Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протестът на ГОРД доведе до сблъсъци с полицията
16 Ноември 2012
Протестът е под мотото "Да махнем мръсния цървул от устата на медиите"

Ставаме свидетели на срастване на инструментите на изпълнителната власт с бизнеса. Срастването на властта с парите и медиите е най-страшното нещо. Тези призиви отправиха активистите на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД) по време на протеста им на площад "Гарибалди".

Протестът на ГОРД доведе до два сблъсъка с полицията, като и в двата случая до момента протестиращи бяха опасно близо да бъдат задържани от органите на реда.

Повод за първото противопоставяне между органите на реда и протестиращите стана фактът, че полицаите се опитаха да ограничат протеста на кръстовището между СУ, "Солунска" и "Ангел Кънчев". Лидерът на гражданското обединение заедно с няколко негови поддръжници влязоха в пряко сблъскване с полицаите, като размахваха документът, разрешаващ им да протестират днес.

Според тях то им разрешава да протестират на столичния площад "Гарибалди", до който не бяха допуснати от полицията. След като не можаха да постигнат разбиране с вербални средства протестиращите решиха да заобиколят блокадата на полицаите и да преминат до площада по заобиколните улици.

Второто спречкване с полицията възникна, след като протестиращите започнаха да замерят стояща на площада банка с яйца. Банката беше основна цел на техния протест, защото е управлявана от Цветан Василев, когото протестиращите обявиха като човекът, откраднал парите на България. Протестът на ГОРД е под мотото "Да махнем мръсния цървул от устата на медиите".

Кулминацията на протеста беше изгарянето на три чучела с лицата на Бойко Борисов, Симеон Дянков и Цветан Василев пред погледите на събралите се около 800 души на площада. Скоро след това полицията започна с призиви към активистите да се върнат в регламентираната за протеста зона. В противен случай полицаите ще предприемат всички законови мерки за тяхното разпръскване, увери ги говорителят на властите.

Освен размазаните по прозорците и стените на фасадата на сградата, банковата институция понесе и вербални нападения от активистите. "Тази банка е бутикова, няма клонова мрежа, а държи 70% от парите, които се генерират в държавния сектор", заяви един от говорителите на протестиращите. Това се разследва в Брюксел от август, защото това е държавна помощ за този трезор, допълни го друг протестиращ, допълни го друг говорител.

А в България за това се мълчи, защото е ясно, че медиите, повечето са в услуга на властта, продължи активистът. "Държавните пари са в тази банка, тя връща услугата по съответния начин. Кредитира Делян Пеевски и майка му да купуват медии, всичките кланящи се и разстилащи пътеки пред правителството", каза още протестиращият. Така се затваря порочният кръг между власт, политика, банки, медии, добави той. Думите му бяха последвани от скандирания "Мафия" и "Оставка".

Протестиращите поднесоха и траурен венец пред входа на въпросната банка. Освен многото трансперанти и знамена, протестиращите носеха и плакат, изобразяващ предприемачите Цветан Василев, Цветелина Бориславова и Цеко Минев като триглава ламя, към която е прикачен телевизор. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.