Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Несъстоятелността на управляващите
16 Ноември 2012
Вчера президентът на Република България Росен Плевнелиев демонстративно напусна церемонията по заклеване на новоизбраните конституционни съдии преди клетвата на Венета Марковска, с което й попречи да встъпи в длъжност

Вчера президентът на Република България Росен Плевнелиев демонстративно напусна церемонията по заклеване на новоизбраните конституционни съдии преди клетвата на Венета Марковска, с което й попречи да встъпи в длъжност. „Движение България на гражданите” беше първата политическа сила, която сигнализира, че предлагането и изборът на Марковска за конституционен съдия, е опорочено и погрешно. В този смисъл, вчера се случи това, към което призовахме.

С риск да заемем позицията на вечно недоволни обаче, ние не се съгласяваме със средствата, които бяха употребени за постигането на този резултат. С поведението си президентът наруши Закона за конституционен съд и Конституцията на Република България и създаде атмосфера на юридически хаос и беззаконие. Чл. 6, ал. 2 от Закона за конституционен съд (ЗКС) гласи: „Съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд”. Тази разпоредба не допуска отклонения по собствена преценка на споменатите институции и всяко нарушение се явява пряко нарушаване на Конституцията, в приложение на която действа ЗКС.

С демонстративното напускане на Росен Плевнелиев, процедурата по заклеване на Венета Марковска беше прекратена. Да си зададем обаче, следния въпрос: защо процедурата въобще е започнала, при положение, че председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев не е присъствал на церемонията от самото й начало? Законът изисква и той да чуе клетвата на конституционните съдии. Излиза, че без председателя на ВКС може, а без президента - не може.

Нарушено е и друго изискване - клетвата трябва да бъде направена в едноседмичен срок от избирането, т.е. най късно на 7 ноември. Отново имаме съзнателно нарушаване на закона.   

От горното излиза, че изборът и на останалите 3-ма съдии, които се заклеха вчера, не е легитимен. Пълен конституционен хаос, създаден съзнателно от ГЕРБ. Вярвам, че няма разумен човек, който не е разбрал, че ГЕРБ използваха независими депутати, за да издигнат кандидатурата на Венета Марковска. В крайна сметка гласовете на депутатите на Бойко Борисов направиха Марковска конституционен съдия. Ето как за пореден път стана ясно, че който изпълнява мръсни поръчки на ГЕРБ, след това горчиво съжалява. Разбраха го независимите депутати, разбра го и Венета Марковска.

Несъстоятелно е да се мисли, че процедурата за избор на конституционни съдии може да започне отначало. Това би означавало отмяна на решението на Народното събрание заради действията на президента, което е немислимо. Това, което следва да стане, е кандидатите да се закълнат по реда на чл. 6, ал. 2 от ЗКС, а лицата, отговорни за неспазване на законовия срок за клетвата, да понесат отговорност.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.