Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За димките в политиката
12 Ноември 2012
През есента на 2003 г. някой хвърли димка в женската тоалетна на синдикалния дом в Пловдив и иззад димът се появи образът на Яне Янев

През есента на 2003 година някой хвърли бойна димка в женската тоалетна на синдикалния дом в Пловдив. По това време в сградата заседаваше разширеното ръководство на СДС. През есента на 2003 година СДС беше втората по големина партия в България. Имаше и такива времена. Щом димката изпълни с дим сградата на синдикалния дом, лидерите на СДС, начело с тогавашния председател на партията Надежда Михайлова, побързаха да излязат, за да не се задушат. И се спасиха. Щом димът се разреди, някъде иззад него се появи и образът, на който ще посветя по-долните редове.

Яне Янев. В онези времена малцина бяха чували за него. След инцидента в синдикалния дом, името му обходи всички медии, които съобщаваха, че лидерът на НС БЗНС Яне Янев е бил арестуван в Нова Загора заради случая и срещу него са били повдигнати обвинения за хулиганство. По това време НС БЗНС беше дубликат на водения от Анастасия Мозер БЗНС НС. Земеделска му работа. Някой беше регистрирал партия, която да паразитира върху оригинала. В българската политика това се случва често. След новината за димката и ареста на главния димкаджия на републиката, зачакахме да видим кой е той. Без нетърпение, а от любопитство. И ето, че картината се появи. Видяхме поизплашеното лице на един леко налудничав човечец, който отричаше да е виновен. И го забравихме. А не трябваше.

После лидерите на СДС продължиха заседанието си. След него се разделиха и никога повече не се срещнаха. Раздялата беше драматична, шумна и хаотична. Димна завеса. А в нея се промъкна, сякаш незабелязано, онзи леко налудничав човечец, който само преди по-малко от две години беше арестуван в Нова Загора за хулиганство. В голямата патардия той подписа коалиционно споразумение с Надежда Михайлова и без много шум стана депутат. Тук трябва да признаем, че не се учудихме. През последните години в България за депутати бяха избрани толкова шашкъни, че един повече или по-малко не е от значение. Този шашкънин обаче стана зам.-председател на групата на ОДС в парламента. И се започна голямото димно шоу.

Последва отцепване, учредяване на нова партия, „разкрития” за корупция по високите етажи на властта, драматични пресконференции. След всяка димка, димната завеса се разреждаше и винаги иззад нея се промъкваше смешният силует, наподобяващ силуета на Пинокио. А носът ставаше все по-дълъг и все по-неприятен. Симпатичният лудичък от синдикалния дом в Пловдив се беше превърнал в политик. В машина, която винаги можеше да бъде използвана срещу някого.

"Кой реши, че създаването и поддържането на РЗС ще ни помогне и че ЛИДЕР ще ни бъде от полза?" Това попита Румен Овчаров през есента на 2009 година своите съпартийци по време на заседание на най-висшия орган на БСП. И получи мълчание. По това време онзи от синдикалния дом караше втори мандат като депутат и току-що беше гласувал за правителството на Бойко Борисов. Малко по-късно излезе в опозиция и обяви, че ще уволнява премиера. Преди година внесе три сигнала в комисията за борба с корупцията към Народното събрание, в които обвини Борисов в криминално минало, връзки с организираната престъпност, търговия с влияние и ред други престъпления. Преди една седмица същият шашкънин изтегли от комисията собствените си сигнали и насочи целия си творчески потенциал към Меглена Кунева. Сега оглавява втората комисия за борба с корупцията. Да, в българския парламент има две комисии за борба с корупцията и нито една от тях няма да разкрие никаква корупция. Бъдете сигурни. Те и най-вече тази, която е създадена за Яне Янев, ще създават димни завеси.

В четвъртата година на мандата си премиерът Борисов, който беше избран, за да се справи с организираната престъпност и корупцията и да въздаде справедливост за далаверите на Тройната коалиция, назначи за главен борец срещу корупцията Яне Янев. Негов заместник в борбата с корупцията стана Христо Бисеров от ДПС. Толкоз.

Сега шашкънинът броди из телевизиите и хвърля димки. От името на Борисов. А Борисов се крие под полата му и се прави на ударен. Прави и нещо друго – криви сметки. Същите криви сметки, каквито си правеха СДС и БСП преди време.

„Яне Янев”. Това не е име на политик, а на тенденция в българската политика. Това е изкушението да играеш мръсно и да използваш помощни средства срещу противниците си. Яне Янев е средство и не е от значение сам по себе си. Бойна димка, която винаги е готова за хвърляне в някоя женска тоалетна. Крива сметка, която винаги се прави без кръчмаря и винаги води към дъното. Проблемът не е в него, а в тези, които го хвърлят. Той винаги се появява преди партиите, които го ползват да навлязат в период на разруха. Така беше и със СДС и с БСП. Сега наред са ГЕРБ и Борисов. В този смисъл, Яне Янев е и добра новина, от която разбираме, че скоро Борисов ще излезе в опозиция.

Коментар на Тома Биков


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.