Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Частникът чичо Пешо пише до министър- председателя
Евгений Тодоров - 14 Декември 2009
Уважаеми Г-н Борисов, преди две седмици Вие се обърнахте към бизнеса с призива да даде премии на своите работници
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Аз имам бакалничка, в която работят две жени.

Марчето е вдовица и има 4 години и половина до пенсия. Никъде не я щат, взех я при мен, макар да недочува и това дразни клиентите.

Пенка е била учителка, съкратена е и за нея също няма работа. Взех я, макар не може да сметне 2 и 2, все връща повече и ми бърка в джоба, но ако я уволня няма да има какво да яде.

Този месец няма да мога да си платя тока, такса смет още не съм я платил за миналата година, осигуровки не съм плащал от лятото. На внучето за празниците съм му приготвил едни шоколадови яйца, дето им е минал срока. Дано да не разбере бабата - за друго няма да имам пари.

Бях решил да не давам премии на Марчето и на Пенка, но като чух за Вашия призив към работодателите - щото и аз се пиша работодател, реших да дам по 100 лева премия. И вече дадох парите. Бях ги отделил да заредя с кори за баница, щото преди Коледа много се търсят кори за баница.

Знаех, че ще загубя клиенти, но нямаше как. Викам-  правителството ще даде на пенсионерите по 100 лева, трябва да дам и аз.

Сега разбирам, че правителството щяло да даде само по 25 лева.

Да знаех, и аз щях да дам по 25 - да не се охарчвам.

Разбрах, господин Борисов, че само толкова пари сте успели да вземете от чиновниците. Че толкова ли им са постни баниците на тези чиновници, след като само съдиите и прокурорите бяха спестили 27 милиона?

И тези 25 лева щели да се дават след празниците.

Ами да знаех и аз, че ще стане така, и аз щях да дам тези 200 лева на 4-и, тогава щях да мога да купя корите, да ги продам по Коледа, да завъртя парите и тогава да дам премиите на Марчето и Пенка. Щях да спечеля 20 лева и да купя на внучето и една кола с дистанционно. Щото цяла година ме моли. И шоколадовите яйца щях да сменя с по-пресни, а онези, с миналия срок, щях да ги пусна на половин цена.

Щяха да се продадат за две минути.

Да, ама като няма синхрон в работата на правителството и частния бизнес, така се получава.

За много години.

Чичо Пешо - частник


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
20 Dec, 2009 | 03:00

Бай Първан каза снощи в ложата че е дълбоко обиден на българския народ и че ще му го върне тъпкано. Най напред, за 2 години той ще източи хазната за да осигури гарантиран рахатлък доживотно на себе си, децата и внуците. Успоредно с това което всеки разбира че е най важното за всяка силна личност, ще постави и основите на бъдещата турска автономна репубрика Родопи, Ще проведе референдум в Пиринска македония за пресъединяването й към Скопие и ще го спечели, ще спечели и референдума в Монтана за основаване на първата в света ромска държава обхващаща северозападна България включително Видин, но след построяването на моста. Докато е президент няма да позволи косъм да падне от главата на Ахмет Доган и то по такъв начин, че след това да бъде невъзможно. Ще се извини на Царя и ще му организира велика сеч, като за целта ще внесе 20 хиляди дърваря от арабските страни, като ги мотивира че при добра работа ще им даде политическо убежище с близките им. Те ще изсекат цялата Рила а езерата ще пресушат че като дойдат децата им да не се простудят. Понеже арабите по този начин ще станат половин милион, бай Първан ще види че пустеещите курортни комплекси са крайно недостатъчни и ще им каже - разполагате се където си харесате. Това ще освежи драстично българския генофонд, а културно България ще се ислямизира. Тогава бай Първан ще проведе референдум за събаряне на църквите и забраняване на българоезичната телевизия, и ще го спечели, защото най го е яд дето се дърдори че саботирал референдума.



ЧАЛГА ФЕН
15 Dec, 2009 | 23:09

Удоволствие беше прочитнето на коментарите наМутрев и Чалгев

Чалгев
15 Dec, 2009 | 21:25

Словоблудството е ...доходен заместител на "публицистиката с гражданска позиция"

нали "колега" комсомол-демукрат-ибрикчи?

Мутрев
15 Dec, 2009 | 21:21

А нашия писмо-словец..... вместо да се излага с полуграмотността и тепегьозлъка си може да разкаже за МНОГОТО все пак БЕЗКОРИСТНИ и човечни ...помощи и дарения, и разни полезни НАРОДУ акции!

Отдааавна ни се повръща от ибрикчийски "пишман-интИликтуалци" дето само търсят как "уж загрижени за народа".... да нагнетяват негативни писания и убиваще надеждата.... пишман-пасквили!

Бог да ти върне "ЧОВЕЩИНАТА".... и.... интИлигентностните .... простотии.....Женя!
(то верно че в тая криза на такива като тебе ...най-първо им свърват "запасите от смелост" и човещина!!!)

kem
15 Dec, 2009 | 15:59

Пожелавам на всички от парламента и правителството бедни и гладни празници.

полезен
14 Dec, 2009 | 19:17

Бюджет! Мноооого съвестно работихме цяла година! Давахме си "зор"- данъци..такси..наеми...приходи...! Заради "болнични" / наистина - да не се случва на никого?!/ и икономично разходване на бюджетните средства по параграф 1 - аха... почти бях осигурил по 1/2 заплата на колежките - за т.н."13-та РЗ" .. НО - министър Дянков каза НЕ?! Преди време каза, че няма пари.. после, че има... сега..няма?? Ще преживеем и тази министър... но мисля, че "ББ" с този ход "загуби" подкрепа на тези, които са съвестни, точни, разумни бюджетари?! А в Закона за държавния бюджет- какво е казано!? Министъра или Закона е по-важно? Събраните от мен приходите покриват изцяло разходите за РЗ и осигуровки?! Др.бюджетна година ще "понамалим" темпото... защо да си даваме зор...ако има.. ще има и за нас... ако няма ... много важно??? До това "дередже" ни докара мисленето и управленските действия на "екипа на ББ" ???

аз - до Бай ти Кой
14 Dec, 2009 | 15:17

И аз смятам така, всеки чиновник се отбелязва колко човека е "обслужил" човека слага анонимно картонче с точките дали е доволен или не е доволен. Край умножават се хорато по коефицента ефективност и се смята заплатата му . Когато има над определен брой недоволни... шапката и да си ходи. Толкова ли сложно е , та някакви коефценти, различни категории и т.н. Ако се чуе че някои взема подкуп , с камера и завишен контрол на работата му. Кво има да се доказва, коментира и обсъжда. На всики е ясно , че администрацията единственно пресира филмите, на всички нива във всички инстицуии. Както и работили някои в бюджета постоянно да се проверяват доходите му и на семейството. Който иска да е честен, ще си работи, който неиска ще си отиде бързо - сам. В толкова страни са успели , само тука ви повторят врели некипели.

Crasi
14 Dec, 2009 | 15:06

Абе толкова грамотно писмо от човек с бакалия който няма пари да зареди стока, зарежи тези работи, ами явно автора си няма друга работа и си съчинява писма да си вдига рейтинга или му плащат за това което е по лошо.

бай Кой
14 Dec, 2009 | 15:06

абе вие келеши знаети ла какво е да си дребен частник в Булгаристан?Че и дребен работодател? То не е като да взимаш 2000 лв.държавно гарантирана заплата от бюджета и още 2 пъти по толкова от глоби, рушвети и бонуси,че и да ревеш за още толкова 13 -та заплата и прочие от държавния бюджет дето го плащаме такива като чичо Пешо и всички честни труженици.Аз предлагам да съкратим всички държавни чиновници и да минат на хонорар-каквото свършат - това да получават, при това всички да се самоосигуряват на минимум 420 лв. на месец.
Наздраве и весели праздници...корема пълен, джоба празен...

Viktoria
14 Dec, 2009 | 15:01

Направо ми се стори като приказка това излияние на чичи Пешо. Но после си спомних, че някога е имало и хора, които са късали от залъга си за другите... И ми стана мъчно.. Сега такива хора няма. Всеки се е овълчил и е зяпнал само в собствената си кисия, не се интересува от нищо друго освен от себе си и собствения си просперитет. А на всичкото отгоро и ако може да прецака някой друг за да е той по - добре - това е виш пилотаж. Не е нормално да гледаш в очите на хората и да ги лъжиш, а всеки ден сме свидетели точно на това. Иска ми се да живея в свят където да не се налага да съм мръснаца, егоистка и денолоока наглица за да мога да купя на детето си подарък за коледа....

Emil Ivanov
14 Dec, 2009 | 14:12

Нищо чудно че чичо Пешо е мизерн бакалия.
То за да си частник само с ядене не става

баба пена
14 Dec, 2009 | 11:49

не е простотия, ами си е самата истина всичко, дано да стигне до адресата само, а и той да може да разбере какво е искал да каже чичо пешо ....

бай Митю
14 Dec, 2009 | 11:09

Ако, за подобна простотия,някой плаща пари на автора,няма защо да се чудим за всичко останало.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.