Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нов дневен ред за национализма
Тодор Божилов - 30 Септември 2009
Две партии - един сигнал от Пловдив - идва ли ред на интелектуалното начало
Тодор Божилов
Тодор Божилов

Втора добра новина от Пловдив за българския национализъм в рамките на има-няма две седмици. След като кметът  Славчо Атанасов обяви заявката си за лидерското място във ВМРО, и местният шеф на "Атака" днес предизвика новина с изявлението си, че напуска партията на Волен.

Това, че трусът в двете обявяващи се за националистически партии тръгва от едно и също място - под тепетата, може и да е приумица на географията. Не е обаче приумица близостта им във времето - все пак предстоят национални форуми.  А пък съвсем не е резултат на хрумване или причудица случващото се в двете макар и спорно сродни политически сили. И в двете на първо място като послание се вее българският трицвет, и тук, и там българщината е кодова дума. Почти еднаква е и нетърпимостта към "врага", неявно разпознаван като чалмалия.

Паралелите може да продължат, но по-интересен е другият - в посланията на дръзналите да се опълчат срещу досегашното статукво. Събрано в синтезиран изказ, това, което казват и Славчо Атанасов, и Тодор Христев, е, че в този си вид партиите им не предлагат на хората визия за бъдеще, за приобщеност към прагматичен модел на управление.

По-смел и без двусмислия е Славчо Атанасов, който обеща, че опре ли до него, партията му един ден ще управлява държавата. Може и да звучи анекдотично такава заявка, но който познава пловдивския градоначалник и неговата систематичност в преследването на поставените цели, ще си сложи едно наум.  Особено ако е виждал след множеството му обиколки и срещи с избиратели изтърканите му и с пробити ходила обувки от първата му кандидаткметска надпревара. Само с венци по официални поводи и благотворителни мероприятия не става, каза той за последно по адрес на досегашния лидер Каракачанов.

Тодор Христев също е давал вече знак, че са му чужди заклинателната митингова лексика и факелните мероприятия на партията, в която е влезнал със свои убеждения. Като човек философ по образование и занятие, той няма как да се чувства в свои води в тази действителност. Формалните му взаимоотношения с Волен Сидеров и Павел Шопов, довели до разрива с "Атака", са само съпътстваща фактология.

Всъщност явлението е, че и в българския национализъм идва ред на интелектуалното начало, на държавническата и пред избирателите отговорност за казаното, обещаното и стореното. Това, че новият дневен ред се задава под тепетата, трябва да е за добро. Най-древният ни град Пловдив поне нещо е пренесъл през хилядолетията - търпимостта и търпението си, спокойствието и неуморността си да е коректор на всичко случващо се в най-новата ни българска държава.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
09 Oct, 2009 | 21:01

Синедриона е решил да активизира национализма в BGR за да насочи част от народните пари за борба с антисемитизма. Освен това, по ложите се говари че Те смятат BGR за вече подготвен полигон за безопасни афери.

vulvar
04 Oct, 2009 | 16:43

хубаво ме именува,вулво - нещо като Распутин, ама не мога навсякъде все-пак да огрея,че и теб доволен да оставя

ЧчЧчЧч
01 Oct, 2009 | 21:16

Vulvar, нямаш ли чЧ, поне малкото?

mdimitrov
01 Oct, 2009 | 13:06

*****

!!!
01 Oct, 2009 | 12:46

*****

vulgar
01 Oct, 2009 | 10:52

след 50 г.не - след 65 години юдейско- комунистическо насилие, лъжи,разврат и грабеж над българския народ...не ми казвайте,че ТОЙ си бил виновен!!! Излиза,че НЕ РАЗБОЙНИКА, а ЖЕРТВАТА е виновна...Това ли ви е справедливостта!? НО М А Л К О ви остава!!!

vulgar
01 Oct, 2009 | 08:46

*****

vulgar
01 Oct, 2009 | 08:24

трябва да призная със съжаление, че голяма част от националните ни герои,дори най-истинските,са били подкрепяни от чифути и масони не заради освобождението ни, а заради подмяната на турското робство с...4ифутско!.. Което и стана!!! Разбира се 4ифутите ще ползват гаджалите за своите антибългарски цели / на принципа "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"/ за да си подсигурят перманентни приходи. Със същата цел ще крепят до девето коляно и комунистическите мекерета,техни предани слуги, долна сган,способна да надмине по поквара господарите си...съвършени еничари-безродници. Мисля,че НАЦИОНАЛИЗМА е ОБРЕЧЕН


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.