Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скандалният случаи "Борилски" е изначално свързан с още по-скандалния модел "Варна"
8 Февруари 2010
Моделът "Варна" обслужва руски геополитически интереси и стратегически нужди
Убитият в Париж Мартин Борилски
Убитият в Париж Мартин Борилски

Убийците, застигнати най-сетне от правосъдие...задочно

Скандалният случаи “Борилски” е изначално свързан с още по-скандалния модел “Варна”. Очевидно този факт е бил разбран от френския политически елит и последиците от това разбиране обясняват сериозна част от случващо се в последните месеци във Варна, подсказвайки по недвусмислен начин какво може да се случи в следващите две години.

Да върнем лентата назад!

 Случаят “Борилски” накратко.

24-годишният студент по право Мартин Борилски от Варна бе убит на 18 юли 2000 година в Париж по особено мъчителен и жесток начин. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му. На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Георги  Желязков и Стоян Стоичков.Съдебният казус за особено жестокото убийство на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало. Апелативният съд във Велико Търново наложи присъда от 19 години затвор за Желязков и 17 години затвор за Стоичков.Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново.

 Моделът “Варна”? Накратко!

Особено успешна олигархо-ченгеджииска форма на паразитиране, наложила се  Варна след 1999г. Важно е да се отбележи една много характерна черта -  патологичната обремененост с постсъветски, панславистки и великоруски черти, на мафиотската Купола* представляваща модела “Варна”.

Началото на процеса се губи в средата на 90-те години.Чисто формално може да се счита , че процеса на самооранизиране е започнал след местните избори през  1995 г., когато фаворитът и по- късно лицето на модела “Варна” Кирил Йорданов загуби от кметската битка от Христо Кирчев.Веднага след тези избори бяха направени кардинални промени в редовете на БСП-Варна ,която бе оглавена от Апостол Димитров.С помощта на множество фактори, включително на национално ниво(Иван Костов и камарилата му),  в десницата бяха инспирирани серия от интриги които доведоха до тотален разпад и загуба на влияние СДС- Варна.Тогавашният кмет  Христо Кирчев и областния управител Добрин Митев вместо да се обединят срещу задаващия се разгром, го ускориха изостряйки по скандален начин вътрешнополитическото напрежение в СДС-Варна.

 В резултат през 1999г. Варна осъмна с ново управление-моделът “Варна”.

Едва ли са много местата по света, където можем да наблюдаваме в толкова изчистен вид истинска примитивна КЛЕПТОКРАЦИЯ в действие. Нещо като реалния социализъм в действие … но наистина реален! Сбъднатият сън на  комуниста! Днес и сега! Краде се нагло, безнаказано и повсеместно.Куполата е под могъща закрила  от проверени през годините приятелски  връзки, финансови зависимости, информационна осигуреност и не на последно място  общи идеологически пристрастия. Някой от тези връзки вече са семейни и се превръщат в родови.

На практика лицето на модела “Варна” Кирил Йорданов е недосегаем.Той вече е над  групировката ТИМ и във Варна не съществува властови, икономически или силов ресурс съпоставим с неговия.

И въпреки всичко!Може да звучи парадоксално но същността на моделът “Варна” не са печалбите, ако и те да са крупни.Те са по –скоро следствие.

Моделът “Варна” обслужва руски геополитически интереси и стратегически нужди, различни( често и противоположни на) от Евро-атлантическта ориентация на Република България.

Докато този най-ревниво пазен в тайнственост аспект от същността на моделът “Варна”, не бъде осмислен сериозно и възприет от обществеността с необходимото внимание, предпазната мрежа от мафиотски олигархо-ченгеджииски връзки ще успява да се справи безпроблемно с предизвикателствата на неукрепналата българска демокрация.

 Връзката  между случаят “Борилски” и моделът “Варна”.

Французите вероятно са осмислили внимателно информацията кой е Борислав Желязков.Той не е просто някакъв пенсиониран служител от бившата ДС на НРБ. Борислав Желязков  е ключова фигура за модела “Варна”- бивш заместник-директор на окръжната следствена служба във Варна.Директор на окръжната следствена служба във Варна по онова време е бил Павел Илиев Димитров - щатен служител на ДС (сега депутата от ГЕРБ). След време двамата заедно създават адвокатската кантора ВЕДА във Варна и започват работа като адвокати.Обслужват част от най-известните имена в силовия бизнес, не само във Варна.

Според заглавие във “Фигаро” "Френската полиция се сблъсква с българската мафия". Статията посочва, че "бащата на главния заподозрян е бивш магистрат, който поддържа солидни приятелски връзки сред българската полиция и е подозиран, че работи за обезпокояваща мафиотска група.".

След публикациите във френският печат за първи път се очертават неприятности за основната част от фигурите олицетворяващи моделът “Варна”. Франция е страна с вековна демократична традиция и забележително съзнание за духовно величие.Френските институции ревниво пазят националната гордост на страната и упражняващ правомощията си със съзнанието, че са пример за целия цивилизован свят. За тях сблъсъкът с реалността във Варна не е новост.Очевидно е , че имат отработена процедура.
 
Случайно или не първото предупреждение дойде от неочаквано място.Народния представител Яне Янев даде пресконференция във Варна(27 септември 2009г.), на която стана ясно, че той разполага с документи уличаващи директно варненския кмет Кирил Йорданов в корупция.Ставаше дума за крупна транспортна сделка на Община Варна. Янев посочи, че са му предоставени данни, от които се вижда, че по корупционната схема, Йорданов е прибирал комисионни в рамките на 30-40%. Той обясни, че става въпрос за сделката за закупуване на автобуси за градския транспорт, който са закупени от поставено лице, а не директно от фирмата, вследствие на което рейсовете са били взети на многократно по-висока цена.

Янев още на пресконференцията подсказа , че е получил тази информация от източници от френското посолство.По неофициални канали във Варна се завъртя и новината , че същата информация е била дадена на Главния прокурор Борис Велчев от високопоставен представител на френското посолство.
 
Не след дълго се появи и второто “послание” на което малцина обърнаха внимание.След чутовен сблъсък на интереси в София, радио Франс Интернационал изненадващо базира българското си представителство  във Варна. Варненското дружество Софмедия Броадкастинг ЕООД стана собственик на честота на радиото.Забележете!Сделката е минала през френския парламент и въпреки бясната реакция на шефа на Дарик радио Радосвет Радев, в средата на декември 2009г.   мина без проблем в СЕМ.

Паралелно с “транспортния” и “медийния” сигнал се засили усещането, че френската позиция по случая “Борилски” се втвърдява.На този фон осъдителната присъда срещу Георги  Желязков и Стоян Стоичков има особено значение. За първи път се пропуква моделът “Варна”.Появява се фактор по –силен от предпазните мрежи, ловко изплетени от стари, варненски ченгета и нови варненски олигарси.Самият Кирил Йорданов се оказва безпомощен!Все повече варненци  са обнадеждени, че промяната е възможна.Забелязва се раздвижване и в медиите.Повечето от тях доскоро бяха убедени че историята на Варна започва и свършва със семейната история на клана Йорданови. Докато не стана ясно, че мащабите на разрухата във Варна са  прекалено очевадни и медииното послушание е меко казано излишно.
 
Най-интересни обаче ще са процесите получили тласък от Брюксел.

Все по-ясни са сигналите идващи от евро-атлантическата общност, че няма да бъдат търпени уродливи явления като модела “Варна”.Усеща се интерес към налагане на определен вид геополитика, за стратегически интереси и за дългосрочни цели.

А това е проблем!

Непреодолим проблем за варненските управници.

Защото в средата на 90-те години , моделът “Варна” беше създаден на първо място за да крепи руско-социалистическите идеологически пристрастия и геополитически позиции в морската столица и после е всичко останало. Даже безумното крадене и безпаметната алчност на по- примитивните типажи са на второ място.

Този път битката е неизбежна.Най-малкото защото Варна вече е граница на ЕС и НАТО.
Нормално е в  Брюксел да се безпокоят за сигурността на европейската граница.
Особено при наличието на  близкото географско положение на Путинова Русия.
 
 Ангел Белчев


* "Купола" - традиционното ръководство на Коза Ностра, наричано още "Комисията", което позволява на различните кланове да вземат общо решения.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Nevena
13 Sep, 2011 | 15:01

На мен статията ми хареса. Особенно факта, че най-накрая някой свързва конкретно делото-фарс с мафията. Изложението е ясно, за мен информативността на написаното и смелостта на автора да назове имена са по-важни от някакви правописни грешки.

apolo
20 Feb, 2010 | 04:59

ne lichi ot primitivnia komentar,kakvi ruski regionalno-strategicheski interesi da obslujva prestupnata grupa "varna"

Аекс
09 Feb, 2010 | 21:53

Можеше авторът да прочете поне веднъж статията, след като я е написал, и да си редактира глупостите. Толкова неграмотно написан, направо е трудно да проследиш идеята на материала. Така и не разбрах, къде е "Скандала"...

Филю
09 Feb, 2010 | 13:58

Така и не става ясно, какъв е този модел "Варна"!?! Авторът да вземе да си прегледа прописа.

neuk
09 Feb, 2010 | 12:14

Статията е абсолютна глупост и много примитивна ,боже мой даже да се чете е загубено време -в нея няма никакъв анализ.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.