Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Божидар Данев: Иска се нов дълг, от който ние нямаме нужда
30 Септември 2014
На практика едно служебно правителство няма правомощия да сезира Народното събрание за актуализация на бюджета

Служебното правителство няма правни основания да се занимава с актуализация на бюджета. Това, което се предлага на българската общественост, не мога да разбера дали не е подготовка на обществото за сериозни изменения във финансовата ни политика. На практика едно служебно правителство няма правомощия да сезира Народното събрание за актуализация на бюджета.

На мен ми е дълбоко неясно защо се заема с такова упражнение това правителство. За да може да се отговори за нарастване на дълга с 40%, а това е гигантско измерение, е необходима информация, а ние я нямаме. Нямаме необходимата информация, за да разберем доколко подобно нещо е въпрос на непрофесионализъм, или е въпрос на подготовка на общественото мнение да бъдат пласирани средства на данъкоплатците за погасяване на неясни задължения на банковия сектор. На този етап ние нямаме данни за изпълнение на бюджета към 30 септември, за да може на тази основа да стъпим и да видим какво е реалното състояние на приходната част. Второ - ние не знаем колко е размерът на гарантираните влогове в банковата система, включително като паднат тези влогове - които примерно един човек има няколко на свое име или свързани лица, техните влогове са ползвани за гарантиране на кредити. Т. е. ние нямаме реална цифра или, ако служебното правителство знае това число, то го крие от обществеността. Не е ясно матуритетът на тези заеми за колко време е.

Нещо, което е особено важно, е, когато една държава взима заеми, тя прогнозира какъв ще е ръстът на икономиката й за следващите години, за да може да се обслужва този заем. За това не се говори. Също така, няма никаква логика, когато приходната част е недостатъчна, да се увеличават разходите на бюджетната сфера с 500 милиона. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се намалят разходите и тогава да се мисли за взимане на нови заеми. Освен това, нямаме никакви данни за какво точно ще се разходват средства от фискалния резерв от 8. 9 млрд. лв., който служебното правителство наследи. Когато се предвиждат допълнителните разходите от приблизително 500 млн. лв., те са сложени на един ред. Това, за което президентът Росен Плевнелиев правилно обвини предишното правителство на Пламен Орешарски - че тези допълнителни разходи са на един ред. А в момента неговото служебно правителство прави същия ход.

Да не забравяме, че първоначалният заем от 1.2 млрд. лв., който беше за Първа инвестиционна банка, беше за три месеца. Аз не зная дали той е реструктуриран за повече от три месеца. А ако е за три месеца, той трябва да се възстанови в момента и да се попълни фискалният резерв.

Всички сериозни плащания са след първи януари, което касае бюджета за 2015 година, включително и постъпленията, които ще идват от европейските структури.

Така че има безкрайно много неясноти, но най-голямата е защо служебното правителство се занимава с проблеми, които не са в неговите правомощия.

Ясно трябва да се каже – това е един дълг, от който ние нямаме нужда. В момента се подготвя обществеността да се вземе дълг и с пари на данъкоплатците да се покрие непрофесионализма в българската банкова система и непрофесионализма на българските депозанти, т. е. алчността на българските депозанти – дали това са физически лица, общини или предприятия, това е отделен въпрос. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.