Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Политическата кариера на Камерън виси на косъм
5 Май 2015
Ако загуби, краят ще е незабавен. Дори и да спечели, но без да си осигури категорично мнозинство той може бързо да се изправи пред предизвикателство на

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън е най-популярният партиен лидер и неговата Консервативна партия има най-много доверие по отношение на икономиката след опитите, които направи, за да я съживи. Но независимо дали ще спечели или загуби напрегнатите избори тази седмица, неговата кариера виси на косъм, коментира Ройтерс.

Ако загуби, краят ще е незабавен. Дори и да спечели, но без да си осигури категорично мнозинство, което според социологическите проучвания никоя партия няма да може да постигне, той може бързо да се изправи пред предизвикателство на лидерството му, което да дойде от неговата всеизвестно безмилостна партия.

Далечен потомък на крал Уилям Четвърти, Камерън, който дойде на власт в коалиция с либералдемократите през 2010 г., заяви, че иска да остане на власт още един петгодишен мандат, "за да завърши работата си" по оздравяването на икономиката на страната. Той също така планира и провеждането на референдум за членство в Европейския съюз, който се надява да изчисти партията и страната му от евроскептичния им страх.

Но ако не успее да осигури на консерваторите самостоятелно преизбиране, което би било първото цялостно мнозинство в Камарата на общините от 23 години насам, Камерън може да има трудности с изкарването на пълния си мандат.

"Консерваторите са много упорити", казва Грейг Бейкър, бивш член на Консервативната партия, който в момента ръководи фирмата за обществена дейност "Guide". "Ако Камерън успее да им осигури министерски червени куфарчета (куфарчета, раздавани на министрите във Великобритания, в които те трябва да носят документите си – бел. ред.) той ще оцелее на изборите. Но неговите дългосрочни перспективи са много мъгляви. Тази партия никога не го е обичала", казва още той.

Според Тим Бейл, историк на Консервативната партия, премиерът е изправен пред тежки препятствия от страна на неговата собствена политическа група, дори и да запази ключовете за премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10. "Дори и да успее да се задържи на Номер 10, смятам, че те ще му простят за няколко седмици", казва Бейл като допълва, че след това обаче "ще бъде по-трудно".

И докато социологическите проучвания показват, че избирателите като цяло харесват Камерън, то той е продукт на един особено привилегирован произход. Син на заможен борсов посредник, той е посещавал изцяло мъжкия колеж "Итън" и университета в Оксфорд, след което се е оженил за жена, чийто корени могат да бъдат проследени до друг британски крал – Чарлз Втори.

Един от собствените му по-откровени депутати веднъж нарече него и финансовия му министър "две тузарски момчета, които не знаят колко струва млякото". Опозиционни депутати и части от медиите го свързаха и с героя Флашмън – негативен литературен персонаж от висшата класа, станал известен през 19 век.

Неговата най-голяма гордост е това, че той успя да изтегли икономиката на страната от дълбокия й спад, за да достигне едни от най-високите темпове на растеж в развития свят. Но реално повишението на възнагражденията тепърва започва да расте, което означава, че много гласоподаватели смятат, че възстановяването не ги е облагодетелствало.

"Отвратителната партия"

Но може би най-голямата слабост на Камерън е, че той не можа да разчупи усещането у своите избиратели, че той ръководи "отвратителната партия" - термин, измислен от един от неговите собствени министри Тереза Мей, преди повече от десетилетие, с който призова партията да бъде по-приобщаваща.

Когато лейбъристът Тони Блеър победи Консервативната партия три поредни пъти, вътрешни източници се притесниха, че техният провал е резултат от репутацията на политическата група, че не взима отношение към съдбата на най-бедните, че е близо до големия бизнес и е нетолерантна спрямо гейовете и етническите малцинства.

Камерън, който стана лидер на консерваторите през 2005 г., се опита да промени това. Той започна да говори за околна среда и за "широко общество", където общностите ще получат повече правомощия. Докато е на власт той легализира еднополовите бракове, увеличи чуждестранната помощ и назначи за първи път жена мюсюлманка за член на кабинета.

Но на опитите му да направи така, че партията да изглежда по-приятелски настроена, попречи подходът към бюджетния дефицит, който той наследи – най-големият от Втората световна война насам. За да го намали Камерън приложи редица съкращения на социалните разходи, които според опозиционната Лейбъристка партия са принудили най-бедните да плащат, за да се разчисти бъркотията след богатите банкери.

Камерън обаче заяви, че той е взел други мерки, които да помогнат на хората с ниски доходи, в това число вдигане на прага за данъци върху приходите, увеличаване на минималната работна заплата, както и предвиждането на появата на 2 млн. нови работни места и осигуряване на държавна помощ за хора, които искат да купят първото си жилище.

Но политиката му за намаляване на социалните помощи за домакинства във финансирани от държавата жилища с излишна спалня, наречена от лейбъристите "данък спалня", стана емблематична за това, което критиците на Камерън наричат безсърдечно отношение към бедните.

Промяна на обратния завой в политиката

Под натиска на дясното крило в своята собствена партия и възхода на антиевропейската ЮКИП Камерън измести ударението към по-традиционни консервативни теми, отваряйки път на обвинения, че е воден от политически опортюнизъм.

На фона на увеличаващата се притеснение спрямо емигрантите, той затвърди реториката си и направи по-трудно за хора, които не са от държави-членки на ЕС да се заселват в страната. И въпреки че е заявявал, че иска Великобритания да остане в Европейския съюз, той обеща да проведе референдум за членството й през 2017 г. ако бъде преизбран. Това алармира сектори от бизнес общността, които традиционно симпатизират на консерваторите, но не искат страната им да напуска ЕС.

Камерън заряза своята мъглява концепция за "широкото общество". Неговият първоначален ентусиазъм за зелена политика избледня, като негов приближен сподели пред един вестник, че той е наредил на своите подчинени "да се отърват от всички зелени глупости" - държавни данъци, приложени към домакински сметки, чиято цел е да се спонсорират проекти, свързани с околната среда.

Камерън стана и особено изолиран и на международната сцена. През 2011 г. той подкрепи участие във въздушните удари, които свалиха от власт либийския лидер Муамар Кадафи. От тогава той е бил начело на Великобритания във време на отслабването на военните и дипломатическите й мускули.

Шокираща парламентарна победа над желанието му да нанесе въздушни атаки срещу сирийското правителство през 2013 г. отбеляза край на неговите активни външнополитически амбиции.

Имената на неговите евентуални наследници вече се въртят в общественото пространство. Те включват Тереза Мей, която е настоящ вътрешен министър, кметът на Лондон Борис Джонсън, Джордж Озбърн, лоялният на Камерън финансов министър, както и министърът на културата Саджид Джавид.

В петък, в отговор на опонентите си, че поставя своята съдба преди тази на страната, Камерън описа изборите като "определящи кариерата му". Той е почти напълно прав.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.