Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Цеков: Партийното статукво на прехода е тотално и безвъзвратно изчерпано
20 Юни 2013
То се възпроизвежда с всеки пореден избор все по-уродливо не толкова поради волята на голямото мнозинство избиратели, колкото поради системата, която задушава появата на всяка нова алтернатива

Партийното статукво на прехода е тотално и безвъзвратно изчерпано. То се възпроизвежда с всеки пореден избор все по-уродливо не толкова поради волята на голямото мнозинство избиратели, колкото поради системата, която задушава появата на всяка нова алтернатива.

Гигантски партийни субсидии, с които се купуват гласове и медиен комфорт, пълна неравнопоставеност между участниците в изборите, тотално подчинение на политическата система на партийните върхушки, Изборен кодекс, който дава възможност за подмяна на волята на гражданите. Докато се правят избори в такива условия, резултатите ще са все такива и все по-значими пропорции от обществото ще се чувстват фрустрирани и непредставени. Затова е необходимо да сменим системата. Няма как от машина за спагети да искаме да сглобява автомобили. В понятието "смяна на системата", ние от "Модерна България" влагаме следното конкретно съдържание – да се смени олигархичния модел на управление, при който шепа хора се разпореждат с националните ресурси. С какво? С власт под ефективен граждански контрол, с прозрачност и отчетност на институциите и реална децентрализация на властта към общините и населените места. Няма да се спирам на целия пакет от реформи, чрез които това може да се осъществи. Темата сега е изборните правила и възможността гражданите да участват във вземането на политическите решения.

Има седем принципни промени, които трябва да се въведат в избирателната система. Първо, засилен мажоритарен елемент и задължителна преференция. Второ, отваряне на изборния процес към гражданското общество чрез въвеждане на възможност за издигане на граждански листи с подписка от избиратели, както е в Словения, Полша, Литва и др., както и облекчени условия за издигане на независими кандидати. Четвърто, активна регистрация на избирателите, за да се прочистят избирателните списъци. Пето, премахване на гигантските партийни субсидии, като с част от спестените средства държавата купува пакети от частни електронни медии, които предоставя безплатно на участниците в изборите с цел равнопоставеност. Шесто, безплатно отразяване на предизборната кампания от обществените медии БНТ, БНР и БТА, които се издържат от данъкоплатците. Така е например във Великобритания. Седмо, постоянна изборна администрация с участието на представители на гражданското общество.

Но тези промени ще имат половинчат ефект, ако не бъдат съчетани с промени в закона за партиите с цел разширяване на прозрачността на финансирането на кампаниите. Най-после трябва да се облекчат и условията за предизвикване на национални референдуми по гражданска инициатива. Сегашният закон е направен не за да насърчи, а за да пречи на гражданските инициативи. Сегашните прагове от 200 хиляди подписа за разглеждане на въпроса от НС и 500 хиляди подписа за задължаване на парламента да насрочи референдум трябва да станат съответно 50 хиляди и 100 хиляди.

И разбира се, гражданите трябва да имат възможност да отзовават калпави политици на национално и местно ниво, както се прави в развитите демокрации от САЩ, Канада, Япония, Швейцария, до държави от нашата черга като Естония. Нужна е промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация за въвеждане на механизъм за отзоваване на общински съветници и кметове и в Конституцията – по отношение на депутатите. Има как да стане дори и при пропорционална система – чрез т.нар. позитивен вот. Не е важно колко гласуват против, а колко подкрепят подложения на отзоваване политик. Така дори да има местни феодали или големи партии, които искат да отзоват неудобен опозиционен политик, то техния глас е без значение. Брои се само подкрепата и ако тя достига, примерно, две трети от избирателната квота за избора на един депутат или общински съветник, следователно си запазва поста. Ако не – влиза следващият от листата.

Тези реформи са наложителни, за да се оздрави политическата система и да се създадат условия за създаване на силни политически и граждански алтернативи. Но изискват и сериозно единодействие на възможно повече и различни политически партии и граждански движения. Ако се действа егоистично или с оглед някакви частични политически дивиденти вместо всички останали противоречия и разлики на мненията да се оставят настрана в името на тази голяма кауза, статуквото и олигархията отново ще победят. Само общи действия за натиск срещу статуквото могат да доведат до смяна на системата. Кога, ако не сега? /БГНЕС

Коментар на Борислав Цеков, Движение "Модерна България"


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.