Факти, Анализи, Коментари
   14 Юни 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
61 в света сме по икономическа свобода
12 Януари 2012
България се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни

Резултатът на България се влошава леко до 64,7 точки (при максимум от 100), което ни отрежда 61-во място в света и 27-мо в Европа. Това сочи изследване на Индекса за икономическа свобода, съобщават от Института за пазарна икономика (ИПИ).

България се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни и е далеч от най-свободните икономики в света. Страната ни продължава да бъде в категорията на "сравнително свободните" страни (нареждаща ни след "свободните" и "предимно свободните" страни), което обяснява и защо трудно догонваме богатите по отношение на доходи и качество на живот.

Хонконг, Сингапур и Австралия подобряват резултатите си и запазват челните три места в Индекс на икономическата свобода 2012 на фондация "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл".

Благодарение на традиционно силните си резултати в области като право на собственост, свобода от корупция, свобода на бизнеса и свобода на търговията, Европа също показва добри резултати, но изпраща само Швейцария и Ирландия в топ 10. Авторите на изследването отбелязват, че Европа изостава в други сфери и се очакват сериозни проблеми, ако европейските правителства не обуздаят огромните си харчове. Европа вече се класира последна от шестте региона по отношение на фискална свобода и размер на правителството.

"Европа преминава през бурни и несигурни времена, съпровождани от продължаващата дългова криза… Резултатите на Европа в Индекса на икономическата свобода са сериозно подкопани от невъзможността на правителствата да управляват държавните си разходи", пишат авторите на изданието.

България продължава да изостава чувствително по отношение на върховенството на закона, благодарение на много слабите ни и допълнително влошаващи се резултати (под средните за света) по отношение на правото на собственост и свободата от корупция. Проблемна област остава и размерът на правителството, като появата на бюджетен дефицит през последните години оказва своето негативно влияние. Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода (заради ниските данъци), както и по отношение на свободата на търговията (тук политиката на ЕС играе водеща роля).

Авторите отбелязват, че "България понесе сравнително добре ефектите от глобалното икономическо забавяне, благодарение на разумното, като цяло, управление на публичните финанси". Въпреки това продължаващите реформи за укрепване на икономическата свобода са от огромно значение за осигуряването на бързо икономическо развитие през следващите години. Корупцията и слабостта на законите повишиха цената за правене на бизнес.

Индексът на икономическата свобода ясно откроява проблемите пред страната ни – липсата на върховенство на закона и неефективните харчове на правителството. Това следва да са приоритетите през следващите години, ако искаме да се доближим до по-свободните страни и съответно да нарастват доходите ни. Както и авторите на изследването посочват, съдебната система в страната "не успява да осигури ефективна защита на правото на собственост, което обезкуражава и възпира инвестициите".


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.