Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протестиращи: Дянков мрази народа си
14 Ноември 2012
Работниците и служителите от "Напоителни системи" излязоха на протестен митинг-шествие в столицата, защото не са получавали заплати

Работниците и служителите от "Напоителни системи" излязоха на протестен митинг-шествие в столицата, защото не са получавали заплати.

В собственоръчно направените плакати на много от протестиращите имаше директни послания именно към финансовия министър. "Дянков, Плевен ти казва: Нашето е кауза, а твоето – инат!". Някои от хората носеха и снимки на Симеон Дянков с надпис под тях: "Той мрази народа си", а на други: "Предупреждаваме ви: Вашето оцеляване не влиза в сметките на политиците", "Няма да търпим повече бедност и унижение", "Пари за превенция, а не за последствия", "Искаме си заплатите", "Търпението ни се изчерпа".

Протестиращите, които по данни на организаторите, са около 250-300 души, се събраха пред храм-паметника "Александър Невски", откъдето тръгна шествие до Министерство на финансите. Шествието бе водено от кола, от която звучаха патриотични песни, клаксони.

"Искаме този наш екзотичен министър на финансите да спре да се гаври и да се подиграва с народа ни, защото той не е негов народ. Според действията – това не е неговият народ. Тук сме, защото ние полагаме достоен и отговорен труд, а ние не сме получавали от три месеца нито аванс, нито заплати", каза жена от протестиращите, която е дошла от Плевен. Тя каза, че с колегите й са в София днес, защото е и крайно време законите да се спазват и искат бъдеще за тяхното дружество.

Протестиращите, които са представители от десетте клона на "Напоителни системи", разказаха как семействата им живеят на заеми и на кредити. Средномесечната заплата за дружеството е 550 лева.

Във финансовото министерство те внесоха и декларация от браншовите синдикални организации при "Напоителни системи" към КНСБ и КТ "Подкрепа". Светла Василева, председател на Националния синдикат от земеделието към КНСБ, обясни, че през 2010 година са били пред МЗХ, миналата седмица отново бяха там, но не са получили отговор на въпроса защо години наред не се плащат работни заплати и закъсняват от 3 до 5 месеца.

В декларацията си работниците и служителите настояват за изплащане на изработеното от тях в четири точки:

Първо: Изплатете ни дължимите работни заплати в размер на 1,847 млн. лева до 31 октомври 2012 година и поеме най-после ангажимент да спазвате българското законодателство да получаваме ежемесечно трудовите си възнаграждения.

Второ: Разплатете дължимите средства за опазване от вредното въздействие на водите от 2011 година – 2,4 млн. лева, а за 2012 година извършените разходи са 4,5 млн. лева, за охрана на язовирите – 800 хил. лева.

Трето: Да се предвидят целеви средства за ремонт и нормална експлоатация на хидромелиоративните съоръжения в бюджета на Република България за 2013 година в размер на 13 млн. лева.

Четвърто: Решаването на въпросите на трудовата заетост да става с разум и мисъл за бъдещето на системата, което е свързано със запазване на достойнството на хората с грижи и мотивиране на специалисти и работещи.

В декларацията е записано, че създалата се критична ситуация не търпи отлагане и решаването на проблемите, и най-вече бъдещото развитие на системата, изисква неотложни спешни мерки, обсъдени и приети на правителствено ниво. /БГНЕС


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

nikodim
14 Nov, 2012 | 20:47

shimon djankov e tlkova GADE , che mrazi i sebe si. tipichen satanist.podhodjasht e za chlen na sinoda ....


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.