Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как богатите стават по-богати и коя е кокошката със златните яйца
10 Октомври 2012
В България има 45 мултимилионера, като тяхното богатство се оценява на 5 милиарда долара

Според финансиста Емил Хърсев, богатите у нас сега не стават кой знае колко по-богати, просто се увеличава оценката на притежаваните от тях ценни книжа и акции, т.е., има промяна на оценката, но в никакъв случай ново натрупване на богатство. През последните месеци различни статистически данни ни бомбардират с информация, как богатството на богатите се увеличава. „Форбс” твърди, че най-заможните в САЩ са натрупали с 13 на сто повече богатство. Подобни са данните и на други анализаторски компании за заможните европейци и българи. Как богатите стават по-богати? Известният финансист Емил Хърсев има своя теория за тези данни.

Аз не мисля, че стават кой знае колко по-богати. Просто се увеличава оценката на онова богатство, което се съдържа в ценни книжа, акции, т.е. което се котира на световните борси – казва докторът на икономическите науки Емил Хърсев. – Това практически е само промяна на оценката, но в никакъв случай не става въпрос за практическо ново натрупване”. Излиза така, че статистическите данни отразяват всъщност осъвременената стойност на богатството на богатите, изчислена в долари, евро или лева. Точно така, казва Емил Хърсев и дава класически пример за новата оценка на имуществото на богатите.

Представете си, че сте купили през 1970 г. една къща. Тази къща тогава е струвала 20 000 лв. В момента данъчната й оценка е 2 млн. лв. Значи, от гледна точка на финансовата оценка, вие сте спечелили разликата от 1.980 млн. лв., но от гледна точка на чисто физическата субстанция, която притежавате, си имате все същата къща, купена 1970 г. и ако не сте я поддържали, тя вече е една пълна бърлога. Т.е. богатството в реално изражение сте загубили, макар че на книга имате една значително по-висока стойност.

В България има 45 мултимилионера, като тяхното богатство се оценява на 5 милиарда долара. В същото време общото богатство на българските мултимилионери се е стопило с 1 милиард долара и то само за една година. Това сочи доклад за 2012 г. на международната анализаторска компания „Wealth X”, в който са проучени богатите хора в 45 европейски държави. Страната ни е на 40-то място, както и миналата година.

Как ще коментирате данните, че у нас има 45 мултимилионера?

Напълно възможно ми се струва. Подобни са данните и на данъчната служба – потвърждава информацията Емил Хърсев. – Според Националната агенция за приходите около стотина души са с имущество в размер на двуцифрени суми в милиони. Това се отчита от данните на данъчните декларации. Има се предвид имущество, както във финансова форма – банкови депозити, ценни книжа, акции, така и под формата на недвижими имоти. Под мултимилионер аз разбирам някой, който притежава имущество над 10 млн. лв. По официални данни на данъчните служби, както споменах, те са около стотина. Така че, от тази гледна точка тази бройка ми се струва леко занижена. Само по документи са значително повече, поне двойно.

Казват, че храните са кокошката със златните яйца. Кой още бизнес е печеливш в България?

Със сигурност – софтуера – поставя на първо място програмното обезпечаване Емил Хърсев. – Следват бизнеси като селското стопанство, туризма. Но софтуерната индустрия е недостижима в това отношение. Постъпленията в софтуера растат много нагоре, макар че не всички от тях влизат в България. Много е лесно в този бизнес да работиш в София и да получаваш постъпленията от чужбина. Освен софтуера, селското стопанство има много сериозен ръст през последните години, а туризмът е с устойчиви проценти на нарастване. Това са отраслите, които се развиват най-добре в кризата. Има сектори с увеличение на постъпленията като добивната промишленост, но това е компенсация на дълбок спад в годините на рецесията, който сега се връща обратно с покачване на цените. А това, че храните са кокошката със златните яйца, казва статистиката. И Световната организация по прехраната, и Евростат, и Националния статистически институт еднозначно показват, че има сериозен ръст на цените на храните, специално през последните три години, и този ръст по всичко личи, че ще продължава.

България е производител на храни и това е един от най-бързо растящите отрасли, един от най-печелившите бизнеси у нас. Така че, златните яйца ще търсим там.

Таня Харизанова, БНР


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.