Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Крайно време е да признаем, че има две Българии
Евгений Тодоров - 18 Октомври 2009
Гнилите интелектуалци и здравите сили- историята се повтаря, тя никога не е била друга
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

Крайно време е да признаем, че има две Българии. Някои умни хора още преди 20 години прогнозираха, че след разпада на т.н.социалистическа система обществата в тези страни ще тръгнат по два противоположни пътя – по единия ще тръгнат тези, които искат да живеят свободно под знамето на общите европейски ценности, а по другия ще се насочат тези, които ще се заровят в корените на националната идентичност и ще издигат байряците на национализма. Историята потвърди тази визия за бъдещето – макар в началото никой да не й обръщаше внимание.

Няма вече леви и десни, бедни и богати. Всъщност корените на разделението са много по-стари от 20 години.Твърденията, че ако не е била съветската система и нейното отроче БКП е нямало да има Народен съд, концлагери, цензура, социалистически реализъм, политически процеси, инвазия в Чехословакия, възродителен процес и въобще тоталитарна държава, са чиста илюзия. Всички „мероприятия на народната власт” са продукт или поне бяха подкрепяни от една огромна част от българското общество. Наричаха ги „здравите сили”.

Срещал съм не един и двама представители на тогавашната система, които не криеха, че са готови да изправят до стената и да разстрелят всички „гнили интелектуалци”. След известен флирт с европейските ценности, който изтърпяхме насила – само и само да ни включат в Европа, за да я окрадем, нещата започнаха да си идват на мястото.

Политиците започнаха да се съобразяват все повече с „другата България”. След дълго търсене на печеливша роля в политиката, Волен Сидеров заложи на национализма и спечели.

Всъщност българският национализъм се изгражда основно върху ценностната система на същите хора, които подкрепяха „мероприятията на народната власт”. Някои смятат, че „Атака” обединявала хората, „ощетени от Прехода”. Глупости. Ако ще да бяхме преживели най-охолния преход, пак щеше да има хора, готови да излязат на улицата, за да викат „вън” и „долу”.

През последните години се разделихме с много от илюзиите, че скоро ще живеем в едно по-цивилизовано общество, но до скоро не можехме и да предположим, че и хората на науката и изкуството отново ще бъдат подложени на репресии. Доживяхме. И то в Пловдив. Градът на художниците. Наречен така след дълги битки между тези пловдивски творци, които искаха да работят свободно, и градските комунистически гаулайтери.

 Последните все пак разбраха, че е по-добре да се флиртува с творците, отколкото да им се забраняват изложбите. По свой път стигнаха до прозрението на Оскар Уайлд, че изкуството е напълно безполезно. Какво прекрасно време беше!

Партийни секретари откриваха изложби с неразбираеми за тях картини, но в чест на кръгли исторически годишнини същите тези модернисти рисуваха реалистично и патриотично, а Партията за награда им откупуваше творбите. Някои от станалите твърде приближени на властта стигнаха до там, че злепоставяха по-младите си колеги и репресивната машина отново заработваше.

През седмицата във вестник „24 часа” Анастас Константинов си спомня разгрома на една своя изложба в края на 80-те години. Доколкото си спомням, пред една от картините художникът беше сложил запалена свещ. Като в църква. За онова време това кощунство бе от ранга на скандала с турската тоалетна. Тогава работих в пловдивския Радио –телевизионния център – веднага получихме нареждане да се  разгроми художника. Някои хора го направиха с удоволствие. Та сега нещата се повтарят.

Не знам какво е положението в България, но градът ни очевидно е разделен в отношението си към действията на кмета. За добро или за лошо, в медиите в България все още работят хора, които усещат и с кожата си какво е свобода на словото. И знаят, че ако днес подкрепят една репресия срещу Черни, следващата ще е срещу тях.

Някои започнаха да иронизират пловдивския кмет, други направо се погавриха с него.Не знам какво спечели Славчо, на очевидно градът само загуби. Но това не е толкова важно – в крайна сметка резултатът на следващите избори няма да зависи от гнилите интелектуалци, а от здравите сили.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ilia
16 Nov, 2009 | 16:25

Евгений , ти си гений, но интелекта ти е още малък та ще те наричам Генчо. Домиляло му за кенефа на Черни, има защо : на лайната там им е мястото. Всъщност, гъзомийник май е по-точното ти определение, но това е без значение- пак там ти е мястото.

муспи
05 Nov, 2009 | 08:49

Заветите на Левски и Ботев са да се убиват еврейте и турците, а "чорбаджийте" е псевдонима зад който те се крият.

Мутрев
31 Oct, 2009 | 23:04

Като чувам (ако е вярно) ...за кого е женен, разбирам злобата му срещу Болен Сайдеров, и "тайната му любов" към ТатаорДогановци!

Все пак....Нуртен ми изглеждаше по-интелигентна. Може да са я "оженили с програма" за този ???

Иначе.... странен "плач" на ...."честен и беден интИликтуалец"

Някой знае ли на какво основание разни "новобогаташи-собственици на медийки"....имат право да се пишат за интИликтуалци?

ДА!! Крайно време е да признаем че има две Българии!
... Тази на еничери-майкопродавци, както и тази на помнещите заветите на Левски и Ботев !!!

ЧоЧо
25 Oct, 2009 | 09:24

За турският кенеф ми звучи като да кажеш на кирливия миризлив, и той да се обиди. Кенефа е сега, а турското е после. Ха.ха,ха,ха,

vulgar
24 Oct, 2009 | 14:57

муспи,аз скоро исках да измисля виц,че имам няколко приятели-евреи,които не мразя...нали са приятели. Единият е комбайнер,другият-стругар,третият- продавач в магазин,един шивач, общ работник и двама-трима безработни артисти а борсата...все хора като нас.Не е лесно да си намери човек приятели-евреи...ако не са собстеник на вестник,на банка,на фабрика...или на няколко милиона.Аз съм късметлия...ама вица не се получи

муспи
23 Oct, 2009 | 04:42

Граждани на Бълария, този еврейски парцал, по некадърен от Вежди Рашидов, но с неговия интелект не е в състояние да обиди цял народ, затова и другите в Европа не му обръщат внимание. Не могат да ни обидят и неговите баровци, световното еврейство, по същите причини, извънредно нисък интелект, от което липса на допирни точки. Но те ни мразят повече от другите. И в това жалко зрелище темите са по еврейски брутални, и все пак граничещи с беззъб буржоазен хумур, само за България открита умраза, по тяхному цинична. От своя страна ние лоялно не реагираме срещу тази еврейска псувня (при тях и псувня няма, а нещо като кондензирана пръдня), а се занимаваме с това нищожество, точно по тяхния сценарий. Те са като нисши същества, амеби, и нашата шлифована през мрачните ни векове предпазливост, ги прави агресивни точно към нас. Можеме поне като минимум да закачим на Шипка 6 един такъв кенеф изрязан като звездата на давид и в дупката му да се хили циганскочифутската муцуна на този мухлю, можеме пред синаготата или израелското посолство да открием музей за модерно изкуство, където палестински художници да излагат на открито гигантски съоръжения, изглеждащи като бойни, можеме да ги биеме тези жиди, защото те следят дали ще бием и ако се колебаем минават в настъпление. Мислиме че е безсмислен такъв бой след като те държат цялия свят, и сърбите така си мислеха затова ги разнищиха, а света го държат в мрежа от конци, къде изпокъсана, къде разправят че всичко е наред. Така завладян свят преди всичко формира от властимущите страхливци, - ако някой арабски хлапак се самовзриви и убие пет души от които трима румънски работници, вдигат по голяма врява от за Хирошима и Нагазаки и не излизат една седмица от къщи. Един музей за модерно изкуство може да е началото на разплитането на чорапа. Че още в началото ще почне да се нарича - еврейско изкуство, - но ще можеме ли да уредиме от кураторите до чистачките да няма евреи? Това ще е нашия тест за гражданство.

Чехо, но навече, българофил
22 Oct, 2009 | 15:36

Инсинуациите внушавани от автора в тази статия са добре известни, внушавани от новопоявилите се борци за свобода и псевдонезависимост /свобода или слободия, независисимост от кого и нова зависимост от кого ?/ и те изригнаха като вулкан, когато преди 20 години, под маската на борба срещу авторитарната власт, се втурнаха да установяват в страната ни новите порядки на ДемократизЪма, но четяха мъдрите указания и теоретични постановки по въпроса, както Дяволът чете Ивангелието. В резултат се радваме в момента на един побългарен ДемократизЪм, с изявени „национални” симптоми. Изведнъж се появиха интелектуалци, които били малтретирани и потискани в Миналото. Така например един театрал и режисьор, Теди.М, не пропуска възможността, когато е в публичното пространство /медийно/ да изтъкне как е бил потискан, малтретиран и не е могъл да разгърне могъщото си театрално амплоа. Други палеха на митингите партийните си червени книжки и крещяха, че те винаги са се чувствали демократи, но обстоятелствата са ги накарали да станат „наужким” партийни членове, иначе не можели да се издигат в кариерата. В същото време призоваваха на „лов за вещици” сред обикновените редови членове, които не си палеха като тях партийните книжки. Други /един от тях даже стана президент/, цинично заявяваха, че са станали партийни членове, защото така искали да ерозират Партията, отвътре. Трети, когато са център на внимание, започнаха да наричат България „тази страна”, обърнали поглед в небесата. А най-практичните /като Асен А., се пренастроиха на новата вълна и на въпроса – като как така и преди и сега се явяват трубадури на властимеющите ?, отговарят: „журналистите /медиите/ винаги вървят след победителите”. Практични момчета. Или ако префразираме известна поговорка – „Легнаха си нас........ ни, а се събудиха аслани”. Според логиката на тази псевдоинтелигенция, каквото и да кажат и правят за нас западните и прозападните /доскорошни соц/ политически и културни трегери за страната и народа ни, то не е от зла умисъл и недоброжелателност, а е породено от благородната грижа да се видим как изглеждаме в очите на нашите нови приятели, за да вземем мерки да се коригираме като народ и държава. Та ...... в тоя дух са и мислите на автора на статията. Както всеки нормален човек си има лично достойнство, би следвало също така и всяка уважаваща себе си държава да има такова, а не да се прави, че нищо не се е случило /имам предвид позорното платно на чешкия пишман „творец”, изобразяващо България като клозетно клекало/. Според мен единственият достоен българин – представител на държавните ни институции, се оказа САМО кметът на гр. Пловдив, с основание издавайки забрана на въпросния чешки гражданин да посещава обществените сгради в града. Това ли е нещото, което характеризира най-добре народа и страната ни ? – клекалото ?. Имах възможността да пребивавам два месеца в Златна Прага. Красив, с оригинална архитектура, музеи, , мостове, замъци и т.н. Чист град, с многобройни чужди туристи, щракащи с фотоапарати и видеокамери забележителностите й. Град /и не само той/, който се отличава със своята архитектура и инфраструктура от нашата София – с една дума и въздуха мирише на Запад. Останах с много приятни спомени, а от самолета при приземяване и излитане виждаш как грижливо е обработена всяка педя земя. Страна, в която бе проведено сполучливо преустройство на селското стопанство на пазарни принципи, без да се унищожава създаденото до момента, извършено по пътя на оптимизацията, като не се допусна сриване обема на селскостопанското производства, информация, която получих от българи, живеещи от 10 години в Чехия. Но същите тези българи ми казаха, че Прага е градът с най-много бирарии на глава от населението в света, в които се предлага чудесна наливна бира. В същото време се оказа, че има и такива бирарии, в които има прокарани на пода вади /канали/, в които всеки посетител, след третата халба бира, може да си извади пениса и да се изчурка във вадата, без да има нужда да отива до тоалетната. И сега аз питам, в коя българска кръчма или заведение, дори най-долнопробните, може да видите подобна свинщина и как биха се почувствали милионите чехи, ако на международна художествена изложба наш подобен „творец” изложи платно, на което върху картата на Чехия е нарисувана една бирария, в която пиячите са показани с извадени пениси, пикаещи във вадите, които се наливат с халби бира ?. Аз не съм чех, но не бих се съгласил да се показва такова платно опозоряващо несправедливо един народ и една страна, защото съм бил В Чехия и знам, че не това е, което характеризира чешкия народ и държава. Знаете ли как ще бъде посрещнат не само този български „творец” в Чехия, но и всички българи, живеещи и посещаващи Чехия ? – бедна ви е фантазията, ще бъдат линчувани. А за тези, които одобряват подобно отношение към една страна и един народ важи следното: „Уважавай себе си, за да бъдеш уважаван и от другите”, а националният мазохизъм не е път към заемане на достойно място в Европейския дом, в който бяхме приети, между впрочем незаслужено, твърде рано, неподготвени, по политически съображения. Една Хърватия и една Сърбия /чиито милиони граждани още преди 30-40 години работеха и пътуваха свободно до „дивия” Запад/ са много по-заслужили и подготвени за това членство, но все още не са приети, поради известни, пак, политически причини.

vulgar
22 Oct, 2009 | 09:32

гледам лековатите обвинения / "червени мекерета"напр./ и си спомням за същата лекота,с която доста партийци захвърлиха комунистическите си билети на 10 ноември...все изтъкнати интелектуалци - вече челни демократи. Та,видите ли,само формално члленували в БКП...за кариерата... иначе не били такива хора. В същото време,трябва да призная, някои не постъпиха така и в повечето случаи се оказаха по-качествен материал от хамелеоните - по-стойностни хора,личности,творци... Мисля,че от християнска гледна точка трябва да преценяваме "СПОРЕД ДЕЛАТА"...в последна сметка - нали всички сме грешни
На този фон неизменна остана и се затвърди ЕВРЕЙСКАТА хегемония...те си останаха неуязвими и непоклатими - явно доказателство,че ТЕ управляват в България!

Timeo mujikos et dona ferentes
21 Oct, 2009 | 22:12

Комундетата пак са се навели и са започнали с лайнометите... Добре, че не са си свалили кюлотите.

Същите, за които 50 години "патриотизъм" беше мръсна дума, а всички трябваше да бъдем интернационалисти, но все пак СССР беше по-обичан от собствената им България, тези същите и наследниците им, които носят гордо тениски с ликовете на убийците ЧенГе Вара и (представете си - най-масовия палач) Сталин, сега ни учат на родолюбие?

Червени мекерета...

стоян
21 Oct, 2009 | 05:49

*****

Мария Ценова
20 Oct, 2009 | 22:58

Този г-н Евгени Тодоров е женен за Нериман / Нери/ Терзиева, помните онази телевизионна говорителка.Затова е толкова либерално европейски настроен! Само,че французи,англичани,германци и всички други,Не им пречи,че са европейци за да искат националната си идентичност!!! Господине Евгени стига си плюл българина ПАТРИОТ ! Ти си майкопродавец,затова не можеш да понасяш национализма,а го смяташ за мръсна дума! Ти си с извратена ценностна система ! А си седнал да даваш акъл на другите!!! Но такива фарисеи като тебе скоро ще отидат където им е мястото-в ада.

Севастократор
20 Oct, 2009 | 22:11

Славчо Атанасов сбърка. Та му се нахвърлиха разни нарочени културтрегери да си правят реклмата. Сефте. В демократична държава е ЯСНО, че всеки може да се излага по изложби. Не виждам оригиналното в статията по тоз въпрос. Плаши ме задоволството от това, че сме на гъза на културната география. И сме си заслужили кенефа на Черни. Но това си е до автора. Иночи той ни заслужава да го плюете. Просто не се съгласявайте с него, ако има защо.

Vulgar II
20 Oct, 2009 | 15:08

Ама аз не мога да разбера, защо Евгений си мисли че Черни е някакъв велик скулптор, та Славчо кметът се бил изложил, че му теглил една майна и не го пуснал да прави изложба в града. Ами той, ако беше велик скулптор, първо нямаше да прави тоалетни и да ги асоциира с която и да е държава в света, ако ще да е най-загубената. Кметът постъпи правилно и аз напълно го подкрепям в това. Бъзици на тема България пред целия свят, каквито и да са те, не понасям.
Евгений, ами това е все едно някой да те напсува на майка, а после да иска да ти дойде на гости в къщи и да ти пие от ракията! Ами аз не бих го пуснал, който и да е той. Ти ще го пуснеш ли?

vulgar
20 Oct, 2009 | 13:26

Ботев му викаше "смешен плач"...разревал се евгений?!..за горката интелигенция. Нека му припомня Хемингуей,че български интелигент е човек,погълнал достатъчно знания за да престане да бъде честен. Не зная кои са го провокирали да мисли така...но сигурно мязат на евгений...даже да нямало комунизъм - пак същото щяло да бъде?!? Това пък си е КРЕТЕНИЗЪМ!!! Но защо да се изненадваме.Те - 4ифутите разчитат на подобни кретени да им "легитимират"безобразията,да им припяват...за $$$, клакьор сурати за ежедневна употреба им трябват винаги. И до такава степен се надушват,че дори не е необходимо да им свеждат цпециални инструкции...наистина духовните им слуги са "достатъчно интелигентни"... Що се отнася до "репресираните" интелигенти през соца - до един от заподозрените И ПРЕДИ,И СЕГА...са си елит, а някои случайни грешки оттдавна са обезщетени...с изключение на истински изстраданото изкуство,което е БЕЗЦЕННО

Панайот
20 Oct, 2009 | 08:41

Самокритиката е хубаво нещо, но гъзоподавството - не.

vulgar
20 Oct, 2009 | 08:18

аз наистина се чудя как не се разбира,че комунизъм,фашизъм,модернизъм...и т.н. са все вариации на тема 4ИФУТИЗЪМ - най-гнусен РАЗВРАТ! В последно време е подчертано агресивен, разпасан,нагъл...

Bugarochaga
20 Oct, 2009 | 01:08

Avtorat pak e prekalil s ichkiqta. Be alkohol i pisachestvo ne varvqt zaedno. Tova e. Dve Balgarii mu sa se prisanili...

VULGAR
19 Oct, 2009 | 23:12

НЯМА ДВЕ БЪЛГАРИИ! ИМА ЕДНА! В нея за 4ифути,комунисти,П---АСТИ... НЯМА МЯСТО

vulgar
19 Oct, 2009 | 19:53

др. евгений тодоров нека първо каже КОИ са тези негови "ценности"$$$ Защото България се крепи на ХРИСТИЯНСКИТЕ!
А 4ифути,комунисти и подобни НАЙ-МНОГО мразят Христос. И гъза си няма да обърша с неговите

mc2
19 Oct, 2009 | 11:40

Колкото и да не ми се иска кметът е прав. Да изобразяваш една страна като тоалетна ( никой дори не видя особен смисъл в това) си е чиста проба провокация. Само хора, които вътрешно се усещат като ходеща тоалетна, могат да ръкопляскат на това гъзотворние. До следващия път, когато Черни, някъде около пикаещите пениси, постави нова композиция, само че с не толкова чисти тоалетни, които авторът сам, натуралистично е изографисал.

koce kocev
19 Oct, 2009 | 01:14

Po tova , 4e grada e razdelen v mnenieto si za izlagaciata na 4erni ne moga da kaja. 6te kaja samo,4e da izobraziat stranata ti kato toaletna savsem ne e priemlivo. Tova si e napravo skandal. Karikatura vav vestnik pak bi mogla da predizvika skandal, no na takova miasto??? Nikoi ne bi go priel kato normalno i kato izkustvo. Oficialno poziciata be46e obiavena i skadalnata kartina zakrita. S tova vsi4ko triabva6e da svar6i, no se prodaljava i 6te se prodaljava dokato ne se nameri niakoia po goliama izlagacia. Za6to sme takiva mazohisti balgarite??? Prosto ne triabva da ima po mediite niakakav komentar. Tova 6te pokaje kak ob6testvoto priema ne6tata. Eto vav foruite nikoi ne komentira , 4e 4erni e prav ,koeto pokazva i reakciata na horata. Samo niakoi "intelektualci" vse se napavat da opravdaiat tazi islagacia i da ni ubejdavat , 4e kartina e avngardno izkustvo.Daje i az moje bi ne triabva6e da komentiram...

checho
18 Oct, 2009 | 22:16

Много бих искал автора да отговори на въпроса:що е национализъм? Защото ей такива като него ,пишещи се интелектуалци и граждани на света се погрижиха думата "националист"да я направят мръсна дума.И то във време когато всяка една от страните-членки на ЕС се бори за запазване на своята национална идентичност не само в рамките на Европа,но и в световен мащаб пред угрозата на глобализацията ,налагана незнайно от кого и с неясни поне за българите цели..Нима автора иска България да бъде една размита нация,отворена за всякаква инвазия? Икономическа,културна,национална? И нация,която може да бъде третирана и обиждана по всякакъв начин?Еееееееееее,аз не бих искал.Позицията на автора е партерна,обърната той си знае накъде.

муспи
18 Oct, 2009 | 21:12

Господин Тодоров, Вие сте прав само ако Черни направи Израел на кенеф. Ако смятате че това е недопустимо, а за България си е в свободата на словото, Вие сте точно този здрав елемент дето крепеше комунизма и сега си знае мястото.

Аз съм българче
18 Oct, 2009 | 18:12

Познати тези. Истината е, че националното самосъзнание не пречи на европейското ни настояще. Ако за някого това е проблем, внушено ще да му е отнекъде.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.