Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Необичаен ли е ромският вот или просто не го обичаме?
13 Юни 2011
Още не бе свършил изборния ден на т. нар. предварителни избори и партийния лидер на ДСБ Иван Костов направи странно изказване

Още не бе свършил изборния ден на т. нар. предварителни избори на “Синята коалиция” за излъчване на кандидат-президент и кандидат за кмет на София, когато на страницата на единия от съпредседателите на въпросната и партиен лидер на ДСБ, г-н Иван Костов се появи следното съобщение: “Искам да споделя че, Нaционалното ръководство на ДСБ ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот”.

Малко по-рано г-н Костов гостува в предаване на bTV, където показа смея да твърдя институционален подход към част от актуалните политически проблеми. И тъкмо когато бе на път да остави добро впечатление за неделния ден, г-н Костов (или оторизиран негов подчинен) сътвориха едно от откровено расистко изказване добило популярност чрез Facebook. То се изразява в следните съждения и политически внушения:

1. Г-н Костов излиза с дефинира понятието “Необичаен ромски вот”.
2. Лидерът на ДСБ заявява желание да не признава вота на хора от ромския етнос, макар и подаден във вътрешни избори на СДС и ДСБ.
3. Създава възможност за допускане, че вотът на хората от ромските общности е “нереден” и/или “невалиден” по принцип.

За да съм честен към г-н Костов и ДСБ, ще кажа, че скандалното им съобщение във Facebook вероятно идва да каже, че някой (по презумция трябва да е СДС, след като на г-н Костов това не му харесва) е организирал и изпратил роми да гласуват на вътрешните избори на десницата. Дали заради неспособност на г-н Костов и на ДСБ да комуникират с обществото, дали като проява на латентен расизъм и ксенофобия (признавам в много по-меки форми от тези на партия “Атака”) или заради нещо друго, изказването на г-н Костов внушава пряко, че не е нормално хора от ромски произход да гласуват, след като това им е позволено по регламент, за кандидатите в предварителните избори на “Синята коалиция”.

Въпросното изказване може спокойно да послужи за политически прецедент, заради който лидери на ромски организации, ромски формации или други организации за защита на правата на човека да съдят г-н Костов за дискриминация. То също така би дало сериозно основание на всеки ром с достойнство, никога повече да не прави цигански работи като гласува за “Синята коалиция” или за нейните производни.

ДСБ се приближи с още една стъпка до “Атака”

Тук идва да кажа, че след “Атака”, ДСБ става официално втората българска политическа формация, която не желае ромския вот и се отнася към гласовете на ромите като към втора ръка български граждани и избиратели. Това не е много странно. Двете партии – “Атака” и ДСБ – са имали и друг път близки политически позиции. Например по отношение на членството на Турция в ЕС и по изборното законодателство където изразиха сходни виждания в пдкрепа на ограничаването на избирателните права на българските граждани, които живеят извън страни от Европейския съюз (най-вече за тези в Турция).

Какво означава “отворени избори”?

Но да се върна на предварителните отворени избори на “Синята коалиция”. Някой очевидно трябва да разясни на г-н Костов и на съпартийците му, че “отворени” избори означава, че на тях може да гласува всеки, че “хубави” или “лоши” на тях могат да дойдат всякакви избиратели, от всякакви етнически групи, с всякакъв образователене ценз, от всички други партии и групи по интереси. Могат да дойдат хора отвсякъде. Те могат да са членове на ДПС, от БСП или на ГЕРБ. И това е му е хубавото на предварителните избори. Хора като Георги Кадиев от БСП например дават пример на избирателите на левицата, че няма нищо нередно да гласуват по симпатия за кандидат на СДС или ДСБ например. Ако ДСБ и г-н Костово не са искали да има предварителните избори на “Синята коалиция” да са отворени, не е трябвало да се съгласяват да участват в такива.

Пиша това между 20 и 21 часа на 12-и юни, когато резултатът от въпросните предварителни избори не е ясен и когато съществува вероятност всеки от кандидатите да ги е спечелил. Няма значение обаче, дали някой от СДС или някой от ДСБ ще спечели едни избори, ако единият от “инициаторите” на изборите иска да анулира гласовете на група хора, само защото са роми и твърди, че има “необичаен ромски вот” още преди да е свършил изборния ден. Ами ако ще решаваме кой да гласува и кой не според собствените ни представи, кое е хубаво и кое не, то направо да отменим изборите. И да си назвачаваме победителите и победените.

Изказвания, като цитираната по-горе позиция на г-н Костов, публикувана във Facebook, могат да бъдат правени само то хора, които са дълбоко нетолерантни по природа, не зачитат различията и не уважават политическито правото на избор на другите. Не знам дали г-н Костов е такъв, защото не го познавам лично. От изказванията му обаче не изглежда да е особено толерантен. Ако те са плод на политическия светоглед на мнозинството членове на ДСБ, то тогава за тази партия е разумно да се прекръсти от “Демократи за силна България” на “За силна България” и да обсъди възможността за излизане от “Синята коалиция” и създаване на нова коалиция за следващите парламентарни избори с партия като “Атака” например.

Да кажа на края, че провеждането на отворени предварителни избори в българската десница очевидно е успешна политическа формула, от която тя ще спечели. Може би технологията на провеждане на въпросните избори трябва да бъде по-добре прецизирана и еветнуално да бъде въведена предварителна регистрация на избирателите. Като цяло обаче партиите от “Синята коалиция” не сбъркаха, че дадоха възможност на хората да определят кандидатите им за официалните президентски избори и изборите за кмет на София. Изборите засилват демокраците, вместо да ги отслабват. Затова и редица политици искат да ги ограничават в удобни за себе си формати!

Има една функция която “липсва” на Facebook и която вероятно мнозина родни политици биха използвали с удоволствие без ограничения. Това е бутон “Hate”!

Димитър Аврамов


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Име
06 Jul, 2011 | 09:33

Интересуват ли се ромите(циганите) от демокрация?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.