Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ядрената мафия тихомълком се отказва от една от лъжите си
13 Март 2012
Ядреното лоби тихомълком дават заден ход за една от лъжите си: АЕЦ „Козлодуй” вече не е най-проверявана в Европа

В привидно рутинната информация за също толкова рутинна процедура в АЕЦ „Козлодуй” обърнете внимание на незабележимата за неизкушените в проследяването на лъжите на ядреното лоби фраза „НИЕ СМЕ ЕДНА ДОСТА ПРОВЕРЯВАНА АЕЦ”:

Днес започва вторият етап от партньорската проверка за сигурността на „АЕЦ Козлодуй“.

„В България ще пристигнат експерти и от ЕК и от други страни и регулиращи органи. Процесът ще бъде завършен с окончателния доклад на ЕК в началото на юни“, съобщи пред БНР директорът на Агенцията за ядрено регулиране ( АЯР) Сергей Цочев.

По думите му проверките не са прецедент (хмм, „ пропуска” да каже за 25 досегашни проверки- бел. авт.).

„НИЕ СМЕ ЕДНА ДОСТА ПРОВЕРЯВАНА АЕЦ. Не очаквам някакви големи открития или сензационни слабости, които да бъдат открити по време на проверката“, заяви той.

И така, да се върнем малко назад във времето, за да опресня паметта Ви за една от най-плитките, но пък широко разгласени лъжи на ядрената мафия в България, която пусна в публичното пространство твърдението, че България е нещо като жертва на международен заговор, защото атомната ни централа била най-проверяваната в света. Малко цитати:

В. „Труд” 18 март 2011 г.
Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“: Нашите блокове са най-проверяваните
Направих справка за последните 30 години.
За България – 6 реактора, 25 проверки за безопасната експлоатация и за безопасността на проекта.”

13 юни 2011 г.
Дневник:
„АЕЦ „Козлодуй“ е най-проверяваната централа в Европа, а може би и в света – 35 различни експертни мисии от 1990 г. досега“, вдига „мизата” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

17 март 2011 г.
Сергей Станишев пък ограничава лъжата „само” в рамките на 10 години:
Разбира се, трябва много внимателно да се прегледа сигурността на всички действащи атомни електроцентрали… Но на този фон АЕЦ „Козлодуй“ е достатъчно модернизирана и е най-проверяваната централа в света през последните 10 г., посочи той.( Фрог нюз)

23 март 2011 г.
в. „24 часа”

Без статистика, политикът от ГЕРБ Валентин Николов си лъже стандартно за „световния” ни рекорд- така са му казали:

„Депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов в отговор на обвиненията от Синята коалиция за цената на електроцентралата и цената на електроенергията: най-проверяваната АЕЦ в света е АЕЦ „Козлодуй“.

А безпартийният червен олигарх Корумбашев добавя друга лъжа, цитирана на същото място:

Няма сериозна държава, която да се отказва от ядрената си енергетика“, обясни Курумбашев.
Ние трябва да сме изпълнени със самочувствие, че този реактор, който ще се сложи сега в България, е много по-добър от американския реактор, който има проблеми в Япония – заяви той.

Относно разлома по Дунавската равнина, Курумбашев коментира, че разлом има в главите на някои хора. „

В последния цитат оставям „извън темата” думите на Корумбашев за „разлома в някои глави”, както и нахалното твърдение, че Германия не е развита държава (да не говорим за други развити държави, така и не пожелали да развиват ядрена енергетика, като Италия), защото този вид наглост е подходящ фон към припомнянето, че лъжата за АЕЦ „Козлодуй”, като „най-проверяваната в света” беше развенчана от ядрения физик Георги Котев чрез проверка в сайта на Международната агенция за ядрено регулиране МААЕ:

23 март 2011 г.
„ Намерих таблицата за всички проверки, проведени по страни, централи и енергийни блокове и се захванах да броя. Броих няколко пъти и колкото и да се стараех не можах да ги изкарам повече от 5 (пет). Няколко дни по-късно, в бТВ, премиерът- слънце спомена 24 (двадесет и четири) броя, като „доказателство“, че Козлодуй била най-проверяваната АЕЦ. Т.е. работи се на принципа, една лъжа да се повтори 100 пъти за да стане истина. (ivo.bg)

И ето че се мина време и от ядреното лоби тихомълком дават заден ход за една от лъжите си: АЕЦ „Козлодуй” вече не е най-проверявана в Европа (Трайчо Трайков) и в света (Трайков, Бойко Борисов, Сергей Станишев), а е само „доста проверявана”, но не и „в света”!

Това, че ни четат, е добре. Че се съобразяват с разобличенията-също. Но се пита в какво ли още ни лъжат на едро? Отговори можете да намерите много скоро в книгата „Ядреналин”.

Блог на Иво Инджев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.