Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Партиите се изчерпиха, преди да влязат в сблъсък
22 Май 2014

Общото впечатление от изтеклия месец на предизборна кампания е демотивиращо.

Кампанията за евроизборите 2014 не беше кампания в пълния смисъл на думата. Повечето партии и кандидати говореха на своите най-твърди избиратели. Занимаваха се с тях, почти не се сблъскваха помежду си, не се опитваха да създадат необходимата атмосфера. Дори новосъздадените в последния момент политически коалиции не допринесоха нито за повече прозрачност, нито за повече мотивация на избирателите да гласуват.

През изминалите няколко месеца европейската тема не беше на предна позиция. Занимавахме се със закачки и подхвърлени реплики от страна на този или онзи лидер на опозицията. За разлика от предишните два евровота през 2007 и 2009, сега някои от водещите българските медии се опитаха да наложат и многократно представяха теми свързани с развитието на Европейския съюз и мястото на България в него. Те искаха да чуят мнението на отделните партийни кандидати по тях. Дали постигнаха успех? Избирателите ще дадат своята оценка с появата си или отсъствието си пред избирателните секции в неделя.

Компромати и гафове

През последните дни станахме свидетели и на компромати, но дори и те издават липса на въображение. Липсваше особено голяма енергия да се очернят политическия противник.

Трудно може да се определи кой беше най-големият гаф на тази предизборна кампания. Лидерът на опозицията Бойко Борисов със своите изявления и ходове претендира за тази роля не само в тази кампания. Тук се откроява случилото се през последните няколко дни в българския парламентарен живот. В рамките на 24 часа депутатът Даниел Георгиев 6 пъти се оказваше ту в една, ту в друга политическа сила. Такова ниво даже България не познава. Дебатът за вота на недоверие също не е достатъчно добре премислен като идея и замисъл.

Гафовете не бяха свързани толкова със самата кампания, а по-скоро бяха извън нея. Гафовете на президента Росен Плевнелиев от последния месец бяха забележителни. Те нямат връзка с предстоящите европейски избори, но смъкнаха сериозно качеството не само на политическия процес, а и на отношенията между институциите. Тук визирам и международни въпроси. България се превърна в ястреб чрез действията на президента. Българският държавен глава се оказа първият високопоставен европейски политик, който заяви категорична крайна позиция за случващото се в Югоизточна Украйна. Това е от една страна, а от друга трябва да отбележим неговата неспособност да обясни как той вижда своята роля като лице на България пред света и по какъв начин вижда своите отношения с бизнеса. Видяхме ходови изявления, но те говорят за всичко друго само не и за държавнически усет. В този контекст бих откроил неговото изявление на празника на българската армия – 6 май. Тогава нетактичността и начинът, по който говореше, не съответстваха на една балансирана позиция в едни много сложни отношения и заплахите от всички възможни посоки.


И още веднъж за кампанията...

В тази кампания се получи нещо, което е обратно на логиката на кампаниите. Обикновено политическите сили стартират от някакви по-ниски позиции и в хода на кампанията набират повече популярност и привърженици. Все пак това е смисълът на една кампания. В случая се получи точно обратното. В началото на годината имаше политически сили, които бяха набрали някакво темпо, а през кампанията... съвсем го загубиха. Те показаха липса на физиономия, липса на идеи, липса на въображение. Очевидно бяха изразходвали бензина още преди да се стигне до някаква решаваща битка. /БГНЕС

Борис Попиванов, политолог


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.