Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Двойната фактура за ток се оказа бюрократичен гаф
2 Февруари 2015
Специално при този конкретен проблем с това, че бяха получени 2 сметки, които имаха един и същ срок на плащане, има няколко аспекта

Още преди Нова година енергоснабдителните дружества предупредиха, че фактурите, в които влиза коледното и новогодишното потребление, ще бъдат по-високи средно с 9 на сто заради студеното време в края на декември.

Много от абонатите на ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО ПРО обаче са на мнение, че сумите, които трябва да платят, са несправедливо завишени.

Енергийният експерт Атанас Георгиев е на мнение, че възраждането на темата за високите сметки се дължи на недоверието в сектора, съобщава БНР.

Специално при този конкретен проблем с това, че бяха получени 2 сметки, които имаха един и същ срок на плащане, има няколко аспекта. Първият е, че когато беше въведено правилото за 31 дни максимален срок на отчитане, това не беше достатъчно добре премислено. Може би това, че тогава не беше координирано достатъчно добре с ЕРП-тата ги постави пред свършен факт да трябва да отчитат и в почивни дни. Дружествата имат и голям брой клиенти. Това е сложна дейност по настройка на софтуера и по графиците на отчетниците.

За да бъде избегнато ново напрежение около сметките, хората трябва да са наясно с правата си, а въвеждането на нови законови текстове – да е координирано добре между всички заинтересовани страни.

Не трябва да забравяме, че предстои и либерализация на пазара. При нея ще можем да изберем различен доставчик на електроенергията, но все още ще бъдем клиенти на електроразпределителното дружество, което обслужва нашия регион, така че трябва да се работи към увеличаване доверието на потребителите в мрежовите  дружества и за изчистване на тези проблеми, които има в момента.

Енергийният експерт Атанас Тасев коментира, че двойните фактури за ток са пропуск на ЕНЕРГО ПРО. Ситуацията не е от системен характер, коментира той и уточни, че другите 2 дружества не са имали подобна.

В крайна сметка се оказа, че това е един чисто бюрократичен гаф. Едва ли софтуерът е виновен, но дори да беше, можеше, елементарно, предвид че темата със сметките за ток е много чувствителна в нашето общество, с едно оповестяване до средствата за масово информиране, да се извинят и да кажат: „Уважаеми, имаме проблеми със софтуера, не се притеснявайте, няма да ви спираме тока. Смятайте, че датата, посочена във втората фактура като краен срок за плащане, се удължава с 2-3 седмици и т.н“.

Според експертите, ситуацията нe e идентична към тази от преди 2 години, когато имаше протести.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.