Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стартира "Северен поток", промениха се позициите
7 Септември 2011
Руският премиер нарече "Северен поток" енергиен "прозорец към Европа", като Русия по този начин се освобождава "от диктата на транзитните страни"

Започна последната фаза на амбициозния проект "Северен поток", за доставка на гориво за европейски клиенти - запълване на тръбата с газ. Тръбопроводът е поставен върху морското дъно директно към германския бряг. Очаква се, че първите доставки да започнат в Германия през октомври-ноември тази година. Руският премиер Владимир Путин нарече "Северен поток" енергиен "прозорец към Европа", подчертавайки, че Русия по този начин се освобождава "от диктата на транзитните страни".

Досега по-голямата част от руския газ е доставян за Европа през Украйна, с която Кремъл отново не успя да се споразумее за цените на горивата за следващата година. Тази ситуация заплашва с нова "газова война", която може да повлияе неблагоприятно на европейските потребители, както вече се случи. Москва счита, че цените й са пазарни и справедливи, а Украйна, че са некоректни. Според президента на Украйна Виктор Янукович, "условията са написани за врагове", а съществуващите договори "дискредитират стратегическото ниво на отношенията". Според Янукович, Тимошенко защитава Русия, защото е подписала много изгоден за руснаците договори и Москва се налага да убеждава света, че е направила всичко правилно и законно.

Русия допуска преразглеждане на цените на природния газ единствено при сливане на украйнската компания "Нафтогаз" с руската "Газпром". Освен това, като че ли Москва не вярва на украинското приятелство. Виктор Янукович изненадва със своите приоритети, нарича Полша стратегически съюзник на Украйна, а ЕС основен носител на ценности. Това означава, че няма възможност за обединение с Русия, Беларус и Казахстан. 

Позоцията на Украйна е значително отслабена: от една страна, тя едва ли може да разчита на подкрепа от страна на ЕС, докато Тимошенко остава в затвора, от друга - въвеждане в експлоатация на газопровода "Северен поток" свежда до минимум риска, че Киев ще присвои част от транзитния газ, предназначен за европейските потребители.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.