Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Общото между ГЕРБ, шистовия газ и националните интереси?
30 Януари 2012
Липсата на гръбнак и позиция са най-големият недостатък в политиката. Обикновенно фатален...

Липсата на гръбнак и позиция са най-големият недостатък в политиката. Обикновенно фатален за политиците и за страните, които те управляват. Г-н Борисов и ГЕРБ непрекъснато променят позиците си. Извъртат се за всичко. Премиерът и депутатите на ГЕРБ отстъпват пред всеки протест и пред всяко “искане на народа”, чието неизпълнение може да намали народната любов към министър-председателя. Отказът от проучване за залежи на шистов газ обаче не бе поредното извъртане, към което да проявим търпимост. То бе удар пряко по националните ни интереси! ГЕРБ създаде парламентарно мнозинство, което подчини българския парламент на исканията на група объркани еколози и на волята сбирщина леви организации, подкрепяни от Москва и защитаващи, съзнателно или поради глупост, руски енергийни интереси. До вчера си мислехме, че Русия си има силно енергийно лоби в България. Днес, благодарение на ГЕРБ, СДС, РЗС, БСП, ДПС и Атака, руските енергетици вече си имат цял парламент.

Унизителното навеждане на парламента ни пред руските енергийни интереси обаче е политически ход, който ще има дългосрочни негативни последствия за настоящия премиер и за ГЕРБ. Вероятно затова г-н Борисов стреснат от глупостта и предателството към българските национални интереси, официализирани с меморандум на народното събрание, за поред път се извъртя политически. Той заяви, че правителството не било е успяло да обясни на обществото как се правят проучвания. Гласуваният мораториум върху проучванията за шистов газ бил плод на “натиск” и “популизъм” от страна на еколозите. Това каза г-н Борисов в събота по радио К-2. Това са негови думи. Те провокират този коментар в блога ми. Изказванията на премиера са откровено възмутителни. Той говори като политолог, страничен наблюдател на процесите, а не като лидер, който формира позицията на ГЕРБ и на парламентарнто мнозинство.

Защо премиерът се завъртя отново?

Причината вероятно е предстоящото посещение на американския държавен секретар Хилъри Клинтън в България. Не мога да гадая причината за него, но водещи теми по време на визитата на г-жа Клинтън в София едва ще са участието ни в контингента в Афганистан или въпроси на световната политика. Българското правителство е неспособно да участва в такъв разговор в момента. Едва ли държавният секретар на САЩ ще подмине обаче въпросът за това, че българският парламент е обслужил със свое решение руските енергийни лобита. Добре би било г-жа Клинтън да премиера Борисов, как България хем търси инвеститори, хем отрязва дори на теория възможностите за проучване на залежите ни от шистов газ? Би трябвало също да обясни на г-н Борисов, че Шеврон е една от най-големите и най-сериозно инвестиращи в нови, зелени технологии енергийни компании. Би трябвало той да знае, че лиценз за проучвания може да не бъда даван, но е скандално да бъде отнеман!

Българските национални интереси – мисия невъзможна

Българските държавници би трябвало внимателно да анализират изказванията и политическите приоритети на американския президент, германския канцлер, британския премиер и всички лидери на страните от свободния свят. Би трябвало, макар и по други причини, да внимават много за всяка дума на руския президент. Трябва да правят това, за да анализират възможностите и заплахите за българските национални интереси. За съжаление обаче днешният управляващ екип е политически неграмотен и по-лошо, незаинтересован от това да формира и защитава националните интереси и приоритети. Г-н Борисов и външният ни министър Младенов например би трябвало да се заинтересуват предварително от приоритетите на САЩ (и както вече споменах и на другите водещи страни) и внимателно да преценят реализацията на кои от тях съвпадат с интересите на България.

Биха могли например да разберат, че администрацията на президента Обама (както и тази на Буш впрочем) залагат на енергийната независимост на САЩ от вноса на петрола и природен газ и че Америка ще харчи милиарди долари в следващите години за проучвания и добив на шистов газ на собствена си територия. От това биха могли евентуално да заключат, че технологията за извличане на този тип природен газ, не е “опасна” и не е предназначена за използване в трети страни. Биха могли, но не са го направили.

Дълбоко вкорененото невежество, което буквално извира от ГЕРБ и неистовото желание на лидерите й да бъдат харесвани, поражда конформизъм и често нарушава пряко националните интереси на страната. Да забраниш добива на шистов газ, до приключване на проучванията и на анализа им е разумен и балансиран политически ход, който обществото би разбрало. Да забраниш проучванията за наличие на природни ресурси, които биха повишили енергийната независимост на България, обаче е национално предателство и това трябва да бъде казано ясно на ГЕРБ! Защото те вече го извършиха!

Блог на Димитър Аврамов


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.