Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Евгений Николов: Нарушения в размер на 371 хиляди лева са открити в един от институтите на БАН
20 Ноември 2012
Парите са били източвани в периода - от средата на 2010г. до края на август 2012 г.

Нарушения в размер на 371 хиляди лева са разкрити в Института по експериментална морфология и патология към Българска академия на науките (БАН). Парите са били присвоени от касиерката и главната счетоводителка на института. Това съобщи на извънредна пресконференция Евгений Николов, зам.-председател и временно изпълняващ ролята на председател на Българска академия на науките, предаде Агенция „Фокус”. Парите са били източвани в периода - от средата на 2010г. до края на август 2012 г.

Нарушенията са установени след проверка през август и септември 2012 година на дирекция „Вътрешен одит”. Докладът от проверката е депозиран в академията на 3 октомври тази година и е подписан от покойния председател на БАН проф. Додунеков.

По думите на Николов – установени са нарушения във формирането на работните заплати на служителите на института, като някой някой от администратривните постове са били по-добре заплатени от тези на доценти и професори. По време на разследването е открита фалшива диплома на главната счетоводителка на институт, издадена на 30. 06. 2010 г., година от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), посочи председателят на БАН. Той отбеляза, че въпреки условията на 3-годишен колапс в БАН и тежката икономическа криза в цялата страна, академията се стреми да има прозрачност във всичко, включително и в неприятностите и го доказва с тази пресконференция.

Веднага след установеното нарушение, в рамките на няколко дни в ръководството на БАН се проведоха 3 извънредни заседания и докладът от сметния одит и цялата документация по проверката са предадени на прокуратурата и на ГД „Национална полиция”. Конкректните мерки, които предприехме, освободиха от поста касиерката на института, а директорът на института и директорът на финансовата дирекция към БАН са в отпуска с цел да се намали напрежението, обясни Евгений Николов.

Той заяви, че ръководството на БАН е шокирано и огорчено от случая.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.