Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Децата нямат място в риалити формати
Веселина Божилова - 23 Февруари 2010
Правата на едно дете трябва да се съблюдават стриктно, защото то не е в състояние само да се защити. Това трябва да прави обществото

По комшийски доверително ни убеждават да се явим на кастинг за новия Биг брадър. Той ще е” семеен”, ще гледаме живота на цели семейства. Фокусът върху фамилните отношения се наложил след безспорния успех на турските сериали у нас. Както знаем, там се проследява живота на цели фамилии- от баби и дядовци до внуци. Рейтингът е зашеметяващ. Присъствието на турските сериали също е зашеметяващо. Новините за България на турски език сеят възмущение и протести срещу националистически настроеното население. Обаче готови пакети от турски ценности се възприемат добре. Както отбелязах- с рекорден рейтинг. Изобщо отбелязвам това само мимоходом, няма начин да не се натрапи като впечатление.

 Или националистите не гледат други телевизии освен БНТ и то само около 4 часа следобед, когато се излъчват новините на турски език, или не знам.

Думата ми обаче е за децата, които отново ще станат герои на риалитита.

Експеримент с постоянно излъчване от реално семейство е правен преди повече от 20 години в Америка. Биг брадърът приковал вниманието на хората, избраното семейство било задружно и многолюдно. След около три месеца нон-стоп надничане в живота им, всичко отишло по дяволите. Нито били задружни, нито изобщо останали заедно.

Това също между другото, думата ми е за децата.

Досега сме гледали какви ли не деца – деца –жертви, деца- престъпници, болни деца, здрави деца, поставени в необичайна обстановка. Честно казано, гледали сме толкова много злоупотреби с деца, че ми се иска просто да споделя какво правят медиите в други страни.

Преди няколко години две 14 годишни момичета в Пловдив удушиха съученичката си. Случаят Маги. И двете момичета бяха показани веднага, всичко за тях беше написано, едната вече изтърпя наказанието си и излезе, предстои и другата. Ние знаем всичко за тях. Сигурно си мислите, че така трябва, защото престъплението е ужасно. Защо обаче в Англия, например, постъпиха по друг начин ?

В началото на 90-те там две седемгодишни момчета убиха едно две годишно момченце. Жестоко, както само деца могат да го направят. Имах шанса да проследя по телевизията процеса срещу тях, той бе излъчван всяка вечер по телевизиите на Острова в продължение на близо два месеца. През цялото това време до произнасянето на присъдата децата бяха анонимни. Техни снимки не се показваха. Освен родното им място- Ливърпул, нищо друго не се съобщаваше нито за тях, нито за семействата им. Обсъждаше се престъплението.

Когато присъдата бе произнесена, имаше специално дело, на което да се реши дали да се съобщят имената им или не. Решиха да ги съобщят. Това стана, след като те вече бяха настанени в специално заведение за изтърпяване на присъдите. Къде точно, не стана ясно. Впрочем и тези момчета, както и пловдивските момичета, излязоха вече на свобода. Със сменени имена, на друго място. Британското правосъдие не се слави с излишна мекота, по времето на Дейвид Копърфийлд са бесели деца за един откраднат хляб. Жълтите им издания пък са флагманите на този тип журналистика. Железен код за отразяване на деца има ББС, те обаче нямат. И въпреки това и те си замълчаха за двамата невръстни престъпници до официалното разрешение да се съобщят имената им...

И това се случва, когато става дума за деца, извършили престъпление. Когато децата са жертва на престъпление, правилата са още по- строги. Абсурд е да покажеш на екран например изнасилено дете. Не съд, не орган, самата публика ще те осъди.

Спомням си преди години един случай на изнасилване на дете в Пловдив, момиченце на 5-6 години. Млад колега ми се обади, за да ми се похвали, че единствен той е успял да го снима в лице и това ще бъде топ новината на емисията довечера. Става дума за централна национална телевизия. В първия момент дори не повярвах на ушите си. „ Ти чувал ли си за етика”, го попитах. „Не”, беше чистосърдечният отговор. Оказа се, че не само той, и голямата национална телевизия също не беше чувала. Наистина вечерта в 7 това дете „ цъфна” в новините на първа позиция.

 Нямам спомен някой от оторизираните да бранят правата на детето институции да е реагирал по какъвто и да е начин. Мълчание. На фона на това мълчание и Карбовски показа не едно и две изнасилени деца, които с пълни подробности разказаха какво им се е случило. Това не е редно. Това е подсъдно в други страни. Това е отвратително и жестоко по отношение на едно дете. Такова беше и показването на деца в „Цената на истината”, сега, по всичко личи, предстои нов етап от експлоатацията на деца на екрана.

Правата на едно дете трябва да се съблюдават стриктно, защото то не е в състояние само да се защити. Това трябва да прави обществото. Това е постулатът на всички закони за правата на детето, които ги има и у нас, обаче кой ли ги спазва...

"Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация. Детето има право на закрила от закона против такава намеса или посегателство." Чл. 16, Конвенция на ООН за правата на детето Конвенцията е ратифицирана от Великото Народно събрание на Република България на 7 април 1991 година и става неразделен акт от вътрешното законодателство на страната. "

130 граждански организации в момента протестират срещу въвличането на деца в новия семеен риалити формат на Биг Брадър. Към 1400 души до тоя момент вече са се подписали под петицията срещу тези намерения.

Четете още на ЗонаBG.info


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.