Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пловдивските телевизии се надпреварват за жив контакт със зрителите
Веселина Божилова - 10 Октомври 2009
БНТ- Пловдив и Нова българска телевизия на Гергов тръгнаха по стъпките на ПОТВ след 10 години
Веселина Божилова
Веселина Божилова

Интересно явление се наблюдава тази есен- след като и трите основни играчи на пловдивската телевизионна сцена официално откриха сезона, телефоните се очаква да загреят. Впрочем и Нова Българска телевизия, и БНТ- Пловдив най- сетне се решиха на нещо, което Пловдивска обществена телевизия прави от години. Първите опити не са доста окуражаващи, да видим дали двете медии ще стигнат степента на доверие, което зрителите отдавна имат към ПОТВ.

 Става дума за преки включвания от мястото на събитието, за открити телефони, за дискутиране в ефир на актуални теми. Има една особеност- за да има дискусия, трябва да има събеседник. И ако от страна на зрителите вече се нарои цяла армия хора, които набират номера от екрана още при първите минути с ясно изразено мнение/ друг е въпросът дали при него няма намесена и диагноза/, то вътре в екрана би трябвало да има някой, който да е годен да осмисли и отговори.
Точно тук изразявам съмнение в готовността и на НБТ, и на БНТ- Пловдив, не виждам там хора с характер и ерудиция, които да са способни не само да бъдат крайъгълни камъни на зрителския поток, но и скала, в която той да се разбива, да вдига пяна и изобщо да стане интересно.

Пловдив не е голям град, но изглежда екипите на трите телевизии, или поне някои от тях, не гледат конкурентите, което е чиста проба грешка. Която води след себе си други грешки. Като например забележката по НБТ за първата излъчена там на живо общинска сесия, която бе гарнирана с няколко сериозни технически гафа. „Да видим дали съветниците ще се държат по друг начин сега, когато ги следят камерите”. Това си е непростимо незнание, защото сесиите на Общинския съвет се излъчват вече втора година на живо от Пловдивска обществена телевизия.

Правилният отговор на този въпрос е следният:  съветниците се научиха да вземат най-парливите решения в края на деня, когато камерите си тръгнат. Толкова по въпроса.

Иначе се оформя сериозна трибуна за местните фактори от всякакви сфери, защото всичките тия предавания и по трите телевизии трябва да се захранват с нещо. С фактори, с местни политици, бизнесмени, личности. По едно и също време ще вървят например „Местно време” с водещ Камен Коларов по БНТ- Пловдив и „Коритаров онлайн” по Пловдивска обществена. НБТ пък насея деня си с подобни дискусионни предавания и твърде скоро се очаква дефицит или преекспонация на участниците.

Новият сезон връща в схемата на ПОТВ предаването на Илко Илиев „ Големият съвет” всяка сряда на живо от 13. 30 с повторение от 20.50. Обмисля се дали предложенията за химн на Пловдив да не бъдат представени на съда на зрителите в отделна рубрика в схемата на телевизията, ако общинската комисия не можа да избере досега химн, дали пък зрителите няма все пак да запеят нещо. Оказва се, че темата поражда много коментари в интернет, но те не излизат извън него, в другите медии и публичното пространство изобщо е пълна тишина.

БНТ- Пловдив също тръгна с промени в схемата, изтегли новините си с половин час напред и сега те ще започват в 18.30. Времетраенето им ще бъде 25 минути, последните пет в студиото горещите спортни новини ще поднася спортният редактор Мария Павлова. В нов вариант започна и „Вечерен магазин”, след като титулярната досега водеща Мариана Китипова стана шеф на новините на Нова българска телевизия, а Камен Коларов пое политическото предаване „Местно време”. На техните места като водещи в момента са Любомира Разпопова и Румен Бахов. И това предаване разчита изцяло на живия контакт със зрителите, който досега не беше много на мода в държавната регионална телевизия, както и на живи включвания от различни точки на града. На подобни живи включвания разчитат и новите предавания на НБТ.

Да видим дали след поне десет години жив контакт със зрителите на ПОТВ аудиторията ще предпочете новите арени за изява и дали там ще реагират адекватно на тази толкова рискова обратна връзка...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

зрител
30 Oct, 2012 | 18:01

Чак сега прочетох какви ги е надробила В.Б.Жалко...Ама,че тепегьозлукът й е безконечен,спор и време за това няма!!!Направи фондация за наркомани,рекетира общината да й предостави за ползване къща за тази цел,а след като любимото й синче Божилчо бе изгонен за пореден път от поредната телевизия за КРАЖБА и катастрофа със служебен автомобил/в иначе любимата й ПОТВ!/,накрая пак се върна при Евгени тодоров.Ама той си е виновен,че ги събира все такива китки!Хак му е...

Дарина Якимова
29 Nov, 2009 | 14:23

Евроком запази качеството и своята безпристрастност- поне за сега! Все още има какво да променят. Всички пловдивчани ги гледат, защото представят и регионални новини. Поздравления за най- красивите водещи в новините- Таня Костадинова и Таня Димитрова. Успех и занапред!

M
24 Oct, 2009 | 16:45

ПОТВ ЩЕ СИ ОСТАНЕ МАХАЛЕНСКА ГАРАЖНА, ПАРДОН ТАВАНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, ЗНАЕ ТОВА И ЗАВИЖДА


Емил Радев
20 Oct, 2009 | 11:21

Здравей, пиле Божилово! Помниш ли ме? Някога се учеше да правиш телевизия в РТВЦ Русе/макар че ти си знаеше!/ и беше дошла само да мъстиш на Росен Гинев/лека му пръст/...
Драсни ми по имейла къде си и какво правиш, любопитно ми е...Мъжъж ти дълги години беше КОР на "Труд", а сега?

Reporter
16 Oct, 2009 | 19:56

Конкуренцията ражда качество. В крайна сметка и трите телевизии работят ЗА зрителите. Така че важно е накрая Негово Величество Зрителят да е задоволен.

vulgar
13 Oct, 2009 | 13:38

добър ден...че кое в България не се прави с ОТКРАДНАТИ ПАРИ?!
ВСИЧКО Е ГРАБЕЖ!!!

Щирлиц
13 Oct, 2009 | 11:56

С какви пари прави всичко това НБТ, бе Бонд? Дали не е с откраднатите т пловдивчани пари? Щото с две реклами телевизия не се издържа.

Bond
13 Oct, 2009 | 10:35

Нито кварталната ПОТВ,нито бедния и олющен ТВЦ на БНТ могат да се сравняват със студията,визията и обема на работа на Нова Българска Телевизия. Няма да е далеч денят,когато зрителите ще предпочетат NBT напълно.И това е ясно на г-жа Божилова,авторката на статията,яла хляб и от ТВЦ ,и от ПОТВ.Интересно,ако сина и не беше уволнен за нехайство и безхаберие от Нова Българска Телевизия,щеше ли изобщо да пише тоя материал?

Пондьо
10 Oct, 2009 | 15:45

Водещите да се сменят. Много са сериозни, нямат живец.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.