Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Десетки милиони левове губи България с новия Закон за хазарта
12 Март 2012
Проектозаконът вече мина на първо четене, а в момента вървят дебатите по него

Десетки милиони може да загуби хазната след приеманeто на новия Закон за хазарта, алармират феновете на спортни залози и професионални покер играчи. Те се притесняват, че с влизането на новите директиви най-вече за интернет залаганията, големите компании от бранша няма да се интересуват от нашия пазар. В същото време компаниите изявяват готовност да бъдат изрядни и да внасят чинно налози в държавния бюджет.

Проектозаконът вече мина на първо четене, а в момента вървят дебатите по него. Всеки момент ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание. В него ясно е записано, че за лиценз могат да кандидатстват само хазартни оператори, чиито централни сървъри са в ЕС, Европейската икономическа общност или Швейцария. На българския пазар няма да могат да оперират компаниите, чиито сървъри са базирани в други територии. А такива са немалко уважавани гиганти в този бранш. Всички те са съгласни да сложат огледални сървъри тук и да предоставят абсолютно всички необходими данни за игрите на НАП. И декларират, че искат да бъдат мощни данъкоплатци у нас, но ако законът бъде гласуван, няма да правят бизнес в България, защото е технически невъзможно да преместят централния си сървър.

Ясно е, че българските законодатели искат да си гарантират това, че сенчести хазартни оператори да нямат достъп до страната ни. Но с този закон ще изгонят големите играчи и уважавани фирми на световно ниво, които са признати и допуснати да оперират във всички големи европейски страни - Франция, Италия, Испания, Дания, Англия и прочие. България обаче върви точно в противоположна посоката спрямо европейските страни, които, регулирайки пазара си, осигуряват приходи именно от големите оператори. При тях практиката е да имат централни сървъри в територии извън ЕС като Гибралтар, Олдърни, остров Ман. В Европа е намерено решение. Въпреки че централните сървъри на операторите са извън ЕС, компаниите предлагат стабилни системи за контрол - изграждане на огледални сървъри, които се свързват с финансовото министерство.

Тъкмо такова е решението и за България - изграждане на огледална система, свързана с НАП, която дава достъп в реално време и информация за всяка една транзакция. Сървърът ще бъде сертифициран от независими лаборатории и/или от Държавната комисия по хазарта. При текстовете в проектозакона обаче такава точка няма и сме на път да загубим завинаги едни големи данъкоплатци. Говорим за десетки милиони годишно. Компаниите искат да си плащат данъците у нас и искат закон, който да им дава право да оперират, коментират професионалните играчи. Те са притеснени не толкова за бизнеса на хазартните гиганти в България, колкото за собствения си такъв. Ще има как да играем в интернет, тъй като контролът е труден, но нито една стотинка няма да минава през България, а от това никой не печели. Хиляди българи се препитават с покер и залагания в интернет. Той е поминък за нас и тези платформи ни дават шанс да извършваме занаята си. С този проектозакон една огромна общност става незаконна, притесняват се те. И напомнят друг важен аспект от присъствието на големите оператори у нас - огромните им рекламни бюджети, които са пряко свързани с ангажирането на много работна ръка.

sofia-press.com


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

pepi1
12 Mar, 2012 | 02:29

samite gerbajii imat kato vajni finansovi sponsori imenno HAZARTNITE MUTRI.SUVSEM ZAKONOMERNO I PROTIVOZAKONNO I ANTINARODNO !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.