Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Демократични права се дават, а не отнемат
16 Декември 2009
Позиция на Мария Капон, председател на Единна народна партия

Предложението за референдума за новините на турски език е безсмислено по две причини. Първо, защото не можеш чрез мнението на мнозинството да съхраниш правата на малцинството. Втората причина, поради която е безсмислен е, че резултатът е предварително ясен. Ако Борисов и Сидеров настояват много да проведат това скъпо струващо, по време на криза, мероприятие то нека го направят с държавната субсидия предвидена за партиите им, която само за  една година надхвърля 20 млв. лв.  Горе-долу толкова ще струва един национален референдум.

Политическият ход, който на пръв поглед цели да възстанови позавехналия имидж на хората от „Атака”, всъщност ще консолидира ДПС. Надявам се, че с този акт не се връща реципрочно жеста, който Ахмед Доган направи с репликата си в село Кочан, с което повиши избирателната активност в полза на ГЕРБ. Иначе човек би си помислил, че стартира кандидат-президентската кампания на Волен Сидеров, с подкрепата на Бойко Борисов, който може би съжалява, че не е направил това преди 2 години.

Трябва да е ясно, че демократични права се дават, а не се отнемат. В тежък за страната ни момент, когато мнозинството от българските граждани са на ръба на оцеляването центърът на общественото внимание се измества популистки към въпрос, който не решава никакъв проблем, но е възможно да създаде пореден проблем за страната ни.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

az
04 Jan, 2010 | 10:26

абе тази жена е забравила каква беше - като идваше в нашата рекламна агенция и говореше за "усвояване на едни средства на панайра и фактурирането им" демокрацията и беше през...., но сега .....

За.."до Мутрев"
23 Dec, 2009 | 19:40

"do mutrev
Kolkoto Kapon e hodila v Evropa ti v toaletnata ne si hodil tolkova pati. Televiziata e nazionalna po pokritie na teritoriata i obshtestvena po statut,a darjavna be po vremeto na Tosho. Danaci plashtat i balgarskite turci apropo i sashto vlizat v bezsmislenia budjet na BNT. Zlobata e losh savetnik drugaru Mutrev ili kakto tam se kazvash, osobeno v kombinacia s glupost"

Скъпи мой "до Мутрев" Явно че и от ирония не разбираш, но...Както ме цитира вече...."Zlobata e losh savetnik drugaru Mutrev ili kakto tam se kazvash, osobeno v kombinacia s glupost"
.... Аз, господин "До Мутрев" живея вече 20 години в Ивропата..... и именно с ирония говорих на госпожата ти Капон!!!

Не се задавяй в злоата си! Просто прочети внимателно ЕВРОПРИМЕРИТЕ КОИТО СЪМ ДАЛ!!!

И остави "размишленията за телевизия и данъци.".... за подходящи теми! Щото...НАЦИОНАЛНА телевизия е просто СТАТУТ...който е обвързан със закони ....навсякъде!!!

Аллах да ти прости злобата и дебилството, господин "До Мутрев" !

муспи
23 Dec, 2009 | 14:54

ЦАРСКА ВОЛЯ - НАРОДНА РАДОСТ!
Пак за Левски, защото какво по важно. Всички знаеме кой го предаде, - на Андрей Луканов прадядото, а не този поп Кръстю дето се учи в училищата и дето такъв няма. Но ето че дойдоха времена когато еврейте вече не крият, а се гордеят с прадядо Луканов. Всичко би било много гладко ако такъв подвиг се правеше безплатно, а няма нищо в поднебесното даром, - тогавашният Луканов си е взел комисионните и не е и мислил каква златна яма отваря за наследниците си. Той тогава е действал безкористно, от патриотични подбуди които са биле на мода него време. Такова нещо не се оставя за украшение на историята, то трябва да носи доходи през поколенията. Без заобикалки - днес българският народ дължи толкоз, че като се прибавят и лихвите надхвърля далече неговата платежноспособност. Ето защо когато в Брюксел се каза че българите живеят в кредит а не гърците, нашите хора са говорили самата истина и не са се обидили от ехидната забележка че лицето отдавна е огнената клоака, - в бизнеса няма емоции. Симеон II Саксбургундски е упълномощен наследник на Андрей Луканов! Сделката е оформена още 56г. непосредствено след унгарските събития, когато агентът на КГБ Сем e узнал че голямия вятър задухва в друга посока. Днес той предлага следното компромисно решение: Българският народ да поеме своите изплащания, наистина огромни но разсрочени на сто години. Но ще има ли български народ след сто години, защото сина на Хасан I ще си търси правата? - Знаете Царя колко е деликатен в дома си - ето и сега е готов на отстъпка. Ще се откаже от иска си в Страстбург като се задоволи само с дървения материал на Рила, и поради значителната сума от дила Луканов ще изсече и Родопите и то бързо, докато още са български. Народът няма да усети нищо, Царя изрично подчерта че българския народ няма за какво да се безпокои - абсолютно без значение е какво ще е Правителството или Парламента, всичко зависи само от волята на Царя! Тържествата ще бъдат в Борисовата градина, като стадион Васил Левски ще бъде отворен безплатно, а езерото зарибено. По нагоре, пред входа на ЦСКА, военен духов оркестър ще свири - Боже, Царя пази!

!!!!!
22 Dec, 2009 | 20:41

Както каза един ИТ спец. от полиция в Русе ще ни следят да не пускаме вируси. Бяха забравили (или се правеха на кухи щото им изнася) да обяснят на политиците какво е логин и парола и как се ползва достъпа до информацията на мобилните оператори и Интернет доставчиците.
Сега също мълчат за възможността от компютрите на прокуратурата да се блокира и разрешава достъпа на всеки един конкретен полицай за секунди за точно определени дни и да се получи статистика къде е ровил (т.е. по работа или не). Народното събрание и обществените организации могат да получават също директно от доставчиците за броя проучвания (без данни кой и защо) информация в по всяко време.
Да им имам доверие на такива, имате да чакате. Те щом за такива дреболии мълчат представете си друго какво ще правят.
Криптиране и з...те с уши да си слухтят колкото искат.

vulgar
21 Dec, 2009 | 18:22

...ама разбира се,че не трябва да се отнема правото да ни потурчват!!! Скоро трябва да се възстанови и КРЪВНИЯ данък - еничарството...ега ти демокрацията

vulgar
20 Dec, 2009 | 12:49

kaka bojka pak dade zaden hod- da i go na4ukat manafite

KOLEV
20 Dec, 2009 | 08:14

KAPON E PRAVA.NE SAZDAVAITE PROBLEM TAM KADETO GO NIAMA.NE MOJE DA SE ROBUVA NA BEZPROSVETNI IDIOTI, KOITO ONZI DEN SA OTKRILI,CHE E IMALO TURSKO ROBSTVO I SA RESHILI DA REAGIRAT KATO PRIMATI.

do mutrev
20 Dec, 2009 | 08:08

Kolkoto Kapon e hodila v Evropa ti v toaletnata ne si hodil tolkova pati. Televiziata e nazionalna po pokritie na teritoriata i obshtestvena po statut,a darjavna be po vremeto na Tosho. Danaci plashtat i balgarskite turci apropo i sashto vlizat v bezsmislenia budjet na BNT. Zlobata e losh savetnik drugaru Mutrev ili kakto tam se kazvash, osobeno v kombinacia s glupost

Мутресян
19 Dec, 2009 | 15:42

И що обърнахте приказката към "стойностите" на Капон?

Въпросът е сериозен.... и аз за тези неща исках да насоча мисленето!

Казах, че Бг-мюсюлманите могат да се считат и за...китайци, ако искат!
Друг е въпросът че именно по Тошово време ...ТАТАРИ И КВИ ЛИ НЕ.... учиха като МАЙЧИН- турския език!
Ако не помните...питайте възрастните? Питайте "турците" с татарски черти.... откога дядовците им говорят турски? И ...откъде и кога са дошли в БГ?

И спномнете си колко са "татарските махали и селища в Делиормана, видинско....

Ако искате- потърсете трудовете на Банатския професор -етнолог и писател Васил МАРИНОВ за културата и обичаите на "бившите" обитатели на делиорманските селища!!! ( На гости у бесарабските българи" или... справката му за обичаите в "днес чисто турски" селища като Каолиново, Лиси връх, тодор Икономово.... и изобщо из Делиормана!)

Пък ако не щете...не мислете за грозните исторически лъжи и манипулации...още от ТодорЖивково време!!! (че и преди това....от страх от Русията ?)



ffiffi
18 Dec, 2009 | 17:44

ama kakvo vi stave, be Drugari! kakva zloba u niakoi....ta nikoi ne vi preci i vie da rabotite! tIA NE VZIMA OT FARJAVATA ZAPLATA!
az IA HARESVAM, A TIA E KAPON PO MAJ, I FAMILIATA MU NE E STANALA kAPONOVI ZA DA SE PODMAJAT NA SOZIALISTITE , AMI TOVA E! STRAHOTNA JENA POLITIK

Pentodor
18 Dec, 2009 | 13:57

Мария Капон е получавала и никой не е напирал да сменя името и, което може и да иде от капо- чиято етимология, би могла да се тълкува и като не взела нищо при демократичната българска игра на карти, но и като идеща от капо ди тути капи. Същите тези капи, при раздаването на капите в идещата тежка зима, са забравили да турят капа и на капоновата глава и сега тя напомня за себе си.Но, най- паче ще да иде от капия. Голама капия е тази Капон.Лично аз не считам, че трябва да чакам благоволението, някой да ми дава нещо което ми принадлежи.Примерно, правителството на Бойко Борисов, да ми даде вътрешна свобода.Или едновремешното комунистическо управление да ми даде правото да се наричам Тосун- име което е дадено от майка и татко , а не Тодор, име дадено ми от партията.Защото, аз за разлика от Капон, не чакам да ми дават. Аз отвоювам и отработвам правата си. Точно както за да отвоюват имената си хиляди турци, несъгласни с политиката за "възраждане" на българските имена стегнаха бохчите си и преминаваха Арда, криха се по горите ...Чета О. Памук, Калила и Димна,но обичам и Йовков, преглеждам Корана, но ровя и в библията .И помня както Сали Яшар , така и Серафим.Бай Сали Яшар още почуква по дисковете и се слуша, низ Добруджа песента на небесните му колелета. И двамата със Серафим загърнати в окърпеното със сива аба палто, качени на пеещата каруца хортуват и се носят към небесата. Все едно на какъв език говорят.Те, като Капон, не са чакали да им дадат, та да вземат.Давали са...

vulgar
17 Dec, 2009 | 23:10

и аз ши я опъна

истинска
17 Dec, 2009 | 21:32

аресвам я, истинска жена, истински политик, емоционална, коретна, а на и умна! Аз съм от фенклуба

демократ
17 Dec, 2009 | 21:25

super komentar, nai-posle normalno mnenie,a na vsicki preporacvam da se iznesat ot Bai Toshovite vremena, deto omrazata gi obzima, zatova vsicki ste bedni, zastoto mrazite....predlagam vi da poglednite s dobrota..a za negramotnite e bezsmisleno da obiasniavam....

ад
17 Dec, 2009 | 18:12

а правата на българите в гурски фирми дават ли се

Умньо
17 Dec, 2009 | 16:35

Що бе! .....................................

Нали на Запад било имало най-съвършена демоСрация?

Пу Тълъвизиите ни го казват....и по медиите ни само това има ?

За какви "стачки и протести " на запад говорите тука?
Остава да кажете и че ...по 350 клошари у Францията ...мрат от студ всяка зима???? (или че наши мафиоти си играят със западни политици също?)

........................................

MутреСян
17 Dec, 2009 | 16:26

ДА!


А въпросът с "даваната" демокрация е ....НОНСЕНС !!!

Защото демокрацията е непрекъснат процес на БОРБИ на искащите демокрация !!!

Нас тук обаче отдавна са ни превърнали в...БЛЕЕЩО СТАДО!

( и дори не знаем за неспирните демократични инициативи, стачки и протести на хората от ...ЕВРОДЪРЖАВИТЕ ПОНЕ!!!)

Чалгенсон
17 Dec, 2009 | 16:21

Прав е Тим, разбира се!
Но просто забравяме че БГ-политиците отдавна ги е грижа единствено..... да манипулират мисленето и енергията на хората в ГРЕШНАТА посока! За да не им се пречи в организирането на ОБИРИТЕ над бедните......... както и в организиране на "своите си схеми" за забогатяване???
Мога да ви кажа, че Сидеров от десетина години поне насаом е ИНФОРМИРАН ЛИЧНО за погрешността на "уж родолюбската си дейност" . Мастити и дребни ИСТОРИЦИ са наясно с истините по "генетическия произход" на БГ-турците!

...........но и Сидеров, че и пишман-Президентинът ни не спират да говорят за...."турската" партия ДПС, и "турчина"- татарДоган!

( въпросът "кой какъв се чувства по народност" е въпрос психосоматичен! И няма връзка с ПОТУЛВАНИ ОТ СТОТИЦИ ГОДИНИ .... исторически факти)

MутреСЯН
17 Dec, 2009 | 16:10

Тим е прав тук!

Но .... не е ли казаното от него ДОКАЗАТЕЛСТВО за казаното от мен?

Жалко е че НЕ СЕ ВИЖДА национално-отговорно мислене у нас! Че няма кой ...просто да съ съобрази с приетите закони и практики в Евросъюза!

Като ни видиш действията на управниците..... се сещам за един разказ на Чудомир, в който обществен търг за паметник в селото бил спечелен от "скулптура слязъл......най-долу ( в мазето на кръчмата с кмета) ...и направил после паметник от цимент.....ама му паднали ушите от студ още при първия студ.....
Иначе....личности като Болен Сидеров.... ББ... пък и останалите...... са срамни петна в историята на Родината ни! (на първо място в тази листа са червено-сините изчадия на Луканов)

вулгар
17 Dec, 2009 | 08:24

аз бих плакал само за френския...

vulgar
17 Dec, 2009 | 08:09

абе да не са ви чукали манафите,чоджум,че плачите за турския...

Tim
16 Dec, 2009 | 23:43

Борислав Цеков:
А защо не референдум за подслушването в Интернет?!
Словесни мозайки - блогът на Борислав Цеков


Идеята на за референдум за новините на турски език, която пръкна коалицията „ГЕРБ-Атака” е антибългарска и антиевропейска, защото:

1. Това е обида за интелигентните български граждани и унижение за над 700 хиляди наши сънародници с турско етническо самосъзнание.

2. Ще засили рязко ксенофобските нагласи в обществото.

3. Ще подейства като допинг на ДПС и ще ги мобилизира максимално.

Въобще, след като се подиграха с пенсионерите, подхвърляйки на част от тях по 25 лв. за Коледа, защото нямало пари (а няма, защото управляващите са некадърни!), сега ГЕРБ и Атака ще похарчат близо 15-20 милиона лева за един глупав референдум по незначителен въпрос. Като толкова им пречат тези новини – да ги махнат. Очевидно е обаче, че целта на този гнусен партиен пазарлък е съвсем друга. Първо, в замяна на референдума, Атака да подкрепи скандалния проект на кабинета за безконтролно следене на интернет и телефонните комуникации. Второ, да се отклони общественото внимание от липсата на ефикасна антикризисна политика на правителството, която води до задълбочаване на икономическата криза.

Номерът с този пишман-референдум няма да мине! Защото би могъл да се обори пред КС – по закон не могат да се произвеждат референдуми по въпроси, произтичащи от международни договори. В случая става дума за Рамковата конвенция за националните малцинства. Но дори и да се проведе такъв референдум е твърде вероятно той да не постигне резултата, който инициаторите му си въобразяват. За да се зачете резултата му, в гласуването трябва да са участвали не по-малко избиратели от гласувалите на последните парламентарни избори. През юли гласуваха 60,2%. Едва ли сега ще излязат толкова хора пред урните. Което ще бъде шамар за управляващите. Но дори и да излязат, кой е казал, че непременно ще надделеят кварталните пияндета и тъпанар-националистите?!

И накрая, да попитам – защо управляващите вместо да се грижат за народната воля за новините на турски, не вземат да поставят на референдум един далеч по-важен и засягащ конституционните права на всеки човек въпрос – за подслушването в интернет и проследяването на телефонните комуникации?


MутреСЯН
16 Dec, 2009 | 21:29

Обаждам се за да ви кажа че и аз си ...почужбинчих името (да се не плашат нЕкои от името ми)

И...направих по-долу грешки, за да могат после да кажат (ако ги питат де) че....неграмотни писания не четат!

И да не ги пита нЕкой...политиците ни ЗАЩО НЕ СА ЧЕЛИ Георги Сава Раковски или Филип Тотю "Как станах хайдутин"...... където хората добре говорят за колонизиращите ни татари и черкези... и за "източените" Бесарабски и Кримски Българи към Руската империя!(каокто и настоящото прогонване на българи към чужбина-този път за финасово оцеляване)

Да живеят българските ПРОДАЖНИЦИ И СЛОВОБЛУДЦИ!



Чалгенсон
16 Dec, 2009 | 21:19

И да не мислите че някойю ще ви каже дето тук ви ЛЪЖАТ, че Демокрацията се...ДАВА???

В Европата ще ви кажат че ДЕМОКРАЦИЯТА се..... ОТВОЮВА... ежедневно!!!

(у нас ...само се ОТНЕМАТ...дадените прибързано ОБЩОЧОВЕШКИ ПРАВА за мназинството в държавата !!!)

ЧалгевСОН
16 Dec, 2009 | 21:15

Моля, моля!

Това че госпожата си е избрала име с ЕВРОзвучене на мястото на КАПАНОВА.... е нормално! Те и аз (благодарение на НЕЗАВИСИМИТЕ български съдилища си смених вече името от Чалгев- на Чалгенсон! Как звучи само, а?

Щото иначе как щеше да влезе в политиката Другарката? Че и да изписва УМНИ мисли?
Нали сме в ЕНИЧЕРСКА ДЪРЖАВА? Бившите комунисти се продадоха на едни...сините на други...пък медиите ни ги...ПРИВАТИЗИРАХА....същите!
И място в БГ-политика и интелектуалница има само за...ЕНИЧЕРИ!
(иначе не ги публикуват и даже ги трият)

И на кой у нас му пука че били приети АНТИЗАКОНОВИ...закони, като този за новините на ТУРСК език? (и че по света НЯМА ТАКИВА АНТИНАЦИОНАЛНИ ...законченца..........Кой му пука че етническия произход на болшинството "български турци" е...татаро.черкезо- амджикистански...че и българо-мохамедански?




Мутрев
16 Dec, 2009 | 20:39

Госпожо Капон,
Вие явно никога не сте излизали извън България, нито пък знаете чужди езици! Затова ще си позволя да направя някои "бележки по изказването ви!
Първо- По Националната телевизия на НИТО ЕДНА СТРАНА В СВЕТА - няма новини на "малцинствени езици" ако не е въпрос за двунационална, или многонационална държава (като Канада например)!
Ще ви дам пример с Франция, където има поне десет езика (малцинствени наречия уж), но.... новини ...по локални теми единствено...на баски...корсикански... окситански език има САМО В МЕСТНИ КАБЕЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ! И са ...задължително със субтитри на ОФИЦИАЛНИЯ ФРЕНСКИ ЕЗИК! И сранно, но от минаретата в няколкото джамии във Франция- НЕ СЕЧУВАТ ВИСОКОГОВОРИТЕЛИ С АРАБСКИ МААНЕТА!
(още повече че мюсюлманите в Бг са повечето с татаро.черкезо и други етноси на КОЛОНИЗИРАЛИ...България по споразумение на Султана и Руския Император след 1800- а най многобройни са ...българомюсюлманите дето...ги разиграват само заради религията им....че почнаха някои да се пишат за ТУРЦИ !!!

КОГА ЩЕ НАПИШЕТЕ СТАТИЙКА ЗА ИСТОРИЧЕСКАТА ЛЪЖА за ...българските ТУРЦИ???

Вие казвате: - ........"Политическият ход, който на пръв поглед цели да възстанови позавехналия имидж на хората от „Атака”, всъщност ще консолидира ДПС."...

А какъв ли е Вашият "политически ход?"

Болен Сидеров наистина е...странно "амнизиран" по отношение на тези въпроси, защото само власт и дрязги го интересуват! Но.... КАКВИ са останалите БО политици и идсторици, и....журналисти???

За мен, политик кайто лае по "българските ТУРЦИ" е ...МРЪСЕН ЛЪЖЕЦ И ПРЕДАТЕЛ! (кщъдсе е прокуратурата???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.