Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
АЕЦ срещу вятър
15 Юли 2011
Полша няма нито един ядрен реактор и смята да строи АЕЦ. Дали обаче това е рентабилно?

Полша трябва да премине на офшорни вятърни ферми и да изостави строителството на ядрена електроцентрала, която ще бъде готова към 2020 година, смятат експерти от екологичната организация Грийнпийс. "Или ще изберем опасния атом и ще плащаме повече за електричество, или ще инвестираме в офшорни вятърни станции в Балтийско море, чрез който ще намалим цените за електроенергията и ще създаден нови работни места", заяви председателят на организацията в Полша Масиеж Мускат.

Преходът към вятърна енергия ще създаде повече от 9 хиляди работни места, в сравнение със 7 хиляди в ядрения сектор и ще осигури конкурентни цени на електроенергията от 104 евро за мегават час вместо 110 евро на мегават час за "ядрен" ток.

Полският премиер Доналд Туск оначе заяви, че решението на Германия да се откаже от ядрената си енергия до 2022 година няма да промени целта на Варшава за насърчаване на този вид енергия. По-специално, Полша ще инвестира около 25 милиарда евро в ядрената енергетика.

Днес Полша с население от 38 милиона души няма нито един ядрен реактор. 94 % от своята електроенергия страната добива чрез топлоелектически централи, захранвани с въглища. Те обаче отделят огромни количества парникови газове, които засилват глобалното затопляне.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.