Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Украйна няма място в ЕС и НАТО, тя трябва да е между ЕС и Русия
17 Март 2015
Това заяви в интервю за списание "Международна политика" бившият френски президент Валери Жискар Д`Естен

Украйна трябва да има държавното устройство на една Швейцария, тя няма място нито в Европейския съюз, нито в НАТО, нейното място е между ЕС и Русия. Това заяви в интервю за списание "Международна политика" бившият френски президент Валери Жискар Д`Естен (1974-1981).

89-годишният ветеран в политиката бе един от европейските мъдреци, които очертаваха контурите на ЕС в хода на разширяването му с Централна и Източна Европа.

"Предвидените от договорите правила, приети с подписването на Вестфалския мир през 1648 г., въведоха в действие принципа на уважение на националния суверенитет и на границите", припомня събеседникът. "В съответствие с този принцип някои смятат, че Украйна трябва да съхрани цялата територия, която е заемала при разпада на Съветския съюз през 1991 година. Но не трябва да заравяме, че разпадът на СССР премина хаотично и доведе до промяна на границите!... Днес разглеждането на въпроса за Крим трябва да се отложи настрана. Много по-сложен е въпросът за Източна Украйна. Не забравяйте, че Украйна дълго време е била руска, Киев е била столица на древна Русия. Когато се отправих към Съветския съюз в качеството си на финансов министър и по молба на генерал де Гол, бяха приет от Хрушчов в Киев...", добавя той.

В отговор на въпрос за същността на украинската криза, Д`Естен твърди: "За да разберем случилото се, трябва да си зададем въпроса какво всъщност стана в украинската столица преди година. Каква е била ролята на ЦРУ в революцията на Майдана? Какъв е смисълът на последователната антируска политика, провеждана от Барак Обама? Защо САЩ поискаха да раздвижат пешките си в Украйна? Съществува ли в Съединените щати влиятелно украинско лоби? Не опитаха ли американците да "компенсират" слабостта си в Близкия изток с повеждането на европейския континент на една по-твърда политика спрямо Русия?"

"Невъзможно е да се отрича, че украинската власт е била корумпирана и непоносима, продължава събеседникът. Това обяснява поне отчасти защо президентът Янукович трябваше да си отиде. Но положението оставаше смътно и трябва да се признае, че преходният период на властта в Украйна едва ли може да се нарече демократичен. Именно клановете на олигарсите водят играта".

"Що се отнася до САЩ, те вероятно са подкрепяли и вдъхновявали съпротивителното движение. А след това те оглавиха политиката на санкции срещу Русия - политика, която е нарушение на международното право. Кой, всъщност, може да си присвои правото да съставя списъци на граждани, попадащи под ударите на санкциите, без дори да се говори с тях, без дори да им се даде право да се оправдаят и да прибегнат до адвокати? Такова развитие на събитията предизвиква загриженост. Що се отнася до икономическите санкции, насочени не срещу отделни лица, а против руската държава, как може да се игнорира, че те са в ущърб и на двете страни - и на Русия, и на Запада. Те вредят на търговския обмен помежду им. Подобен изблик на напрежение ще продължи да разрушава руската икономика. Впрочем, как се казва експертът, който предвиди срива на нефтените цени? Никой от експертите не предвиди такъв ход на събитията! Днес руската икономика пострада силно от атаката срещу рублата, която спадна до най-ниското ниво спрямо долара от 1998 година. Заинтересовани ли са американците от срива на руската икономики? За Европа руснаците са партньори и съседи. Ако вземем пред вид хаоса в момента на международната арена, ако се отчете избликът на насилие в Близкия изток, а също неопределеността от междинните избори в САЩ, би било безотговорно да се стремиш към рухването на руската икономика", смята бившият френски президент

"В сегашния си вид Украйна не е способна да функционира по един демократичен начин. Затова е необходимо тя да бъде реорганизирана. Искам френската дипломация да оглави усилията на европейците в търсенето на политическо решение в Украйна. Създава се впечатление, че такова решение за Украйна може да стане една многонационална конфедерация по образеца на швейцарските кантони, обединяваща рускоезичната част, полската част и централната част. Система, която да е едновременно и федеративна, и конфедеративна, която да е финансирана от европейците и подкрепяна от ООН".

Що се отнася до съдбата на Крим, Д`Естен смята, че той "трябва да остане руски". Защото, по думите му, е бил "завоюван във времена, когато е бил управляван от суверен, подчинявал се на турците, а не на украинците", а също защото "е място, където съюзниците от последната война проведоха Ялтенската конференция".

В отговор на друг въпрос Д` Естен твърди, че "избраният от Владимир Путин изход от кризата е неразумен. Руският президент се стреми към мечтата да възстанови влиянието, което някога е имал Съветският съюз. Но тази мечта е неосъществима, защото част от съветската империя е или създадена със сила". Според него Путин няма да посегне на балтийските страни и Полша, които не са застрашени от Москва. "Русия няма да се впусне в подобна авантюра. Но там, където цари политически хаос, това не е толкова очевидно. На Путин трябва да се препоръча да не си играе с огъня и заедно с него да се положат усилия за намиране на разумни решения.

Това обаче, което не подлежи на съмнение е, че Украйна няма да бъде интегрирана в европейската система: това е невъзможно! Тя не притежава нито икономическа зрялост, нито необходимата политическа практика. Нейното място е между двете пространства - Русия и Европейския съюз, с които тя трябва да поддържа нормални отношения. Нека бъдем реалисти. Бидейки бивша част на Русия, Украйна не може да стане член на Европейския съюз.

Що се отнася до приемането на Украйна в НАТО, за това не може и дума да става и Франция има своите основания да възразява срещу това!

А сега искате ли да чуете моето предвиждане? Ето го: Украйна е на ръба на финансов банкрут. Тя ще поиска помощ. Кой ще я й даде? Без съмнение МВФ, защото ЕС няма механизъм затова", казва накрая бившият френски президент. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.