Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За помилванията и кому беше отказано
Веселина Божилова - 31 Януари 2012
Ангел Марин каза, че е помогнал на много наркозависими, защото в затворите има наркотици. Така ли е наистина ...
" ....Ангел Марин се оплака, че в обществената дискусия около броя на помилваните от него 533 души не може да се разбере какви огромни усилия е полагал, за да се откликне безпристрастно на всяка молба. Той допълни, че е помогнал на много наркозависими, защото и в затвора се внасят наркотици." / от днешния печат/

Още през ноември 2010 година Общинският съвет за наркотични вещества в Благоевград и сдружението на майките в региона подписаха петиция за помилване на осъдени младежи и девойки, които доброволно от години се лекуват от зависимост в специализирани терапевтични общности.
 Пред президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов и правосъдния министър Маргарита Попова, майките на наркозависими от Благоевградско настояха да бъдат помилвани децата им, за които бяха издадени европейски заповеди за арест. И седемте момчета в онзи момент са били на лечение в центрове за наркозависими в Испания. Особено тогава нашумя случаят с Благой А. 

За дребна кражба преди години той има издадена присъда от 4 месеца, издадена задочно, защото вече е в комуна. Две години по- късно, когато той определено е променил и начина си на живот, и не само се е справил с проблема си, но и помага на останалите, българските власти се сещат за него.
Той е арестуван в Мадрид по силата на европейска заповед, а за да го приберат в България, към испанската столица тръгват ...четирима служители на Съдебна охрана. Тогава майката на Благой направи няколко опита да получи помилване за сина си, но и беше отказано.  Младежът вече изтърпя присъдата си в Бобовдол.

 Горе долу по същото време зад решетките за подобни кокошкарски изпълнения влязоха още 6 души, измъкнати от места за лечение на наркомании в различен срок. Тази небивала активност се развива на фона на приетата в почти цяла Европа опция за замяна на затвор с лечение, която България обаче не прилага. И за тях майките поискаха помилване и получиха отказ. Момчетата бяха извадени насила от чистата среда и хвърлени при дилърите си. 

"Трябва незабавно да се извърши промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно - за алтернатива на постановена ефективна присъда на лица, употребяващи наркотични и упойващи вещества и извършили вследствие на това леко криминално деяние, да им бъде предоставена алтернатива да изберат дали да се лекуват, като периодът на осъждане да бъде приспаднат от времето на пребиваване в болнично заведение или наркокомуна, или да излежат присъдата си в затвора", са част от исканията в петицията до президента и министър-председателя.
Петицията все още е валидна.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.