Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как хем да си спасим децата, хем чиновниците да са доволни
24 Ноември 2009
Примерно писмо от немска клиника до министъра на здравеопазването. Обаче твърде вероятно.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Новината на деня е, че Сметната палата е установила, че в т.н. Фонд за лечение на деца в чужбина половината пари стоят. Обяснението е, че няма повече деца, които да се нуждаят от лечение и да отговарят на нормите. А какви са нормите - божа работа.

Ситуацията изглежда абсурдна за една страна в криза - милиони левове стоят и никой не знае какво да прави с тях.

В същото време други институции правят всичко възможно да съберат колкото се повече такси от граждани и фирми, тъй като част от тези пари отиват за "бонуси на българските чиновниците", както деликатно е обяснена ситуацията в един доклад на Световната банка.

Наш човек ни изпрати едно писмо, което днес е било изпратено до нашия Министър на здавеопазването. Ето го в превод от немски.

    ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

   НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                               П И С М О

 ОТ ЮРГЕН КНАУФ - УПРАВИТЕЛ НА ХЕЛТКЛИНИК  - МЮНХЕН

Уважаеми Господин Министър,

 

Нашата клиника е между няколкото в света, които извършват уникални животоспасяващи операции на деца с тежки заболявания. Поради тази причина постоянно получаваме запитвания от родители от Вашата страна, по някои от случаите сме изпратили становища.

За съжаление, нито едно от децата, на които можем да помогнем, все още не е постъпило при нас. Научаваме от родителите, че имат проблеми с Вашата администрация.

Предполагахме, че Вашата държава е в тежко финансово положение и не може да финансира лечението на своите деца.

Днес обаче научаваме, че в България съществува специален Фонд за лечение на деца, който е сравнително добре финансиран, но половината от парите стоят в банката.

Веднага направихме запитвания сред специалисти от Световната банка, които познават ситуацията във Вашата страна, и те ни информираха, че Вашите чиновници не правят нищо, без да получат комисионна или бонус към заплатата.

Тъй като в случая не става дума за сделка, а за спасяването на живота на деца, въпросът с личната заинтересованост на чиновника е много деликатен и трябва да се намери подходящ вариант.

Да се дават комисионни на ръка - това противоречи на моя морал.

Затова предлагам следното - на всеки чиновник, който осигури спасяването на живота на дете, да се предложи безплатна козметична процедура по избор в нашата клиника - това се прави в друго нейно подразделение.

Така че, господин министър, предложете от наше име на Вашите чиновнички и чиновници, следните възможности:

Корекция на бюста със силикон
Лифтинг на врата и бузите
Поставяне на имплантанти на пениса
Липосукция - специална оферта за чиновници - дембели.


Надяваме се по този начин Вашите служители да проявят най-после заинтересованост към здравето и живота на малките българчета.

 

С уважение

Юрген Кнауф


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

АНОНИМЕН
27 Nov, 2009 | 21:44

ПРИЕМАМ, ЧЕ НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ОБЩЕСТВЕНО УКОРИМО, АКО ПРИ СДЕЛКА ЗА ПРОДАЖБА НА АВТОМОБИЛНИ ГУМИ, ГОРИВА, СТРОИТЕЛСТВО, СТОКИ ЗА БИТА ИЛИ КАКВОТО И ДА Е, СИ ПОИСКАШ КОМИСИОННА. НО ДА ТЪРГУВАШ ЗА СМЕТКА НА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ДЕЦА - НЯМАМ ДУМИ, НЕ ЗАЩОТО СЪМ БЛИНОДИНКА ИЛИ ФОЛК ПЕВАЧКА. НАИСТИНА НЯМАМ ДУМИ. ЕДИНСТВЕНОТО, ЗА КОЕТО СЕ СЕЩАМ Е, ЧЕ ТЕЗИ НЕЩА СЕ "ПЛАЩАТ". НАЛИ ХОРАТА КАЗВАТ, ЧЕ БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ. ДАНО ТЕЗИ ЧИНОВНИЦИ НЕ ДОЧАКАТ БОЖИЯТА РАЗПЛАТА - КАЗВАТ ЧЕ ЗА ТОВА ПЛАЩАЛИ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ...

Kostadinova
25 Nov, 2009 | 17:55

Ne razbirate li che tova pismo zeli podigravka sas morala i bezgushieto na balgarkija chinovnik !!
Takava bolniza vav Muenchen ne sashtestvuva !!!l

муспи
25 Nov, 2009 | 01:21

Дано както пожелава Мутрев, автора да вдитне знамето, - но не може да се прескочи и този германец Юрген Кнауф. Грижите му са да се вземат парите за тези деца а не тяхното здраве. Наистина, изгодно съвпада лечението им с заплащане, но ако не беше така щеше да се сети за тях колкото и българските чиновници. Предложението му за безплатни пластични операции го пробутва като иронично, а то е в духа на Запада и самия доктор. В България все още действията на чиновниците изглеждат престъпления, а не незаинтересованост.



Mутрев
24 Nov, 2009 | 16:00

Най после нещо конкретно!

Остава да видим "резонанса" на статията ! На запад се правят "журналистически разследвания" ....Прокуратурата се самосезира, или е задържена да реагира!

Действай Женя! Стани национален медиен герой! Запиши в историята едно...предизвикано от журналист ДОБРО ДЕЛО!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.