Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бушоните на Б. & Б.
30 Април 2015
заместник-директор на СДВР и началник на Шесто РПУ в София ще бъдат запомнени като бушоните на Б. & Б., на Борисов и Бъчварова

Радослав Сотиров и Иван Пепелджийски – имена, които едва ли сте чували, нито ще запомните. Сотиров и Пепелджийски няма да бъдат запомнени и като заместник-директор на СДВР и началник на Шесто РПУ в София. Със сигурност обаче ще бъдат запомнени като бушоните на Б. & Б., на Борисов и Бъчварова.

Четири часа след като Борисов "нареди" на вицепремиера си Бъчварова да "изтегли" десетките униформени полицаи от помещенията на ТВ7 и след като "обеща" наказания, оставките на двамата полицейски началници вече бяха приети. Как иначе, нали в ефира на атакуваната телевизия, премиерът обясни, че "този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито е в синхрон със сигурността и спокойствието, което цари в държавата".

Панаирът обаче се създава от ръководителите на институциите, не от изпълнителите на заповеди, каквито са двата бушона, които са принудени да връчат оставките си. Какво, ако не панаир е хвърлянето на отговорността върху полицейските началници от средно ниво. Щеше ли да бъдат "виновни" Сотиров и Пепелджийски, ако изземването на техниката на ТВ7 не бе излъчвано в телевизионен ефир? Колко още полицейски началници трябва да подадат оставка до края на вчерашния ден, защото техни подчинени са пратени да придружават един или друг частен съдебен изпълнител и длъжника реши да призове медиите "на помощ"?

Хубавото на МВР е, че там е пълно с бушони, особено, ако министърът е социолог и се интересува повече от рейтинга и от имиджа, отколкото от спазването на правилата и ефективността на работата. Ако Румяна Бъчварова беше професионалист, "човек от системата на МВР", най-малкото, което щеше да направи е да поиска проверка, да изчака резултатите от нея и едва тогава да вземе отношение. Борисов обаче обеща друго, а и нали е важно да "цари" спокойствие в държавата. А, ако случайно Сотиров и Пепелджийски решат, че размислят и атакуват "освобождаването" си от МВР пред ВАС? Отделен въпрос е, какъв знак дава Бъчварова към служителите на МВР – от една страна да иска от тях резултати, но от друга, ако се стигне до скандал, то отговорността няма как да засегне политическото или дори професионалното ръководство на министерството.

"Оставките" на бушоните е повече от бягството от отговорност на Б. & Б., но и нещо много повече. Отказът на Бъчварова да понесе политическа отговорност за случилото се, а на Борисов дори да намекне за това, е най-сигурното доказателство, че подобни "изцепки" на властта като тази, на която цялата общественост можеше да се наслади в ефира на атакуваната ТВ7, тепърва предстоят.

Все пак, да не забравяме, че когато на власт е Борисов, то бушоните във властта са най-търсените… /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.