатероне", но също и като "неръждясващия управник" и "най-успешният не убиващ диктатор за последните 100 години". Нищо обаче от тези слухове не води към Блатер. Винаги има някой между него и подкупите.

В сряда избухна грандиозен скандал във ФИФА. Бяха арестувани високопоставени членове на организацията в мащабно разследване за корупция и пране на пари. Това дойде само два дни преди президентските избори на Централата. Малко след това полицията конфискува документи и файлове от централата на ФИФА. Те бяха иззети като част от разследване за пране на пари и измами за домакинствата на Мондиал 2018 и Мондиал 2020, които респективно ще са в Русия и Катар. Ще бъдат разпитани 10 души, които са участвали в гласуването на двата форума като членове на Изпълнителния комитет. Разследването, което е започнало на 10 март тази година, не беше оповестено досега. Естествено името на Блатер не беше замесено и този път.

Световното първенство в Катар не беше очаквано решение. Температурите в страната почти не позволяват да се играе безопасно от здравословна гледна точка летния футболен форум. Доста хора акцентираха на това, но решението беше взето, а освен това започна да се обсъжда Мондиалът да се проведе през зимата - безпрецедентна стъпка. От този момент, ФИФА започна безучастно да гледа заглавията за обиди към работниците, които строят стадионите в Катар, а разследващите журналисти бяха задържани, заради желанието си да покажат лошите им условия на живот.

Засега все още няма причина да мислим, че Блатер няма да бъде преизбран, защото 79-годишният швейцарец, който ръководи спорта от 1998 година, е преизбиран четири пъти и има силна подкрепа от Африка и Азия. През годините винаги е имало обвинения в корупция, но той умело елиминира всяка опасност за царуването му. Само часове преди арестите в Цюрих той спокойно коментира и отрече думите на Луиш Фиго, че е диктатор. Фиго беше кандидат за президент на ФИФА, но се оттегли от надпреварата.

Сега 209-те страни, които гласуват ще избират между принца на Йордания Али бин ал Хюсеин и Блатер.

Независимо от последния скандал не може да се очаква, че Блатер ще си тръгне доброволно. Все пак, това е човекът, който беше сравнен с Иисус Христос, Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг на конгреса на КОНКАКАФ миналия месец.

Някои описват Блатер като отворен и земен човек. Други, които са работили с него, казват, че е човек, който не търпи опозиция и доста хора са си тръгнали от ФИФА, защото са се осмелили да спорят с него. И какво излиза накрая - Блатер е човек, който и според критици, и според поддръжници не може да живее без ФИФА. Човек, който е преживял три брака по време на управлението си.

Скандал след скандал обаче може да доведе нещата дотам, че вместо да излезе с почести през централния вход, Блатер да бъде позорно изритан през задната врата. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.