Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой ли ме пита...
Веселина Божилова - 21 Юли 2011
Апатията е най- страшната болест и ни е налазила всички. От хора, болни от апатия, не чакай чудеса. Нищо не чакай изобщо

Боже, съвсем ли слънчасахме или такива сме си по рождение...Валят разни новини тия дни, но дали реакцията ни на тия новини не е по-интересна от тях самите?!

Вчера, примерно, се подпали влак. Не само се подпали, ами направо си изгоря. Локомотивът и два вагона вече и за скраб не стават. БДЖ изнася обаче положителното : Пътниците не изпаднаха в паника.

Че що да изпадат. Нали само ден преди това на Любимец пак горя влак.

Българският бдж-пътник вече е гърмян заек. Той не губи паника току така. За да си купи билет и да се качи на влак, той се е тренирал да следи пожароопасната обстановка и при първи признаци да взема мерки. Без да изпада в паника. И да изпадне, голяма работа. Влакът край Павликени вчера си горя близо два часа, без някой сериозно да му попречи.

Обаче и маркототевци тия от влака, а...След като най-сетне тръгнали към заветното варненско крайбрежие, се натъкнали на изгоряла контактна мрежа и пак висяли сума ти време. Дано са пристигнали най- сетне...

Тая сутрин по обратния път пак висят, защото движението в района е спряно заради друг проблем. Така е, има си проблеми в живота. Кажете го на Албена, която е във влака и ще изтърве самолета си, оттук нататък отиде и пътуването до Италия, където ще види сина си. Не го е виждала от доста време. Като се е доверила на БДЖ, така е. Да си го гледа на снимка. Без паника.

И други новини ей така пораждат смесени чувства. Някакъв от Рибново завъдил две Фатмета в къщи, че и любовница отгоре. На това му викат многоженство и то е забранено у нас. Има го в арабските страни и при мормоните в САЩ. Ама и мормоните в САЩ, изловят ли ги с толкова количество жени, пак ги съдят. Нашия го обявиха за паша и всички медии вкупом в захлас се затичаха да го отразяват. Фатметата щастливи, той щастлив, как не, целият народ му завидя. Дечица щъкат наоколо. Само в един от репортажите се промъкна и друга нишка. Без да се задълбочават в нея, обаче. Един възрастен човек от селото с известно притеснение каза :"Абе нашата религия го позволява това, ама не е човешко".

И от бедежето и жълтевините, нещо по- сериозно. Евродокладът. Той е важен, да уточня, Холандия примерно него гледа, за да реши дали да ни пускат в Шенген. И тук реакцията е странна. В доклада ни критикуват, премиерът обаче доволен. Чувствал се поздравен. Най- вероятно се чувства поздравен, защото темата са съдилищата, а те, както знаем, бодат очите на правителството. Аз лично никак даже не се чувствам поздравена. Кой ли ме пита. То изобщо като изловят някой в крачка и отнемай къде се наложи да подава оставка, това в последно време винаги бива наричано " достойна постъпка". Аз имам малко по- различна представа за достойните постъпки, но кой ли ме пита, казах...

С един дългогодишен представител на парламентаризма тия дни се заговорих за черната каса на депутатите. Човекът четири пъти е бил депутат, сега не е, но реагира на момента: " А, тия пари, бе я ги остави, що така гледат на хората в паничките...". Тия панички доста големи, си помислих. После излезе и фактът, че депутатите били изхарчили бензин за 160 000 лв без никакви фактури. После пък за чиновниците разбрахме, че са изговорили 28 млн лв. При тая логистика човек би си помислил, че страната ври и кипи от развитие и плодотворни контакти между двата вида, но като гледам...

Изводът ми отива малко настрана, но ми се натрапва: ще усвоим европарите на куково лято. Който не е работил по оперативна програма, той не знае за какво буквоедство става дума и как всеки кламер се отчита не само с фактура, но и с приемо- предавателен  протокол. Пази боже да си пътувал някъде без фактура. Всичкото това с безотчетните пари и екстрите седи отгоре и заповядва, без самото то да спазва никакви правила. Е, ако човек наистина иска да направи нещо със живота си, да става политик или чиновник, не му трябват други чудеса. Най- малкото пък оперативна програма, която само ще му го съкрати тоя скапан и без друго живот. Сами да си усвояват европейските пари, но така, както карат сега повярвалите...Тогава да ги видя.

Изобщо от толкова разнообразни новини и реакции аз лично изпадам в апатия. Че и не само аз, като гледам. Що са мъже наоколо в най- трудова възраст безработни, които чакат образованите им жени - понастоящем слугини и болногледачки в Гърция и Германия- да им пратят пари. Що са хора наоколо с празни очи, защото вече в нищо не вярват и не искат и да вярват, защото разочарованието боли. Апатията е най- страшната болест и ни е налазила всички. От хора, болни от апатия, не чакай чудеса. Нищо не чакай изобщо...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

france
26 Aug, 2011 | 20:51

ако ме питаш - френска,после ше видим

bulgar
23 Aug, 2011 | 11:31

абе що на гърчолята изсипаха стотици милиарди без да отчитат кламерите?..

wilhelm hershel
21 Jul, 2011 | 20:07

statiata e boleznena. no nie iskame seriozen analiz ot edin avtor otnosno kakva e prichinata!!??i toja avtor ? da ni razkaje za zloveshtia plan "ran/ednookia/ i kolegata mu ut". takova nesjto da se pojavi ,ne milozlivi i ligavi statii. ISKAME ISTINATA.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.