Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Балканите – медии, мафия и национализъм
7 Юни 2011
На Балканите цензурата е ендемична, а страницата на войната съвсем не е обърната въпреки ареста на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич, пише швейцарският вестник „Льо тан”

На Балканите цензурата е ендемична, а страницата на войната съвсем не е обърната въпреки ареста на военния лидер на босненските сърби Ратко Младич, пише швейцарският вестник „Льо тан”.

Констатация, за съжаление споделяна от българските и румънските журналисти, чиито страни все пак се присъединиха към ЕС, гласи следното: „В Букурещ пресата е заглушавана от високите етажи на властта. Често главните редактори са свързани с големи икономически групи, които рекламират при тях. Въпреки това те, както и самите журналисти, са ниско платени и срещат трудности в намирането на работа”.

Или пък още по-зле – меси се държавата. Българският парламент наскоро гласува закон за ограничаване на достъпа на пресата до данни от търговския регистър. И всичко това, за да се затрудни идентифицирането на извършителите на нередности и корупция, пише Фокус, позовавайки се на швейцарското издание.

Други демони на Балканите са мафията и национализмът. Оттам идва и притеснението на журналистите от възможното ускоряване на сближаването между ЕС и Сърбия след ареста на Ратко Младич. Фактът, че през декември 2010 година Черна гора получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС, говори достатъчно красноречиво за липсата на изисквания от страна на Европа относно свободата на словото. По този повод анализатор казва: „Всичко в тази малка страна е в ръцете на клан, ръководен бившия премиер Мило Джуканович. Там руската мафия царува, без никой да напише и един ред по този въпрос. Това е законът на мълчанието”.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.